REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradėkim nuo to, kas tai yra ir kaip tai veikia. Investicinis fondas - tai daugelio investuotojų suneštos lėšos,  kurias bendrai valdo atsakingas valdytojas. Investuotojams – fondo dalyviams - nebereikia rūpintis, ką pirkti ir kada parduoti, viską už juos padaro profesionalus fondo valdytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Investavimas į fondus yra turbūt tinkamiausias sprendimas pradedantiems, neturintiems pakankamai žinių ar negalintiems skirti pakankamai laiko investicijų priežiūrai. Be to, fondai paprastai sudaro galimybes investuoti periodiškai mažomis sumomis, tad investavimas tampa prieinamas daugeliui žmonių. Tačiau į fondus investuoja ir patyrę investuotojai, nes fondai gali suteikti didesnį likvidumą, sumažinti riziką ir sumažinti investavimo kaštus. Be to, kiekvienas fondas turi savo investavimo strategiją, kurios gali būti labai įvairios ir galbūt atitiks jūsų, tad atsiranda galimybė iš karto įsigyti investicinį sprendimą.

REKLAMA

Pasaulyje investiciniai fondai yra labai populiarūs. Investment Company Institute 2010 m. duomenimis, investiciniai fondai valdė beveik 25 trilijonų JAV dolerių vertės turtą. Amerikoje, kuri yra didžiausia fondų rinka, praėjusiais metais apie 90 mln. (iš 308 mln.) amerikiečių turėjo investicijų fonduose. Iš jų 65 proc. investiciniuose fonduose laikė daugiau kaip pusę visų savo investicijų ir vidutiniškai  vienas investuotojas turėjo bent 4 skirtingus fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Visų fondai kažkur investuoja, pagal tai juos ir lengviausia suskirstyti. Galima skirti 5 grupes pagal tai, į kokius vertybinius popierius fondai investuoja: akcijų, obligacijų, pinigų rinkos, mišrūs ir kiti fondai. Kaip išduoda pavadinimas akcijų fondai specializuojasi investicijose į akcijas, obligacijų – į obligacijas, pinigų rinkos – į indėlius ir panašius instrumentus, o mišrūs fondai gali derinti įvairiomis proporcijomis akcijas su obligacijomis ir taip gauti unikalų tikėtinos grąžos ir rizikos derinį. Visus nepaminėtus fondus tokius kaip, pavyzdžiui, žaliavų, ribotos rizikos ir panašiai priskirkime penktai grupei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar labai svarbus dalykas yra kuriame pasaulio krašte yra daromos investicijos. Dažniausiai tai sužinome iš fondo pavadinimo, pavyzdžiui, Šiaurės Amerikos ar  Skandinavijos šalių fondas. Kodėl geografinė nuoroda yra svarbi? Atsižvelgdami į tai galime įvairiau paskirstyti savo investicijas, be to, atsižvelgdami į ekonomines perspektyvas, galime rinktis perspektyvesnį regioną.

Kiek kainuoja investavimas į fondus? Yra pagrindiniai 4 mokesčiai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti: įsigijimo, valdymo, sėkmės ir pardavimo mokesčiai. Įsigijimo mokestis pasako, kiek sumokėsime norėdami investuoti, valdymo – kiek per metus kainuoja fondo portfelio valdymas, sėkmės – kiek valdytojas paims nuo uždirbto pelno (šis mokestis nėra populiarus) ir galiausiai pardavimo mokestis pasako, kiek kainuos sukauptos sumos atsiėmimas. Taisyklė dėl mokesčių yra labai paprasta – mažesni mokesčiai visada geriau. Kita vertus, geresnė valdymo kokybė labai greitai atperka ir didesnius mokesčius, tad pigiausias variantas nebūtinai yra geriausias.

REKLAMA

Taigi, fondai yra turbūt pats universaliausias investavimo sprendimas. Jie tinka tiek smulkiems, tiek stambiems investuotojams, o dėl investicijų išskaidymo ir profesionalaus valdymo, sėkmingo rezultato galimybė yra didesnė. Bet norint pasirinkti tinkamiausią fondą būtiną atsižvelgti į savo galimybes rizikuoti.

Darius Kuzmickas,

Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius

Jums rūpimus klausimus apie investavimą galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

Daugiau apie investavimą galite pasiskaityti čia:

Investavimo pradžiamokslis: ar investuoja tik turtuoliai?

Pirmieji investavimo žingsniai

Investavimo pradžiamokslis: kaip įvertinti savo investavimo riziką?

 

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų