REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augalai išsprogo ir suvešėjo – gražumėlis! Norėtųsi tikėti, kad tas klestėjimas tęsis, kol šakos ims svirti nuo sveikų sultingų vaisių, daržovės pradės virsti iš lysvių, o dekoratyviniai krūmai ir gėlės nepaliaus stebinti savo spalvomis bei formomis. Tačiau aure, į gyvybe trykštančias šakeles jau taikosi pirmieji kenkėjai, o nuo jų neatsilieka kol kas dar nepastebimi ligų sukėlėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Lengviau išvengti

Augalams, kaip ir viskam, kas gyva, galioja taisyklė: ligų lengviau išvengti, negu jas gydyti. Užleistos ligos tampa nevaldomos.

REKLAMA

Orams atšilus, susidaro tinkamos sąlygos ne tik augalams augti, bet ir daugintis įvairių ligų sukėlėjams: miltligės, rūdžių, pilkojo puvinio ir kt. Grybeliai pirmiausia įsiskverbia į silpnesnių, per tankiai augančių, nepakankamai patręštų arba pertręštų augalų audinius. Ligas sukeliančias sporas vėjas gali pernešti gana toli, jos ilgai išlieka gyvybingos ant augalų ir dirvoje. Sporos iš žemės patenka į augalus per šaknis, dauginasi šiltoje drėgnoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti grybinių ligų, pirmiausia turi būti patikima sėkla ir kita sodinamoji medžiaga, augalams užtikrintos geros vystymosi sąlygos.

Kad pavyktų laiku užkirsti kelią užkratui, svarbu nuolat stebėti ūglių ir daigų būklę, nepamiršti apžiūrėti ir apatinę lapų pusę. Aptikus pirmuosius ligos požymius, pažeistus ūglius ir lapus prityrę sodininkai pašalina ir sudegina, augalus neatidėliodami nupurškia nuo ligų.

Profilaktinės priemonės

Palaikyti augalų sveikatą padeda paprastos priemonės:

• kad nesusidarytų palankus mikroklimatas sporoms daugintis, retinami pasėliai;

• sergančių augalų lapai sugrėbiami ir atokioje vietoje užkasami ar sudeginami, dirva šiek tiek pabarstoma pelenais;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• augalų gynybinės galios stiprinamos juos laiku tręšiant mineralinėmis ir organinėmis trąšomis, purenant dirvą bei laistant;

• kur yra pavojus, kad augalus gali pažeisti miltligė ir rūdys, verta sodinti česnakus ir pelynus (taip pat dekoratyvinius);

• bakterijomis ir virusais užkrėsti augalai naikinami; naudojama tik sveika sėkla ir sodinamoji medžiaga; darbo įrankius svarbu reguliariai plauti, dezinfekuoti;

• toje pačioje vietoje metų metus nesodinti tų pačių rūšių augalų, rinktis ligoms atsparias veisles;

REKLAMA

• neleisti plisti kenkėjams (jie taip pat platina ligų sukėlėjus), pradėjus jiems masiškai plisti, augalus laiku apdoroti insekticidais.

Veikime skubiai

Tikrosios miltligės požymis – balzganas apnašas ūglių, žiedų viršutinėje pusėje.

Netikrosios miltligės atveju apatinėje lapų pusėje atsiranda balzganai pilkas apnašas, viršutinėje pusėje – spalvą praradusios ar gelsvos (iki raudonai rudų) dėmės. Dirvą ir augalus būtina apdoroti pasirodžius pirmiems miltligės požymiams. Kova efektyvesnė, kai preparatai kaitaliojami.

Rūpestinga sodo augalų priežiūra, jų būklės stebėjimas ir apsaugos priemonių naudojimas tinkamu laiku – tai viskas, ko reikia, kad jūsų svajonė apie nuostabų sveiką sodą išsipildytų.

Janina Augulytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų