REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoje italų knygoje teigiama, kad pasikėsinimą į Joną Paulių II suorganizavo KGB, planavusi nužudyti ir Lechą Walesą.Dviejų italų – į pensiją išėjusio teisėjo Ferdinando Imposimato ir žurnalisto Sandro Provvisionato – knyga išleista šią savaitę, praneša naujienų tinklalapis thenews.pl.

REKLAMA
REKLAMA

Joje autoriai tvirtina, kad nusikaltimas nebuvo vieno ekstremisto darbas, o rezultatas koordinuoto sąmokslo, kurį suorganizavo ir padedama Bulgarijos slaptųjų tarnybų bei Turkijos mafijos įvykdė Sovietų Sąjunga.

REKLAMA

1981 metų gegužės 13 dieną į pro Romos Šv. Petro aikštėje susirinkusias minias važiuojantį popiežių pataikė keturios kulkos, tačiau jis liko gyvas.

Joną Paulių II nužudyti bandė teroristas Mehmetas Ali Agca. Jis netrukus buvo sulaikytas ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Nors jis iš pradžių netiesiogiai leido suprasti, kad jį rėmė Bulgarija, jis vengė paaiškinti savo motyvus. Vėliau popiežius aplankė jį nužudyti norėjusį žmogų ir asmeniškai bei viešai jam atleido.

REKLAMA
REKLAMA

Italai taip pat tvirtina, kad buvo planuojama nužudyti ir buvusį „Solidarumo“ lyderį Lechą Walesą. Tą planuota padaryti 1981 metų sausį jam lankantis Romoje.

„KGB priėmė sprendimą fiziškai eliminuoti du savo didžiausius priešininkus, Lechą Walesą ir Joną Paulių II“, – tvirtina knygos autoriai.

Kiek anksčiau buvęs Lenkijos komunistų lyderis generolas Wojciechas Jaruzezskis iškėlė kitą teoriją, teigiančią, kad sąmokslą nužudyti Joną Paulių II sugalvojo musulmonų ekstremistai.

„Radikalusis islamas nekentė popiežiaus ir laikė jį kampanijos lyderiui“, – teigė jis.

Tačiau kol kas nepavyko aptikti jokių įtikinančių šias teorijas pagrindžiančių įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų