REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip susikurti savo rojaus sodą?

Ne naujiena, kad lietuviai – itin prie žemės prisirišę žmonės, mėgstantys sukišti pirštus į dirvą ir nemenkai paplušėti, kad užsiaugintų sveikų, meile tręštų žalumynų ir susikurtų jaukią aplinką. Juk kiekvieno mūsų sodelis – savaip išpuoselėtas! O jei neturime žemės plotelio, galime tokį įsirengti kad ir daugiabučio balkone.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip įrengti sodą?

Svarbu – tinkamai pasiruošti. Apsispręskite, ko norite. Sugalvokite sodui temą, išsikelkite tikslą. Norite žalumos visus metus, daugiamečių gėlių, o gal šviežių žolelių ir daržovių? Sieksite spalvingumo? Privatumo? Žalumos? Planuokite savo sodą ir pirkite tai, ko reikia. Pradėkite nuo sodo reikmenų skyrių prekybos centruose ir, įgiję daugiau įgūdžių, pereikite prie specializuotų parduotuvių. Jei turite sodą, jūsų sodininkystės gebėjimai ir kūrybingumas gali išsiskleisti. Pirmiausia susikurkite planą ir nuspręskite, kur, ką ir kiek sodinsite. Galite suformuoti peizažinį sodą: pasirinkti veją, augalus ir suplanuoti, kuris kur bus. Nesvarbu, kokio dydžio sodas, svarbu skirti dėmesio detalėms.  Jei norite įrengti pievelę, žinoma, galite ją sėti, bet kur kas paprasčiau ir greičiau išmatuoti plotą ir tarsi kilimą pakloti velėną. Ją lengva išvynioti ir įstumti į vietą. Tuomet galite rinktis gėles.

REKLAMA

Tinkami augalai

Geriausi pavasariniai svogūnėliai – geltonieji narcizai, tulpės ir krokai. Taip pat puikūs augalai – snieguolės, nes jos ištveria žiemos šalčius. Jei norite, kad sode gėlės žydėtų nuo ankstyvo pavasario iki vasaros, pasisodinkite snapučių, saulučių ir fuksijų. Kad sodas netaptų niūrus, kai niekas nežydi, išmintinga pasisodinti ir daugiametės žalumos. Geriausias būdas atpažinti visžalius augalus – pačiupinėti jų lapus. Jie būna tarsi guminiai, pavyzdžiui, gebenių. Daugumoje sodo reikmenų parduotuvių yra sužymėti tam tikri skyriai, lengvinantys augalų paieškas. Gebenės, mirtos ir kiti vijokliniai augalai tinka langų loveliams, balkonams, gerai apželia plytinę sieną, be to, auga gana sparčiai. Kieme puikiai atrodys prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, šalavijai, rozmarinai ir laurai. Papildomų atspalvių sodui suteiks ir kvapieji augalai: mėtos, jazminai, levandos. Pastarosios į kiemą pritrauks drugelių, be to, jų žiedynus galėsite sudžiovinti ir pasigaminti kvapaus mišinio, o į komodos stalčius įdėję šakelių pajusti, kaip gaiviai kvepia baltiniai. Tikras jaukių namų augalas. Jei esate tikrai ambicingi, o vietinėje krautuvėje prekių pasirinkimas ne itin didelis, galite pamėginti pasisodinti savo daržovių lysvę. Labai lengva auginti vakarutes. Išpjaukite didelę kvadratinę skylę maiše, į kurį pripilta trąšios žemės, ant paviršiaus pabarstykite sėklų ir pirštais švelniai užbarstykite šiek tiek žemės. Kasdien laistykite ir po mėnesio galėsite skabyti jos lapus. Jie ataugs. Stebuklas!

REKLAMA
REKLAMA

Vienmečiai ir daugiamečiai augalai

Vienmečiai augalai gyvena metus, jie išauga iš sėklos, sužydi ir vėl subrandina sėklas. Nuskynę nuvytusius žiedus galite šiek tiek pailginti augalo gyvenimą, bet galiausiai jis vis tiek nuvys ir žus.

Daugiamečiai augalai – kasmet grįžtantys ištikimi draugai. Jie užauga iki reikiamo aukščio ir, kai sulaukia brandos, veši. Tokie augalai auga iš sėklų ar auginių. Toje pačioje vietoje nepersodinti jie gali augti trejus–ketverius metus.

Atėjus laikui persodinti augalus ar gėles, naudokite šviežią pūdinį, nes senajame bus susirinkusių prieš tai gyvenusių augalų mikrobų. Nesitikėkite, kad augalai žydės nepatręšti mineralais ir maistingosiomis medžiagomis. Be to, privalote rūpintis augalais: genėti ir saugoti juos. Kai nuvysta daugiametės gėlės, užuot sukasę visą savo rankų darbą, galite nupjauti jas prie žemės ir kitais metais pamėginti vėl pasodinti, gal jos ims ir pražys. Jei augalai vienmečiai, ko gero, turėsite juos pakeisti kuo nors kitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sodo puošyba

Milžiniški terakotiniai vazonai ir elegantiškos laistymo talpos – puiki sodo butaforija. Šios puošmenos suteikia sodui dramatiškumo ir gali būti panaudotos tam tikru tikslu: jas galima užpildyti gėlių daigais arba naudoti kaip priedangą gležniems naujiems augalams. Prisiminkite, kad medžius ir giliai įsišaknijančius didelius augalus geriau auginti erdviuose soduose ir parkuose. Bjauriosios seserys kvailai pasielgė, kai pamėgino įgrūsti pėdas į Pelenės kurpaitę, todėl turėtumėte žinoti, kas sodui tiks, o kas ne.

REKLAMA

Gražaus sodo paslaptys

Vartydami žurnalus su nuotraukomis dažnai stebimės aplinkos grožiu. Kartais net pagalvojame, kad mūsų sodas niekada neprilygs nuotraukose esantiems, tačiau kiekvieno sodo trūkumus galima paversti privalumais.

1 paslaptis. Pripažinkite savo sklypo unikalumą. Jūsų sklypas – unikalus. Niekas tokio neturi. Specialisto nuomone, jų trūkumai, gali virsti privalumais. Dažniausiais trūkumais įvardijami reljefo ypatumai, forma arba sklypo apšvietimas. Atidžiai juos apžiūrėkite. Jeigu įmanoma, galite juos pašalinti. Mažas duobeles pakaks tiesiog užpilti gruntu, tačiau jei to padaryti nepavyks – pats metas imtis kitokių darbų! Viename tokių įdubimų galima padaryti dekoratyvinį tvenkinį. Likusius reljefo nelygumus reikia „vizualiai“ išlyginti. Probleminėse vietose galima įkurdinti aukštą klombą (paaukštintą simetrišką gėlyną), kuris šiek tiek pridengs nelygumus. Taip pat galima padaryti tam tikrą aikštelę, o gal net iš lentučių sukalti tiltuką ir pritvirtinti jį ant stulpelių – pastolių. Be to, čia galima pastatyti mažą pavėsinę ant aukštų pamatų.

REKLAMA

2 paslaptis. Susidarykite planą, į kurį susirašytumėte visus troškimus. Geriausia tai padaryti kartu su šeimos nariais, nes svarbu atsižvelgti į jų pageidavimus. Iš karto bus aišku, ko jums iš tiesų reikia ir ko galima atsisakyti. Po to suskirstykite sklypą tam tikromis zonomis, pagal kurias nuspręsite, kur kas bus išdėstyta ir kiek vietos užims.

Paprastai skirstymas yra toks: gyvenamoji zona (namas, vasarnamis, lauko virtuvė, vidinis kiemelis), poilsio zona (pavėsinė, kepsninė, aikštelė, tvenkinys, baseinas), ūkinė zona (sodas, daržas, garažas, dirbtuvės). Zonas būtina pažymėti brėžinyje. Visų pirma jame nupieškite viską (įtraukdami ir trūkumus), kas jau yra jūsų sklype. Objektus plane pavaizduokite paprastomis geometrinėmis figūromis – apskritimais, stačiakampiais ir t. t. Po to pažymėkite išdėstytas zonas. Taip iš karto matysite, kaip atrodys būsimasis svajonių sodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 paslaptis. Teisingai paskirstykite vietas augalams. Labiausiai paplitusi klaida – prisipirkti sėklų daigų, o vėliau pasodinti juos bet kur. Daugelis pamiršta, kad augalai išaugs ir jų dydis labai pakis. Nedarykite šios klaidos savo sklype! Iš pradžių nusipieškite augalus brėžinyje. Prieš sodindami pasidomėkite kokio dydžio jie išaugs ir kokiu atstumu vienas nuo kito sodinti.

4 paslaptis. Gėlės, gėlės ir dar kartą gėlės! Niekas taip nepagražina sodo, kaip ryškios spalvos. Sodinkite daugiau gėlių! Aišku, turbūt norite, kad vešlius gėlynus būtų lengva prižiūrėti. Lengvos priežiūros gėlynams reikia tinkamai išdėstyti gėlių grupes. „Sėkmės proporcijos“ tokios: tarp daugiamečių ir vienmečių augalų turi būti maždaug 60 su 40, tarp „lengvų“ ir „sudėtingų“ daugiamečių augalų maždaug 80 su 20, o procentinis santykis  tarp „lengvų“ ir „sudėtingų“ vienmečių – 70 su 30.

REKLAMA

5 paslaptis. Išmatuokite dar kartelį, tik dabar siekdami kitokio tikslo. Sodo sklype kaitaliokite vertikales ir horizontales. Taip sodui suteiksite žaismingumo ir originalumo. Tokį įspūdį sukurti galima naudojant įvairaus dydžio augalus, takelius, laiptelius, o jų gali būti pačių įvairiausių konstrukcijų. Taip pat tinka naudoti visas vertikalaus apželdinimo galimybes. Vertikalus apželdinimas – geriausias dekoravimo ir trūkumų slėpimo būdas – nepamainomas visiems atvejams ir bet kokiam sklypui.

Parengė Jurga Motiejūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų