REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvykiai už Atlanto aktualūs viso pasaulio, taip pat ir Lietuvos žaidėjams. Bene pirmasis savo išsamia nuomone pasidalino Lietuvos Sportinio Pokerio Federacijos prezidentas ir Unibet ambasadorius Andrius „The Reader“ Tapinas. Paprastai to nedarome, tačiau šįsyk leidome sau nukopijuoti Andriaus bloge padarytą įrašą, kuriame jis analizuoja situacijos priežastis ir pasekmes. Gero skaitymo:

REKLAMA
REKLAMA

“Juodasis penktadienis„ interneto pokeryje, jeigu dar yra bent vienas negirdėjęs apie tai – pasiskaitykite PokerNews LT straipsnyje. Panika forumuose, Twitteriuose ir Facebooke, viena po kitos gimstančios sąmokslo ir ne tik sąmokslo teorijos ir tik galima įsivaizduoti, kokie niūrūs veidai interneto pokerio milžinių headquarteriuose. “End of the online poker as we know it“ – pasakė vienas kranklys ir šita sentencija paplito, kaip miško gaisras. Nanonoko jau pareiškė besidairantis pigių McDonaldsų, Durrras bando visus raminti, smūgį gavę pokerio kambariai kol kas atsišaudo tik Europos ir likusio pasaulio klientams skirtomis lentelėmis.

REKLAMA

Taigi, ar griūva dangus?

Manau, kad ne. Mes matome pirmąją reakciją, kuri būdinga bet kokiam didesniam visuomenės ar visuomenės dalies sukrėtimui. Praeis kelios dienos, viskas šiek tiek nusiramin, baigsis isteriškas klykimas ir bus pradėta ieškoti priežasčių. Ar per tas kelias dienas nesubyrės PokerStars ir FullTilt, patyrę masinius bandymus cashoutinti? Logiškai mąstant neturėtų – tai didžiulės kompanijos, kuriose dirbantys itin protingi ir ateitį prognozuojantys žmonės turėjo numatyti, jog tokie diena gali ateiti. Nes jeigu rūkai po ženklu “rūkyti draudžiama„, turi būti pasiruošęs reaguoti, kai ateis draugovininkas ir išmuš cigaretę iš dantų. Įsigaliojus UIGEA, jie nepasitraukė iš Amerikos rinkos statydami ant to, jog toks “high-risk“ sprendimas padės jiems užimti dominuojančią padėtį internetinio pokerio rinkoje. Tačiau esu įsitikinęs, kad bendrovės negalėjo užmigti ant laurų ir galvoti, kad amžinai bus taika ir ramybė. Jeigu jų masyvus teisininkų korpusas nesukūrė “plano B", tada jų klientams gali būti tikrai nelinksmas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas klausimas, kas už to stovi? Pamirškime filmus, kur Amerikos jėgos struktūros tik “tarnauja ir gina". Kaip ir Lietuvoje, tai ir ten – jos yra interesų karų įrankiai ir būtent dabar kažkas nusprendė imtis hiper aktyvių veiksmų prieš interneto pokerį. Man tai šiek tiek primena prieš kelerius metus vykusią situaciją Lietuvoje, kai kaukėti pareigūnai veržėsi į partijų būstines, griebė dokumentus, pareiškė kaltinimus, sudaužiusius ne vieną politinę karjerą, o galų gale viskas baigėsi tyliai ir, sakykim, mažų mažiausiai nevykusiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas suinteresetuotas smogti interneto pokeriui ir kodėl būtent dabar? Laikas pasirinktas gan aiškus, pokerio legalizavimo kampanija vis stiprėja ir matosi vis rimtesni pragiedruliai. Pokerio bendrovės laba rimtai lobbino netgi tokio lygio politikus kaip Senato daugumos lyderis ir traukinys įgijo vis didesnį pagreitį, bet toks preciziškai nutaikytas smūgis privers politikus rimtai pagalvoti, ar jie nori bėgti prie internetinio pokerio, ar nuo jo.

Be abejo, lošimo namų korporacijos tokios kaip buvusi Harrahs arba dabar Ceasars Entertainment visą laiką žiūrėjo į online pokerį, kaip į didžiulį spyglį ir priešą ir darė viską, kas įmanoma, kad UIGEA įsigaliotų ir būtų taikomas. Iš pradžių jų lobistine persvara niekas neabejojo, bet vėliau jėgos išsilygino ir vis daugiau politikų pradėjo remti interneto pokerio poziciją, tad smūgis galėjo būti inspiruotas ir iš tos pusės. Žodžiu, artimiausios savaitės šiame versle bus tikrai karštos – esu tikras, jog interneto pokerio milžinai neatsitrauks į kamputį ir nesileis talžomi nekirsdami atsakomojo smūgio.

REKLAMA

O jeigu žiūrėti iš žaidėjo pozicijos, tai privalumų aš matau daugiau negu trūkumų, bent jau ankstyvojoje stadijoje. Galima, aišku, sakyti, kad netekus “minkštų„ Amerikos žaidėjų bus prarastos ir “ėdžios“, tačiau aš matau du privalumus – vienas trumpalaikis: PokerStars trafficas jau krito 37%, panašiai turėtų būti ir FTP, tad kol bendrovės nuspręs, kaip reaguoti ir ką daryti, galimi tikrai puikūs overlay jų didžiausiuose turnyruose su išpūstais garantiniais fondais. Tai, žinoma, netruks ilgai, tačiau bus dar labai įdomu matyti, ką nuspręs daryti bendrovės – mažinti Milijono garantinį ir paversti jį trim šimtais tūkstančių PokerStarsams būtų tolygu nuleisti savo flagmano vėliavą. Pamatysime ir paskaičiuosime overlay jau šio savaitgalio turnyruose.

REKLAMA

Kitas – dar svarbesnis dalykas. Pagaliau susibalansuos rinka. Maitindamiesi iš JAV rinkos, kuri buvo “uždrausta" kitoms kompanijos, PokerStars ir FTP užsiaugino tokius raumenis ir užėmė tokią dominuojančią padėtį rinkoje, kad apie bet kokius bandymus su jais konkuruoti niekas net negalvojo. Abu žaidėjai žaidė savo lygoje ir konkuravo tik tarpusavyje. Taip ilgai tęstis nebūtų galėję ir anksčiau ar vėliau bendrovės būtų pradėjusios piktnaudžiauti savo dominuojančia pozicija – mažinti lengvatas žaidėjams, mažinti marketinginius biudžetus, įvairias akcijas ir žaidėjai būtų nukentėję. Dabar gi įvyks atvirkštinis variantas – bendrovės iš dangaus leidžiasi į žemę ir čia jų laukia tokie siurprizai kaip ilgai jėgas kaupęs ir savo momento laukęs Party konglomeratas ar europinėje rinkoje muskulus užsiauginę iPoker ar Microgaming tinklai, kurie neabejotinai pasinaudos lyderių silpnumu ir pabandys nusiurbti susvyravusių ar jų patikimumu suabejojusių žaidėjų masę. Ir nepamirškime – užsidarius JAV rinkai, nenaudojamas liks ir šiai rinkas skirtas marketingo biudžetas, kuris garantuotai bus naudojamas Europos ir kitų žemynų žaidėjams pritraukti, o turbūt dar svarbiau – išlaikyti ir užtikrinti jų tikėjmą, kad PS ir FTP nėra milžinai molinėmis kojomis. Tad gali būti, kad overlay nebus uždaryti ir žaidėjai gali tikėtis nemažos grąžos už išreikštą ir palaikomą lojalumą.

Senovės kinai turėjo prakeiksmą – “kad gyventum įdomiais laikais". Panašu, kad tikrai gyvensime įdomiais laikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų