REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrus metus iš eilės žiemos padarytus nuostolius skaičiuojantys ūkininkai pranašauja prastą šiųmetį derlių ir aukštas grūdų supirkimo kainas, o gamintojai pripažįsta nematantys jokių požymių, kurie leistų atpiginti per pastarąjį pusmetį net tris kartus brangintą duoną.

REKLAMA
REKLAMA

Grūdinių kultūrų augintojai skundžiasi, kad šie metai dar prastesni nei pernykščiai. Šalta ir mažai snieginga antra žiemos pusė daugiausia nuostolių pridarė Kretingos rajono žemdirbiams – čia iššalo apie 77 proc. pasėlių. Panevėžio krašte žuvo 61 proc. žiemkenčių.

REKLAMA

Dauguma ūkininkų, dėl menko 2010-ųjų derliaus patyrę milžiniškų nuostolių, šįmet pasėlių nebuvo apdraudę.

800 ha žemės dirbančio Panevėžio rajono ūkininko Donato Šmigino laukuose iššalo net 186 hektarai, užsėti žieminėmis kultūromis: rapsus šaltis sunaikino visiškai, pavasario sulaukė vos pusė kviečių.

Ūkininkas skaičiuoja patyręs apie 50 tūkst. litų nuostolį.

„Draudimo įmokos nemenkos, o pernai iššalus rugiams ir kvietrugiams nebeliko nė minimaliausių lėšų, iš ko apdrausti pasėlius“, – teigė D.Šmiginas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, žieminėms kultūroms daugiausia žalos padarė atšilimas sausio pabaigoje ir vasarį vėl spustelėjęs šaltis.

Ūkininkai pažymi, kad peržiemoti pavyko tik pasėliams sniego pripustytuose plotuose: žiemkenčiai sužaliavo arčiau kelių, pamiškėse, tačiau vidury laukų pavasarį atsivėrė dykynės.

D.Šmiginas viliasi: jei gamta nepateiks staigmenų, iš nuostolių išsikapstyti padės šiųmetis vasarinis derlius.

Tačiau pavasaris pasėlius atsėjantiems ūkininkams irgi gero nežada – Panevėžio krašte drėgniausią pirmąją balandžio dekadą į vieną kvadratinį metrą teiškrito 15 litrų kritulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimynams labiau pasisekė

Vieno stambiausių rajono ūkininkų Antano Zopelio laukuose taip pat labiausiai nukentėjo rapsai ir kviečiai. Iš 108 ha. žieminių kviečių teks atsėti 38 ha, iš naujo užsėti 65 ha rapsų.

„Žieminėms kultūroms pakenkė tik atlydys. Būtų buvę idealios gamtos sąlygos žiemkenčiams, jei sniego nebūtų nuleidę. Pasvalio, Kupiškio rajonuose, kur nebuvo tokio atlydžio, ūkininkams labiau pasisekė“, – teigė A.Zopelis.

Žalai suskaičiuoti ūkininkas tvirtina neturintis laiko. Pasėlių jis nebuvo apdraudęs. Ūkininkas neabejoja, kad iki šiol ir taip solidžios draudimo įmokos dėl antrus metus iš eilės pasikartojančių gamtos staigmenų šįmet gali dar labiau išaugti.

A.Zopelis guodžiasi, kad bent išankstines pardavimo sutartis su supirkėjais sudaręs nedideliam kiekiui kultūrų – įsipareigojimus sugebėsiąs vykdyti.

- Inga Kontrimavičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų