REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po keletą kartų per mėnesį Panevėžio darbo birža kviečia į darbo muges. Jose darbdaviai iš didelio būrio bedarbių renkasi sau pačius tinkamiausius darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia mugė šios savaitės pradžioje šurmuliavo ir Krekenavoje. Į seniūnijoje įsikūrusį Panevėžio darbo biržos poskyrį antradienį susiėjo net 15 bedarbių. Kiekvienas su viltimi, jog tai jis pateks tarp darbdavio išrinktųjų ir bent kelis mėnesius galės džiaugtis storesne pinigine.

REKLAMA

Išsirinko daugiau

Tačiau darbui šiltnamiuose reikėjo dukart mažiau pagalbinių darbininkų nei buvo pretendentų.

Panevėžio darbo biržos Krekenavos poskyryje dirbanti Daiva Duliuvienė sako, kad tokios darbo mugės – ne naujiena. Pagalbiniams darbams žemės ūkyje darbininkų ieškantys ūkininkai bei kiti darbdaviai pageidauja Darbo biržoje tokiu būdu atsirinkti pačius tinkamiausius.

Šiltnamiuose terminuotą darbą siūlęs darbdavys, pasikalbėjęs su bedarbiais, šį kartą išsirinko aštuonis galimus geriausius darbininkus.

„Žmonės patenkinti. Turės darbą, užsidirbs, juos į darbą ir namo vežios nemokamai“, – sakė Darbo biržos darbuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Į šiltnamius atrinkti žmonės dirbti galės visą sezoną, – sodins daigus, prižiūrės, ravės, purens augalus, paskui skins derlių.

Gali nebesilankyti

Praėjusios mugės Krekenavoje metu ūkininkas iš bedarbių rinkosi pagalbinius darbininkus. „Darbdavys pirmiausia papasakojo susirinkusiems žmonėms, kokį darbą jiems teks dirbti, ko bus reikalaujama iš jų, koks bus atlygis. Paskui kalbėtasi su kiekvienu individualiai, rinktasi“, – sako D. Duliuvienė.

Daugiau kaip dešimt metų Darbo biržoje dirbanti specialistė įsitikinusi, kad tikrai norintys dirbti bedarbiai darbo anksčiau ar vėliau gauna. „Krekenava labai patogioje vietoje, tiek pat kilometrų atstumu ir Panevėžys, ir Kėdainiai. Nemažai krekenaviečių vežiojami dirbti į Kėdainius. Su gretimu rajonu dėl darbo vietų nesipykstame. Dabar vėl tame mieste įdarbinta keletas žmonių“, – sakė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet, pasak jos, ne visi bedarbiai tikrai nori dirbti. „Štai ir praėjusios mugės metu darbdavio pasirinktas bedarbis dirbti atsisakė. Už tai pusei metų buvo išbrauktas iš Darbo biržos. Jeigu nenori dirbti, gali ir nesilankyti Darbo biržoje“, – sakė specialistė.

Dalis bedarbių Krekenavoje gali dirbti ir viešuosius darbus. Darbų seniūnijos gyvenvietėse, mokyklose, įstaigose atsiranda.

Šiuo metu Krekenavos seniūnijos teritorijoje registruota apie 500 bedarbių.

Pagal sveikatos būklę

Tą pačią dieną, kaip Krekenavoje, darbo mugė vyko ir Panevėžyje, Darbo biržos patalpose. Socialinė įmonė ieškojo 5 darbuotojų prie pakavimo linijos, žmonės darbui rinkti iš neįgalumą turinčių bedarbių. Siūlyti savo paslaugų į mugę susirinko net 28 bedarbiai.

REKLAMA

Darbo biržos vyriausioji specialistė Lidija Mataitienė sako, kad darbdaviai pirmiausia paaiškino žmonėms, jog darbas bus nelengvas, teks ilgai stovėti, dirbti naktimis, tad geriau eiti tik tiems, kuriems leidžia sveikatos būklė, kurie mano pajėgsiantys dirbti.

Reikalingi darbuotojai – trys pakuotojos moterys ir du pakuotojai-paletuotojai vyrai iš gausaus neįgaliųjų būrio tuoj pat buvo atrinkti.

Pasak L. Mataitienės, šį mėnesį bus skelbiama dar viena darbo mugė.

Tie patys darbdaviai savo įmonei rinks operatorius, tam tikras specialybes įgijusius žmones.

Patogu visiems

Vyriausioji specialistė L. Mataitienė sako, kad darbo mugėse darbdaviai renkasi pačių įvairiausių profesijų darbuotojus. Darbdavių ir bedarbių susitikime dalyvauja ir Darbo biržos atstovas.

REKLAMA

Darbuotojų ieškantis darbdavys gali rinktis, ar kviesti galimus darbuotojus po vieną atvykti susipažinti į įmonę, ar pačiam ateiti su jais visais pabendrauti ir išsirinkti tinkamiausią. Taupydami laiką, darbdaviai vis dažniau renkasi muges.

„Bedarbiams irgi patogu, nereikia važiuoti į kartais gana toli esančią įmonę, leisti kelionei pinigus, gaišti laiką, jie visi vienu metu ateina ir tą pačią dieną sužino, gaus darbą ar ne“, – sako L. Mataitienė.

Į kiekvieną mugę kviečiami patys tinkamiausi žmonės, pavyzdžiui, jeigu darbdavys ieško pardavėjų, tai į mugę ateina kursus baigusieji, šį darbą dirbę specialistai, jeigu ieškoma valytojo, taip pat pirmenybė šios profesijos kursus baigusiesiems.

Gegužės mėnesį darbo mugių metu darbdaviai rinkosi kazino administratorių, pardavimo, paslaugų vadybininkus, stalius, šaltkalvius, suvirintojus, elektrikus ir kitų profesijų darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų