REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad terorizmu kaltinamos klaipėdietės Eglės Kusaitės byla bus nagrinėjama ne viešai. Visuomenininkei, buvusiai kovotojais su sovietų režimu, Nijolei Sadūnaitei pasiteiravus sprendimo motyvų, buvo pagrasinta iškviesti policiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerbiamas teisme, prašau mano bylą nagrinėti viešame posėdyje, nes noriu, kad visuomenė viską sužinotų“, - sakė ir pati E. Kusaitė, bet teisėja pareiškė, kad į jos žodžius nebus sureaguota – esą, jai dar nesuteiktas žodis.

REKLAMA

Toks teisėjos elgesys suerzino į teismą gausiai susirinkusius visuomenininkus. Nijolė Sadūnaitė, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, nepriklausomybės akto signataras Algirdas Endriukaitis, kunigas Robertas Grigas ir „Balsas.lt“ žurnalistas dėl teisėjos elgesio kreipėsi į Vilniaus apygardos teismo pirmininką Artūrą Šumską, kuris tikino pasikalbėsiąs su teisėja dėl jos elgesio.

Pirmininkas nusistebėjo ir tuo, kad rezonansinei bylai nagrinėti pasirinkta tam nepritaikyta ankšta salė, nors buvo iš anksto žinoma apie visuomenės susidomėjimą. Pokalbyje dalyvavęs Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Viktoras Dovydaitis patikino, kad E. Kusaitės advokatas bet kurioje stadijoje gali kreiptis, prašydamas viešo posėdžio. Cituodamas Baudžiamojo proceso kodeksą, jis pabrėžė, kad visiškai įmanoma, jei būtina, įslaptinti dalį proceso, kai bus apklausiami vos du slapti liudytojai. Abu teismo administracijos pareigūnai pabrėžė galį tik patarti teisėjų kolegijai, kuri yra nepriklausoma.

REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitė po šių įvykių pareiškė nušalinimą visai teisėjų kolegijai. Pastarajai pasitarus ir nesutikus, tokį pat prašymą pateikė jos advokatas Kęstutis Stungys. Šį jo prašymą, kaip ir prašymą nušalinti dalį kaltinamojo akto spėjusį perskaityti prokurorą Martyną Dūdą, teismas atmetė. Toliau byla bus nagrinėjama tik kitą pavasarį.

Kreipėsi į Seimą

Buvusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Algimanto Matulevičiaus vadovaujamas Tautos ateities forumas kreipėsi dabartinį NSGK vadovą Arvydą Anušauską, ragindamas inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl tariamai grubių  žmogaus teisių pažeidimų įtariamosios Eglės Kusaitės atžvilgiu. „Problemos esmė tame, kad  jauna, silpnos sveikatos pilietė ne tik kad tendencingai buvo tardoma šalies prokurorų, bet, anot jos, tiek Rusijos Federalinio saugumo tarnybos pareigūnai, tiek profesionalūs tardytojai tardymo metu naudojo prievartos metodus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau, Jūs pirmininke, viešai este pareiškęs, kad to negalėjo būti. Tai kurį laiką neigė ir prokurorai. Įvykiams įsibėgėjant, generalinės prokuratūros ONTT valdybos vadovas A. Kliunka, prispaustas žurnalistų, su išlygomis, bet patį faktą - dėl FST tardytojų lankymosi Lietuvoje ir E. Kusaitės - pripažino. Keista, bet niekas iš šalies institucijų, kurios turėjo žaibiškai sureaguoti į tokį kritikos neišlaikantį atvejį, nereagavo, ir toliau buvo bandoma tai užmiršti. Bet čia į viešumą pateko precendento neturintys Lietuvos generalinės prokurtūros susirašinėjimo atvejai ir labai konkretus dokumentas, įrodantis, kad net penki FST pareigūnai buvo atvykę į Lietuvą ir tardė E. Kusaitę. Negana to, generelinė prokuratūra vietoj to, kad užsiimtų jos nusikalstamai vilkintu sausio 13 bylos tyrimu ir pareikalautų adekvačios teisinės pagalbos iš Rusijos pusės, strimgalviais puolė vykdyti FST reikalavimus. Mūsų giliu įsitikinimu, taip buvo grubiai pažeista LR Konstitucija bei įstatymai, nes jie nenumato tiesioginio teisinės pagalbos režimo, kai svetimos ir mums dažnai priešiškos kitos valstybės saugumo tarnybos ne tik kad lankosi šalyje, bet ir dalyvauja tardymo veiksmuose“, - sakoma kreipimęsi.

REKLAMA

******

Net 69 puslapių prokuratūros kaltinamajame akte teigiama, kad E. Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos strateginės reikšmės  ir nužudyti kuo daugiau žmonių, kitus įbauginti.  E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną,  pakeliui į Rusiją.

Mergina savo kaltės nepripažįsta ir teisme yra viešai paneigusi ikiteisminio tyrimo parodymus, kurie, jos teigimu, išgauti naudojant fizinį ir psichologinį smurtą bei kvaišalus. Įdomu tai, kad oficialiame šaukime į teismą E. Kusaitei parašyta, jog ji kaltinama neteisėtu žmonių gabenimu per sieną. „Balsas.lt“ primena, kad E. Kusaitę, prieš suimant, daugiau nei du metus kuravo Valstybės saugumo departamento pareigūnai, kurie jos giminaičiams, anot pastarųjų, teigė, kad padėtis kontroliuojama ir mergina į jokias pavojingas veikas nesivelia.

Bylos eigoje būta keistų mėginimų slėpti, kad merginos tardyme dalyvavo Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų