REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio investuotojams nepatinka ilgos lietuvių atostogos, nelankstūs darbo santykiai ir nenoras įsileisti specialistų iš kitų šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Su kompanijos „Strategic Staffing Solutions“, ieškojusios specialistų Lietuvoje įsikūrusioms bendrovėms „Barclays“ ir „Western Union“, prezidente ir vykdomąja direktore Cynthia J. Pasky kalbėjomės apie problemas šalies darbo rinkoje, emigraciją bei darbo kultūrą.

REKLAMA

Kokių problemų matote Lietuvos darbo rinkoje?

Labai sunku atleisti žmogų, kai jis blogai dirba. Atrodo, kad tokia praktika buvo sukurta siekiant gerų tikslų, t. y. kad darbuotojai nebūtų atleidžiami be priežasties, tačiau kartais atsitinka priešingai.

Pavyzdžiui, turėjome puikų darbuotoją, tačiau jis norėjo dirbti Prahoje, o ne Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ar JAV. Vieną dieną jis nebeatėjo į darbą, o norint atleisti reikia jo parašo. Užtrukome, kol jį radome. Visą laiką, kol žmogus dirbo pas kitą darbdavį kitoje šalyje, turėjome mokėti jam atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas dalykas – turite labai daug laisvų dienų. Nors jūsų šalis miela, ilsitės per daug. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, bankų šalyje, tiek daug neatostogaujama. Verslui tai – papildomos išlaidos.

Kalbant apie motinystės atostogas, tai labai naudinga moteriai, planuojančiai turėti kūdikį. Manau, šie įstatymai buvo sukurti norint apsaugoti asmenį, tačiau, pavyzdžiui, JAV atsitiko taip, kad bendrovės dailiosios lyties atstovių nepriimdavo į darbą, nes bijojo, jog šios taps nėščios. Ar reikalingos tokios atostogos? Taip. Ar reikia jas šiek tiek pataisyti? Mano manymu, taip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantu, kad dėl Lietuvos istorijos tai nelabai populiari tema, tačiau man atrodo, kad jūsų šalies priekinės durys atviros, o galinės – uždaros. Leidžiate žmonėms išvykti iš šalies, susirasti darbą užsienyje, tačiau neįsileidžiate gabių žmonių, pavyzdžiui, iš Ukrainos ar Baltarusijos. Talentai iš kitų šalių gali papildyti trūkstamų specialistų skaičių – jie neatims darbo vietų iš lietuvių, kaip tik padės sukurti daugiau. Galima balansuoti – nereikia atidaryti vartų, kad penki milijonai žmonių imigruotų ir užimtų visas laisvas darbo vietas.

REKLAMA

Geri lietuvių specialistai linkę emigruoti, o imigrantai pasiryžę dirbti už mažesnį atlygį…

Galite tai kontroliuoti. Neišduokite leidimo užsieniečiams, norintiems dirbti žemos kvalifikacijos darbus ar paslaugų sektoriuje. Geriau išskirkite kategorijas, kurios apibrėžtų, kokių specialistų trūksta. Ukrainoje, Baltarusijoje yra daug informacinių technologijų, medicinos specialistų – šių darbuotojų šiandien reikia Lietuvoje.

Suprantu norą išsaugoti lietuvių kultūrą, tačiau jei ji pakankamai stipri, imigrantai jos nesugriaus ir Lietuva nenustos būti Lietuva. 10 procentų imigrantų to nepadarys. Idėja yra ne pakeisti dabartinius darbuotojus, bet juos papildyti, kad norinti Lietuvoje pradėti veiklą bendrovė siektų įdarbinti 2 tūkstančius darbuotojų, o ne 400. Mes matome, kad žmonės nori čia pasilikti, o pritraukiant investuotojų svarbu, kad jie rastų pakankamai žmonių, galinčių dirbti.

REKLAMA

Ieškojote darbuotojų bendrovėms „Barclays“ ir „Western Union“. Buvo sunku?

Ne. Lietuvoje daug talentų. Kai kurie darbai buvo tinkami universitetus baigusiems asmenims, kitais atvejais reikėjo rasti žmonių, kurie norėtų grįžti į Lietuvą, o dar kitais – žmonės dirbo ne tuose sektoriuose, kuriuose norėtų. Grąžinome lietuvių iš Didžiosios Britanijos, Suomijos, Danijos, Olandijos ir Latvijos. Palyginti su situacija prieš dvylika metų, šiandien matyti daug daugiau priežasčių, dėl kurių verta grįžti į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietos bendrovės skundėsi, kad surinkote visus geriausius specialistus.

Jei esi vietos verslininkas, turi puikią darbo vietą, numatytą karjeros planą, siūlai puikų atlyginimą, galėsi konkuruoti dėl darbuotojų. Bendrovės, teigiančios, kad surinkome visus darbuotojus, pirmiausia turėtų įvertinti, ką gali pasiūlyti. Nebūtinai tai turi būti geras atlyginimas, kartais svarbiau puiki darbo kultūra ir aplinka. Anksčiau, kai nebuvo didelio pasirinkimo, joms buvo lengva, tačiau šiandien atsirado naujų galimybių.

Šiuo metu ieškote darbuotojų naujiems investuotojams Lietuvoje?

Taip, bet negaliu atskleisti, kas jie. Dirbu su keliomis finansų sektoriaus bendrovėmis ir su dideliu gamybos pramonės atstovu, kuris prieš dešimt metų aplenkė Lietuvą ir pasirinko Lenkiją. Šiandien jūsų šalyje jis planuoja steigti logistikos ir gamybos centrą. Turite puikią žinių bazę ne tik informacinių technologijų ar inžinerijos srityse – pažiūrėkite į medicinos, tyrimų pramonę. JAV esate vadinami logistikos centru. Jūs patrauklūs, nes galite produktyviai dirbti su Rusija.

REKLAMA

Ar neatsitiks taip, kad atėjus dar kelioms didelėms užsienio informacinių technologijų bendrovėms Lietuvoje neliks specialistų?

Atsitiks keli dalykai. Daugiau žmonių rinksis informacinių technologijų specialybių studijas, nes jausis ramūs, kad paskui turės darbą. Taip pat daugiau žmonių norės grįžti į Lietuvą.

Kokia darbo kultūra Lietuvoje?

Lietuvoje darbo etika išskirtinė, tačiau dėl teisingų priežasčių, o ne dėl to, kad nėra kitų galimybių. Lietuviai, gavę puikią progą, ją vertina ir sunkiai dirba. Jūsų versle (žiniasklaidoje – aut. past.) tai puikiai matyti: dirbate keistomis valandomis, laukiate, kol susitiksite su pašnekovais, tačiau plušate todėl, kad galite dirbti srityje, kuri jums miela.

REKLAMA

CV: Cynthia J. Pasky

1990 m. įkūrė bendrovę „Strategic Staffing Solutions“. Iki šiandien eina prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigas.

Lietuvos investicijų patarėjų komisijos narė.

Detroito „Downtown Partnership“ valdybos pirmininkė.

Pietryčių Mičigano bendruomenės fondo, Detroito meno instituto, Detroito „Riverfront“ konservatorijos, Detroito „Youth Foundation“ valdybų narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų