REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautos ateities forumas vienijantis savo gretose kelis tūkstančius aktyvių šalies piliečių ir pritardamas šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicijai  siekia, kad Lietuva taptų  realios demokratijos ir teisinė valstybė. Tai priklauso ir nuo visos šalies prokuratūros veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

Vertindami jūsų  pastangas siekiant, paversti prokuratūrą  dorų ir profesionalių teisėsaugos pareigūnų valstybės institucija, raginame drąsiai atsisakyti jau seniai susikompromitavusių  prokurorų Justino Lauciaus ir Mindaugo Dūdos.

REKLAMA

2006metų rudenį atliktas Seimo NSGK parlamentinis tyrimas atskleidė didžiulius specialiųjų valstybės tarnybų piktnaudžiavimo faktus ką vėliau dar kartą patvirtino kitas jau 2009m. parlamentinis tyrimas. Ir vienu ir kitu atveju buvo aišku ,kad generalinės prokuratūros pareigūnai ir buvę vadovai ne tik ,kad nekontroliuoja specialių tarnybų veiklos ir jos teisėtumo ,bet kartu „užmerkia“ akis į aiškius įstatymų ir žmogaus teisių pažeidimų atvejus. Jau seniai šalyje įsišaknijusi netoleruotina praktika kai nusikaltimai dangstomi po valstybės ar ikiteisminio tyrimo paslaptimi.

REKLAMA
REKLAMA

Taip šalyje susikūrė didžiulė korumpuota vieni kitų dengimo nusikalstama sistema t.y. kai specialios tarnybos toleruoja prokurorų nusižengimus o pastarieji pridengia specialiųjų tarnybų nematyto masto nusikaltimus apie ką aiškiai byloja jau minėta 2006metų tyrimo medžiaga atskleidusi didžiulius  piktnaudžiavimo tarnyba ir valstybės užvaldymo atvejus. Šių suįžūlėjusių pareigūnų galios taip tampriai persipynę su korumpuotais politikais (apie kuriuos jie viską žino) kad nebuvo šalyje jėgos galinčios šių aukščiau minėtų parlamentinių tyrimų pagrindu pasiekti teisėsaugos ir šalies politinės sistemos kiek ženklesnio apsivalymo. Atvirkščiai su žmonėmis iškėlusiais šiuos nusikaltimus  buvo susidorota , o tai darę arba dangstę darbuojasi iki dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras Justinas Laucius 2006m. tyręs saugumo karininko ir diplomato nužudyto Baltarusijoje Breste taip uoliai vykdė taip vadinamo „valstybininkų“ klano nurodymus ,kad beskubėdamas baigti tokią sudėtingą bylą vos per pora mėnesių pridarė daug klaidų. Norėdamas pagal užsakovų nurodymą paversti V.Pociūno žūties bylą nelaimingu atsitikimu jis net nesugebėjo pastebėti akivaizdžių nesuderinamų faktų: jei V.Pociūnas atlikinėdamas gamtinius reikalus, iškrito per langą tai aišku ,kad ant palangės turėjo likti jo kojų atspaudai.

REKLAMA

Deja jų nėra o rasta tik vienos rankos atspaudas. Tokių ir daug panašių taip vadinamų „tyrimo palaidų galų“ ,kurie  teismams įsikišus į šį procesą pradėjo badyti akis ir  privertė tyrimą tęsti o kvalifikaciją pakeisti į galimą nužudymą. Atkreiptinas jūsų dėmesį į labai svarbią aplinkybę ,kad prokuroras J.Laucius tirdamas šią bylą netyrė V.Pociūno išsiuntimo o teisingiau „ištrėmimo“ iš Lietuvos ir iš VSD sistemos aplinkybių .Tai nuodugniai atliko Seimo NSGK ir nustatė ,kad su V.Pociūnu buvo susidorota .Tai patvirtina ir vieša ,didžiulė šmeižto kompanija prieš jau žuvusį ir negalinti apsiginti valstybės pareigūną. Seimo NSGK primygtinai reikalavo iš buvusio generalinio prokuroro Algimanto Valantino, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas prieš šmeižikus .Patikinimai buvo net raštiški ,bet tai nepradėta iki dabar . Prokuroras J.Laucius privalėjo ištirti ir įvertinti V.Pociūno „ištrėmimo“ iš Lietuvos ir iš VSD aplinkybes ,nustatyti tuo suinteresuotus asmenis , taip pat nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn šmeižikus . Tačiau tai  nebuvo net bandyta daryti. Tai akivaizdžiai diskredituoja J.Laucių kaip amoralų ir neprofesionalų prokurorą. Kas  gali paneigti ,kad jis vykdė nurodymus iš suinteresuotų asmenų ,kad V.Pociūno  nužudymo užsakovai niekada nebūtų išsiaiškinti . Viena akivaizdu šiame tyrime J.Laucius elgėsi šališkai ,nemoraliai ir neprofesionaliai.

REKLAMA

Prie šios tragiškos ir ciniško melo istorijos prisidėjo ir J.Lauciaus kolega Mindaugas Dūda ,kuriam buvo pavesta teisiškai įvertinti ir nustatyti  galimo nusikaltimo mastą buvusių VSD vadovų M.Laurinkaus ,A.Pociaus ir D.Dabašinsko atžvilgiu. Šie buvę pareigūnai  2009m. Seimo NSGK parlamentinio tyrimo išvadoje buvo įvardyti ,kaip viršiją savo tarnybinius įgaliojimus. Prokuroras M.Dūda žinojo apie V.Pociūno bylą ,apie  šmeižtą jo atžvilgiu ir apie buvusių VSD vadovų vaidmenį šioje istorijoje. Negano to, kad pasikeitus valstybės Prezidentui pasikeitė ir požiūris į šių veikėjų „darbelius“  ir į viešumą pradėjo patekti vis daugiau neigiamų faktų ,prokuroras M.Dūda irgi gan skubotai pats vienasmeniškai nutraukia ikiteisminį tyrimą ir paskelbia ,kad Seimo patvirtintos išvados neteisingos ,o tai kas neatitinka šiai  schemai, paslepiama, kaip įprasta po valstybės paslaptimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebaudžiamumo atmosfera ir kontrolės nebuvimas per eilę metų pagimdė  kai kurių specialių tarnybų pareigūnų ir atskirų  prokurorų, tokių kaip kaip J.Laucius ir M.Dūda visagalybės jausmą ir siekį (kol kas gan sėkmingą ) savo nuožiūra tvarkyti bylas. Jokios kritikos neišlaiko šių prokurorų elgesys Eglės Kusaitės byloje kur ji kaltinama ,kad sėdėdama Klaipėdoje prie interneto sugebėjo sukurti teroristinę grupuotę. Jau jums nušalinus J.Laucių ir perdavus E.Kusaitės bylą M.Dūdai, J.Laucius savavališkai suskaldo E.Kusaitės bylą į dvi .Tokio veiksmo nei teisine ,nei sveiko proto logika paaiškinti neįmanoma nes likusioje bylos dalyje  yra tik medžiaga lyg tai apie E.Kusaitės  bendrininkus brolį ir seserį Magmadovus .Net ne teisininkui aišku ,kad antros bylos iš principo negali būti nes Rusija pati teisia savo piliečius o E.Kusaitės byla jau teisme. Toks nusikalstamas savavaliavimas J.Lauciui reikalingas ,kad jis ne tik per kolegą M.Dūdą ,bet ir per dirbtinai atskeltą dalį bylos galėtų toliau kontroliuoti E.Kusaitę ir įtakoti jos likimą . Tai jis sėkmingai su M.Dūda pademonstravo pareikalaudami vėl E.Kusaitę pasodinti į kalėjimą ,ką susikompromitavęs su girtu Z.Birštonu Vilniaus apygardos teismas ir padarė. Tačiau yra dar Lietuvoje drąsių teisėjų ir jau antrą kartą apeliacinis teismas ją paleidžia iš kalėjimo. Bet tai nesustabdo prokurorų J.Lauciaus ir M.Dūdos jie skubos tvarka surezga E.Kusaitei dar vieną bylą lyg tai dėl jos grasinimo J.Lauciui iš telefono kurio ji neturi . Bet ką visagaliam ,kurie bylas surezga pagal buitinių telefoninių pokalbių išklotinių kuo didesnę apimtį . Dar negalime pamiršti ir tos aplinkybės ,kad tik prokurorų pastangų dėka E.Kusaitei atimta teisė į viešą teismą . O jos parodymai ,kad su ja keltą metų dirbo VSD agentai ignoruojami .Kaip ignoruojama ir tokios faktinės  aplinkybės kad tardant jai buvo leidžiami vaistai ,kad J.Laucius ją gąsdino ir svarbiausias faktas ,kad būtent J.Laucius leido ją tardyti Rusijos FST kas grubiai pažeidžia visus įstatymus ir net LR Konstituciją. Iki dabar nepradėtas ikiteisminis tyrimas o kas suėmus E.Kusaitę ir Maskvoje susprogdinus metro nutekino bylos medžiagą dienraščiui “Lietuvos rytas“, kuris  iškraipęs faktus pakenkė Lietuvos  valstybės prestižui ir įvykdė nusikalstamą išpuolė prieš Lietuvą . Kaip bebūtų ,bet dalis šešėlio čia taip pat krenta ant prokuroro J.Lauciaus . Net ir tuo atveju jeigu informacija nutekėjo iš VSD ,tai kodėl prokuroras J.Laucius nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl šio fakto. Aplinkybės rodo mažiausiai į tarnybinį aplaidumą o teisingiau į nusikaltimą.

REKLAMA

Tautos ateities forumas piliečių vardu kreipiasi į jus generalini prokurore su keliais prašymais ir raginimais:

1.Atleisti prokurorus Justiną Laucių ir Mindaugą Dūdą iš užimamų pareigų Lietuvos generalinėje prokuratūroje ir pradėti jų veiksmų atžvilgiu pagal aukščiau išvardytus faktus ikiteisminį tyrimą ar jie neveikė tendencingai V.Pociūno ir E.Kusaitės bylų atžvilgiu ,o M.Dūda nutraukdamas ikiteisminį tyrimą M.Laurinkaus ,A.Pociaus ir D.Dabašinsko atžvilgiu.

2.Paskirti moraliai ir profesionalai nesusikompromitavusį prokurorą atstovauti E.Kusaitės byloje ir pasisakyti už viešą bylos nagrinėjimą teisme . Nutraukti bet kokį papildomą ir tendencingą E.Kusaitės  persekiojimą.

REKLAMA

3 .Pradėti ikiteisminį V.Pociūno šmeižto ir  išsiuntimo iš Lietuvos aplinkybių tyrimą ir kaltų patraukimą baudžiamojon atsakomybėn.

4 .Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl operatyvinės informacijos apie lyg tai E.Kusaitės galimą susisprogdinimą Maskvos metro paviešinimą dienraštyje „Lietuvos rytas“.

5.Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tiesioginio VSD ir prokurorų bendradarbiavimo su Rusijos FST ir jų dalyvavimą Lietuvos pilietės tardyme.

6.Atlikti išsamų ikiteisminį tyrimą apie VSD dalyvavimo E.Kusaitės  istorijoje ir galimo faktų tendencingo pateikimo prokuratūrai ir teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TAF remiai jūsų pradėta prokuratūros pertvarkas . Tuo pačiu raginame ir šalies žmones to laukia, priimti konkrečius sprendimus  susikompromitavusių pareigūnų atžvilgiu.

Tikimės jūsų ryžtingų ir drąsių veiksmų.

Pagarbiai

TAF  pirmininkas                                                              Daktaras  Algimantas  Matulevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų