REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai prašo suimti terorizmu kaltinamą Eglę Kusaitę. Teigiama, kad mergina galėjo parašyti grasinančią žinutę prokurorui Justui Lauciui. Įtariamoji ir jos artimieji vadina tai absurdu.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina, jos advokato Kęstučio Stungio teigimu, kaltinama neva trukdanti tyrimui. Trukdymas esą pasireiškia tuo, kad ji palaiko telefoninius ryšius su Maskvoje teisiamais Apti ir Aišat Magmadovais (tariamais E. Kusaitės bendrininkais, - „Balsas.lt“), kas jai draudžiama.

REKLAMA

„Magmadovai yra kalėjime, o palaikyti ryšius su jų motina, neturinčia kontaktų su savo vaikais, nėra uždrausta“, - pabrėžia advokatas.

K. Stungys sakė, kad į prokurorų argumentus galės atsakyti tik tada, kai gaus medžiagą, kuria prokurorai grindžia prašymą pakeisti E. Kusaitei kardomąją priemonę.

Merginos teta Irena Jeleniauskaitė sakė, kad nei E. Kusaitė, nei ji nesiuntė J. Lauciui jokių žinučių ir vadina prokurorų veiksmus mėginimu susidoroti. „Jiems tiesiog reikia Eglę izoliuoti, padaryti, kad ji neturėtų kontaktų su žurnalistais ir visuomene. Sukurptas dar vienas bylos tomas, Eglę dar kaltina bendravus su Maskvoje teisiamų Apti ir Aišos Magmadovų mama. O juk ji nė pati negali susisiekti su savo kalinamais vaikais“, - pasakojo I. Jeleniauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot I. Jeleniauskaitės, nauji kaltininimai, kaip ir prieš tai įvykdyta krata, kurios metu iš buto, kuriame gyvena E. Kusaitė, atimtas mobilusis telefonas, kurpiami taip pat, kaip ir anksčiau pateikti kaltinimai terorizmu. „Pirmiausiai tai yra baisus šokas. Telefonas turbūt tam ir paimtas, kad būtų galima padaryti taip, kad iš jo, neva, kažkas siųsta. Ir anksčiau viskas buvo sumontuota iš senų pokalbių, o dalis informacijos, matyt nepalankios Valstybės saugumo departamentui ir prokurorams, J. Lauciaus nurodymu sunaikinta. Tikslas – uždaryti Eglę į kalėjimą, ten dar pamaitinti kokiais psichotropiniais preparatais ir galiausiai ją gal visai likviduoti“, - sakė E. Kusaitės teta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Terorizmu kaltinamos E. Kusaitės baudžiamąją bylą nagrinėja nauja teisėjų kolegija. Iš jos pašalintas trečiadienį girtas darbe siautėjęs teisėjas Zenonas Birštonas, o vietoj jo byloje dalyvaus Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Viktoras Dovidaitis.

Bylą prieš E. Kusaitę pradėjo Valstybės saugumo departamentas, kuris merginą prieš tai sekė apie porą metų. Galiausiai, 2009 metų rudenį Lietuvos saugumiečiai patys raštu kreipėsi į Rusijos specialiąsias tarnybas ir pranešė apie, neva, atskleistą tarptautinį teroristų tinklą. E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną,  pakeliui į Rusiją.

REKLAMA

Net 69 puslapių prokuratūros kaltinamajame akte teigiama, kad E. Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos strateginės reikšmės  ir nužudyti kuo daugiau žmonių, kitus įbauginti.

Mergina savo kaltės nepripažįsta ir teisme yra viešai paneigusi ikiteisminio tyrimo parodymus, kurie, jos teigimu, išgauti naudojant fizinį ir psichologinį smurtą bei kvaišalus. „Balsas.lt“ primena, kad E. Kusaitę, prieš suimant, daugiau nei du metus kuravo Valstybės saugumo departamento pareigūnai, kurie jos giminaičiams, anot pastarųjų, teigė, kad padėtis kontroliuojama ir mergina į jokias pavojingas veikas nesivelia.

Bylos eigoje būta keistų mėginimų slėpti, kad merginos tardyme dalyvavo Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai.

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitė VSD apkaltino terorizmu

E. Kusaitės byla: teismas nepanoro viešumo

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų