• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiant daugiau negu 3 dešimtmečius siekiančias lazerių technologijų Lietuvoje tradicijas, Vilniuje kuriamas pirmasis šalyje daugiafunkcinis itin trumpų impulsų lazerių kompleksas NAGLIS.

REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinant ES regioninės plėtros fondo ir Lietuvos biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Tarptautinės prieigos lazerinio komplekso „NAGLIS“ sukūrimas“, 2013 m. pradžioje Vilniuje, Saulėtekio slėnyje turėtų pradėti veikti Didelio intensyvumo lazerių laboratorija. Nacionalinės ir tarptautinės prieigos daugiafunkcinio itin trumpų impulsų lazerinis kompleksas kuriamas Vilniaus universiteto (VU) Lazerinių tyrimų centro pagrindu.

REKLAMA

„Laboratorija bus naudojama ne tik naujų perspektyvių lazerių ir šviesos technologijų mokslinių sričių plėtojimui bendradarbiaujant su užsienio mokslo centrais, bet taip pat naujų lazerinių technologijų kūrimui kartu su Lietuvos lazerinių technologijų įmonėmis“, – sakė VU Lazerinių tyrimų centro doc. dr. Mikas Vengris.

Pasak UAB „Altechna“ valdybos pirmininko dr. Gintauto Šlekio, iki šiol Lietuvoje pagrindinis dėmesys buvo skiriamas tik moksliniams tyrimams atlikti. „Todėl dar reikia įdėti nemažai pastangų, kad mokslininkų sukurti lazeriai galėtų būti naudojami verslo sektoriuje, kuriant naujus inovatyvius produktus, teikiant naujas paslaugas. Pasaulyje lazeriai jau seniai plačiai taikomi pramonėje ir yra vienas iš ekonomikos augimą skatinančiu veiksnių, todėl norime paskatinti mokslininkus ir studentus aktyviau naudotis verslo sektoriaus galimybėmis lazerinių technologijų vystymui“, – teigė dr. Gintautas Šlekys.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje slypintis lazerinių technologijų mokslo potencialas yra gerai žinomas tiek ES, tiek kitose pasaulio šalyse. „Nuo senųjų ES šalių mes vis dar gerokai atsiliekame pagal pramoninį lazerinių technologijų taikymą. Tačiau pasaulinėje mokslinių tyrimų rinkoje aukštos kvalifikacijos Lietuvos mokslininkų ir inžinierių kuriamos inovatyvios lazerių technologijos jau kuris laikas užima tvirtas pozicijas“, – teigia UAB „Optolita“ atstovas Dainius Tumosa, tačiau apgailestauja, kad lazerinių technologijų taikymas ne visada duoda laukiamų rezultatų. „Tai natūralu, juk tam, kad susiformuotų tvirta lazerinių tyrimų ir technologijų kūrimo bei jų taikymo versle kultūra, reikia laiko, kryptingo ir nuoseklaus mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimo bei Vyriausybės palaikymo“, – tikina prof. dr. Gintaras Valušis, Fizinių ir technologijos mokslų centro direktoriaus pavaduotojas.

Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 10 aukštųjų technologijų gamybos įmonių, „Eksma“, „Ekspla“, „Šviesos konversija“, „Altechna“, „Optolita“ ir kt. Jos kuria ir gamina inovatyvius lazerių technologijų produktus, sulaukiančius nemažai teigiamų pasaulinio lygio lazerių kūrėjų įvertinimų. Šių metų pradžioje „Ekspla“ sukurtas lazeris „NT200“ pripažintas pažangiausiu pasaulyje 2010 m. gaminiu moksliniams tyrimams skirtų lazerių kategorijoje. Tai pirmas toks įvertinimas Lietuvos įmonei, liudijantis sėkmingą verslo ir mokslo sąveiką. Taikomieji moksliniai ir lazerių technologijų plėtrai svarbūs tyrimai atliekami daugumoje lazerių technologijų gamybos įmonių, taip pat Kauno technologijos (KTU) bei Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų