REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu valstybinės institucijos skelbia karą, kaip pačios sako, nelegaliam degalų įvežimui į Lietuvą iš Baltarusijos ir Rusijos. Visų pirma norisi pastebėti, kad pagal galiojančius teisės aktus nieko ten nelegalaus nėra. Nuvažiuoji, prisipili pilną baką kuro ir grįžti, jį „išvažinėji“ ir vėl leki atgal pas kaimynus.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymai tokios veiklos nereglamentuoja, išvada: jeigu nedraudžiama, vadinasi – galima.Valdžios atstovai nori apriboti tokius pasivažinėjimus į Baltarusiją ir Rusiją. Siekiama leisti tik 5 kartus per mėnesį atsivežti akcizais neapmokestinamų degalų, o už visus kitus kartus tektų susimokėti. Tai turėtų sumažinti eiles pasienyje bei, be jokių abejonių, padėti kovoti su šešėline ekonomika. Ar tai naudinga ir ar bus veiksminga, šiame straipsnyje neaptarinėsime. Žvilgtelkime į bendrą dyzelino ir jo sudėtinių dalių kainas Europoje.

REKLAMA

Šiandien dyzelino kaina Lietuvos degalinėse yra apie 4,25 Lt. už litrą. Pradėkime nuo to, kad litras žaliavinės naftos kainuoja apie 1,59 Lt. Tada prisideda perdirbėjo kaina, mokesčiai (PVM ir akcizas) bei degalinės marža.

Apžvelgime visus šiuos skaičius iš eilės. Dyzelino kaina regionuose atspindi pasiūlos ir paklausos pusiausvyrą kiekvienoje rinkoje. Taigi dyzelino kainos (kaip ir dauguma pagrindinių produktų kainų) yra nustatomos pagal rinkos dėsnius, o ne pagal produkto gamybos sąnaudas.

REKLAMA
REKLAMA

Gaila, nes, ko gero, jei būtų prašoma tik tiek, kiek kainuoja pagaminti dyzeliną, pridėjus gamyklos pelną bei mokesčius, tikriausiai jis būtų žymiai pigesnis.

Dyzelino akcizas yra 1 042 Lt už 1 000 l. Tokie yra minimalūs Europos Sąjungos reikalavimai. Taigi matematika paprasta: sumokėdami už kiekvieną litrą dyzelino net 1,04 Lt mes „atiduodame“ kaip akcizo mokestį.

PVM Lietuvoje beveik visoms prekėms yra 21 proc. Nei čia ką pridėsi, nei atimsi. O kažkada buvo 18 proc. Sena tvarka dyzeliną atpigintų apie 10 cnt. Dabar PVM mokestis sudaro apie 73 cnt dyzelinio kuro litro kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Degalinės antkainis apie 20-25 cnt vienam l kuro. Bent jau taip oficialiai teigiama.

Supaprastinta vieno litro dyzelino kaina atrodo taip: 1,59 Lt.(žaliavos kaina) + 0,70 Lt (perdirbimo kaina ir pristatymas) + 1,04 Lt (akcizas) + 0,73 Lt (PVM) + 0,2 Lt (degalinės antkainis).

Keliaukime į Europą. Mažiausias PVM ES taikomas Kipre ir Liuksemburge. Ten jis nesiekia 56 cnt. už 1 l. Mažiausi akcizai Lietuvoje, nes tai minimalus Europos Sąjungos reikalavimas.

Pigiausias dyzelinas be PVM visoje Europos Sąjungoje yra parduodamas Lietuvoje. Paradoksalu, tačiau pigiausia galutinė dyzelino kaina yra Liuksemburge, kur pragyvenimo lygis yra vienas iš aukščiausių pasaulyje. Lietuva pagal dyzelino be PVM kainą rikiuojasi antroje pozicijoje - iškart po Liuksemburgo.

REKLAMA

Dažnai kalbėdami apie dideles dyzelino kainas, net neatkreipiame dėmesio į tai, kad pas mus jis vienas iš pigiausių Europos Sąjungoje Vis dėlto kol šalia esančiose ne Europos Sąjungos valstybėse dyzelinas kainuos vos ne perpus pigiau, tokie valstybės kainų „laimėjimai“ vežėjų tikrai nedžiugins ir į Lietuvą veikiausiai ir toliau keliaus degalai iš šių kaimyninių valstybių.

Visų pirma kuras turi kainuoti ne panašiai kaip visoje ES, bet tiek, kad atitiktų realią šalies ekonominę situaciją, atsižvelgiant į pragyvenimo lygį. Dauguma Europos Sąjungos valstybių žymiai lengviau gali sau leisti mokėti už dyzeliną daugiau nei lietuviai, nes paprasčiausiai jų pragyvenimo lygis yra žymiai aukštesnis, ir tai ne taip skaudžiai atsiliepia jų išlaidoms.

Vytautas Kleinauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų