REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atominiais samurajais pasaulio žiniasklaidos praminti avarijos „Fukušima-1“ jėgainėje likviduotojai puikiai supranta, kad gaudami milžiniškas apšvitos dozes mirs artimiausiais mėnesiais jei ne savaitėmis. Šie žmonės beveik nebendrauja su žurnalistais ir netgi su artimaisiais – valdžia prašo likviduotojų kiek įmanoma susilaikyti nuo bet kokių žinių iš jėgainės skleidimo, kad nebūtų keliama panika. Tačiau likviduotojų šeimos iš retkarčiais gaunamų žinučių sprendžia, kad gelbėtojai pasiryžę aukoti gyvybes norėdami grąžinti „skolą“ tėvynei.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikos kanalui „Fox News“ pavyko pasikalbėti su vieno iš jėgainės avarijos likviduotojų motina, kuri pasakojo, kad jos 32-metis sūnus ir jo kolegos ne kartą tarpusavyje aptarinėjo savo likimą ir dabar ramiai reaguoja į žinią, kad per artimiausias savaites juos gali nužudyti radiacija, o jei ne ji, tuomet prasidėsiantys vėžiniai susirgimai.

REKLAMA

Sudėtinga situacija japonų atominėje elektrinėje „Fukušima-1“, pusiau sugriauta 14 metrų aukščio cunamio bangos ir vėliau įvykusių vandenilio sprogimų, rodos, pasiekė aklavietę. Pagrindinė jėgainės teritorijoje dirbančių gelbėtojų užduotis, užtikrinti kaistančių reaktorių aušinimą, tačiau čia susidarė uždaras ratas, rašo newsru.com. Tam, kad reaktoriuose esantys branduolinio kuro strypai neperkaistų, juos reikia aušinti jūros vandenių, tačiau šis tampa radioaktyvus, smelkiasi į žemę ir stabdo gelbėjimo darbus spinduliuodamas dideles radiacijos dozes.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip penktadienį rašė „Komersant“, radioaktyvus vanduo užtvindė požeminius turbinų korpusų aukštus, bei jų drenažo sistemas, vedančias jūros link. Šiuose požeminiuose aukštuose greta pirmojo ir antrojo reaktoriaus užfiksuotas ir didelis susikaupusio vandens kiekis – iki 15 tonų. Manoma, kad jis arba išbėga iš reaktorių, arba iš vamzdžių, vedančių nuo jų iki turbinų.

Tai reiškia, kad jėgainėje 12 centimetrų storio plieniniai įdėklai, už kurių yra įkaitę branduolinio kuro strypai, nebėra sandarūs. Sprendžiant iš visko, tokio tipo pažeidimai padaryti trims iš šešių reaktorių. Beveik neabejojama, kad šiuose reaktoriuose iš dalies arba visiškai išsilydė branduolinio kuro strypai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susiklosčius tokiai padėčiai, avarijos likviduotojai neturi galimybės pasukti situacijos į gerąją pusę, nes susidūrė su problema, kuriai sprendimo neturi. Anksčiau jie bandė užpildyti reaktorius mažesniu vandens kiekiu, tačiau temperatūra pavojingai pakilo. Klausimas, kur ir kaip išsiurbti radioaktyvų vandenį, dabar yra antra didžiausia jiems iškelta užduotis.

Greičiausiai dėl kilusios panikos atsidūrus aklavietėje, Japonijos atominio saugumo agentūra penktadienį suskubo pranešti apie radioaktyvaus jodo-131 lygio jūros vandenyje greta jėgainės sumažėjimą. Tačiau netrukus agentūra šį pranešimą atšaukė, paskelbė ITAR-TASS.

REKLAMA

Iš pradžių agentūra pranešė, kad radiacija normą viršija 2175 kartus, tačiau vėliau buvo paskelbta, kad vis dėlto radiacijos lygis leistiną normą viršija 4385 kartus. Agentūra pripažino, kad galėjo suklysti matavimuose ir patikino, kad netrukus pateiks teisingus rodmenis, tačiau kol kas naujienų nėra.

Tuo tarpu Japonijos vyriausybė patvirtino naują planą, galimai padėsiantį išspręsti problemą, kilusią dėl radioaktyvaus vandens kaupimosi keturių daugiausiai nerimo keliančių reaktorių turbinų salėse ir tuneliuose šalia jų. Kaip pranešė Japonijos žiniasklaida, nuspręsta statyti naują rezervuarą. Jau prasidėjo išsamios šio projekto studijos, kalbama apie 20 tonų itin radioaktyvaus vandens persiurbimą į naują jėgainės teritorijoje atsirasiantį pastatą. Šiame rezervuare su cheminiais reagentais ir filtrais bus bandoma vandenį išvalyti ir grąžinti atgal į aušinimo sistemą. Tokio tipo statinius gamina viena Prancūzijos įmonė, kurios specialistai jau yra Japonijoje.

REKLAMA

Taip pat Japonijoje kalbama apie „stebuklingą dervą“, kurią naudodami šalies valdžios atstovai nori užkirsti kelią radioaktyvioms dalelėms į atmosferą ir sumažinti atominės katastrofos padarinių plotą. Kaip aiškina specialistai, medžiaga, galinti „surišti“ radioaktyvias daleles, primena dervą, nors pagaminta plastmasės pagrindu. Tikimasi, kad penktadienį ši medžiaga bus pradėta barstyti ties ketvirtuoju reaktoriumi.

Taip pat penktadienį ruošiamasi imtis kitos priemonės, kuri, kaip tikimasi, sustabdys radiacijos plitimą iš jėgainės. Viliamasi, kad branduolinės energijos specialistai šios savaitės pabaigoje avariją patyrusius energijos blokus uždengs kupolais iš medžiagos.

Tačiau šie sprendimai laikini. Ilgalaike priemone taps betono sarkofagas, statomas pagal Černobylio jėgainės pavyzdį. Net jeigu pavyks atstatyti jėgainės aušinimą, ją vis tiek nuspręsta uždaryti. Be to, Japonija ruošiasi laikinai nutraukti naujų branduolinių reaktorių statybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų