• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad jis būtų ne tik švarus, patogus, bet ir išpildytų jūsų troškimus?

REKLAMA
REKLAMA

Šaldytuvas – tai ne tik vieta, kurioje padedamas maistas kad ilgiau negestų. Tai – ir šeimos

gyvenimo būdo bei mitybos įpročių atspindys arba... reguliatorius. Nes nuo to, koks maistas ten patenka ir kaip jis ten laikomas, priklauso šeimos pietų stalo kokybė ir netgi gausa.

REKLAMA

Deja, pasirūpinti šaldytuvo švara neužtenka. Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tvarką jame.

1. Karas bakterijų išplitimui. Higienos normos šiuo atveju griežtos: termiškai neapdoroti ir švieži produktai šiukštu negali atsidurti ant vienos lentynos – tik taip išvengsite maisto užkrėtimo bakterijomis. Dar blogiau jei žalią mėsą nuolat dedate ant viršutinės šaldytuvo lentynos – iš jos prasisunkusios sultys gali nutekėti žemyn ir užteršti visą šaldytuvą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Apsaugokite produktus nuo kvapų. Ne paslaptis, kad kai kurie šaldytuve laikomi maisto produktai palieka jame savo aromatą. O kiti produktai, pavyzdžiui, pienas, itin gerai sugeria šiuos kvapus. Tad pasirūpinkite, kad „kvapieji“ produktai į šaldytuvą keliautų tik sandariai uždaryti arba įsukti į maisto saugojimo plėvelę.

3. Dažniausiai naudojamus – į priekį. Patogiausiai pasiekiamose šaldytuvo lentynose sudėkite tuos produktus, kuriuos naudojate dažniausiai. Taip ne tik bus patogiau jums, bet ir saugiau kitiems produktams, kurie naudojami ne kasdien – jei jų neteks nuolat išiminėti siekiant grietinės indelio ar jūsų mėgstamo salotų padažo, taigi rečiau naudojamų produktų galiojimo laikas nesutrumpės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Skirkite vieną lentynėlę vaikams. Be abejo, ji turėtų būti ne aukštai, kad mažieji galėtų lengvai pasiekti savo mėgstamus valgius ir užkandžius. Įkurdinkite šioje lentynėlėje patraukliai išdėliotų sveikų maisto produktų ir patiekalų, į dailius indelius kasdien sudėkite pjaustytų daržovių ar vaisių. Galėdami patys pasiimti šio bei to užkąsti mažieji jausis suaugesni ir galbūt dažniau rinksis tai, kas sveikiau.

5. Sveikų užkandžių lentynėlė. Rūpinatės šeimos narių sveikata ar svajojate sulieknėti? Skirkite šaldytuve patogią erdvę ir sau. Jei kasdien ten paruoštumėte sveikų užkandžių – būtų mažiau pagundos čiupti tai, kas greita ir nesveika. Daržovių vėrinėliai, vaisių salotos, varškės užtepas ir riekelėmis pjaustyta pilno grūdo duona – tai tik keletas galimybių, kurių sąrašą galite nuolat papildyti.

REKLAMA

6. Maisto atsargos. Mūsų mamų ir močiučių karta šaldytuve įprato saugoti žirnelių, žuvų, mėsos konservų. Ne tik todėl, kad jų prireikdavo užklydus netikėtam svečiui, bet ir todėl, kad parduotuvėse jų būdavo tik kartkartėmis. Dabar netikėtų svečių užklysta vis rečiau (juk visi turi telefonus ir apie atvykimą praneša iš anksto!), parduotuvės – nepalyginamai pilnesnės, o ir vaišių stalas vis labiau linksta prie minimalizmo. Ir vis dėlto atsisakyti konservų nederėtų – geriau tegul jų nuolat būna jūsų šaldytuve: konservuotos sriubos, mėsos ar žuvies, ilgai galiojančio pieno pakelis. Kaip ir vienas kitas šaldytas pusfabrikatis šaldiklyje. Tokios atsargos išties padės netikėtais atvejais: kai sirgsite, katastrofiškai neturėsite laiko nulėkti į parduotuvę arba pastebėsite, kad iki algos likus dar keletui dienų kišenėje ir piniginėje ėmė švilpauti vėjai.

REKLAMA

7. Iškrovos diena. Kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą, patikrinkite, ar nėra jame užsilikusių sugedusių, pasibaigusio galiojimo maisto produktų. Taip pat atlikite maisto atsargų reviziją: galbūt kai ką iš jų jau panaudojote, tad metas atnaujinti šaldytuvo atsargų asortimentą?

8. Išsirinkite tinkamas šaldytuvo dėžutes. Patogiausia naudoti skaidrias permatomas stiklines ar plastikines dėžutes su sandariai uždaromu dangteliu. Tada nereiks aklai spėlioti, kas vienoje ar kitoje sudėta. Jei naudojatės neskaidriomis dėžutėmis – puikus sumanymas būtų papuošti jas lipdukais su užrašais ar piešinėliais, ką į kurią dėžutę dėsite – juk vis tiek turite nuo savo šeimos priklausantį tradicinį tokių į dėžutes dedamų produktų ir patiekalų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų