REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Seimas, pasitaręs su komisija, priėmė įstatymą, kuriuo remiantis ketinama likviduoti visas lenkiškas švietimo įstaigas ir kitus lenkiškos kultūros paveldus. Tokiu būdu siekiama apriboti tautinių mažumų, šiuo atveju lenkų, dominavimą Lietuvoje. Tokias išvadas tautinių ir etninių mažumų klausimu pateikė Lietuvos vyriausybės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų viceministras Jan Borkowski lenkų leidiniui “Nasz Dziennink" pareiškė, kad Lenkija negali būti lyginama su tautinėmis mažumomis, jis ragina prisiminti laikus, kai Lietuva buvo Lenkijos įtakoje. Visgi,  šiandien Lenkija yra pasiruošusi derėtis šiuo klausimu su Lietuva ir spręsti šalių tautinių mažumų padėtį.  Jis teigia, kad abi šalys priklauso Europos Sąjungai ir yra Europos Tarybos narės, todėl abiems galioja tie patys standartai. Politikas priduria, kad lenkams Lietuvoje ir lietuviams Lenkijoje yra sudarytos visiškai skirtingos sąlygos, todėl atskirų tautinių mažumų padėtį reikia vertinti tomis pačiomis kategorijomis ir, esant reikalui, kalbėtis tarptautiniuose forumuose.

REKLAMA

Lenkų tauta Lietuvoje siekia įvesti autonomiją, tokiu būdu įgyti savarankiškumo ir teisių. „Tačiau šis procesas nevyksta“, - piktinasi Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojasCygnarowski Stanle. Nepaisant to, Lietuvos valdžiai priėmus šveitimo įstatymą dėl tautinių mažumų mokyklų uždarymo, Lenkijos visuomenei bus sudarytos nepakenčiamos sąlygos šalyje.

Vidaus reikalų viceministras Zbigniew Sosnowski pabrėžia, kad Lenkijos Respublika laikosi įstatymų ir vykdo politiką, kuria skatinamas tautinių mažumų tapatumas, o lietuvių tautinė mažuma Lenkijoje yra vienas iš pavydžių. Pasak jo, lietuviai turi pilnas teises į mokslą gimtąja kalba. Apie 80 lenkų mokyklų išskiria lietuvių kalbos pamokas, kaip papildomai pasirenkamą dalyką; yra ir specialių institucijų, teikiančių ugdymo programų lietuvių kalba.

„Kai Lietuvoje priimami įstatymai, gresiantys lenkiškų mokyklų uždarymu, Lenkijos lietuvių vaikams tik gulbės pieno tetrūksta, o pati lietuvių mažuma naudojasi visomis pilietinėmis laisvėmis“, - rašoma dienraštyje.

Blogi santykiai su Lenkija – riboto proto rezultatas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų