REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip jau rašė „Balsas.lt“, terorizmu kaltinamai Eglei Kusaitei Lietuvos prokurorai reikalauja griežtesnės bausmės, negu Rusijoje kalinamiems tariamiems jos bendrininkams „siuva“ tos šalies teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA

Iki gyvos galvos

Lietuvos teisėsauga, kaip jau minėta, priskiria negirdėtų gabumų tariamai teroristei E. Kusaitei, neva ketinusiai susisprogdinti kažkur Rusijoje.

REKLAMA

Pagal formuluojamus kaltinimus ir bylų medžiagas jos tariami bendrininkai – Apti ir Aiša Magmadovai -, kalintys Maskvos Lefortovo kalėjime, esą tik „talkino neteisėtoms ginkluotoms formuotėms“. Jiems gresia bausmė nuo lygtinio teistumo iki 8 metų kalėjimo. Pagal prokurorų Eglei pasiūlytą straipsnį, kaltinant teroristinio susivienijimo organizavimu, jai gali grėsti įkalinimas iki gyvos galvos.

Mergina esą subūrė tarptautinį teroristų tinlklą apėmusį daugelį valstybių, tačiau teidinės pagalbos prašymai ir bendros apklausos bei kitoks bendradarbiavimas vyksta tik tarp Lietuvos ir Rusijos. Taip yra ne tik E. Kusaitės, bet ir tariamų jos bendrininkų byloje, kurią, remdamiesi būtent lietuvių įdirbiu, pradėjo rusų saugumiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Metodai panašūs

Minėtų įtariamųjų mama Tamara Magmadova „Balsas.lt savaitei“ taip pat pabrėžė, kad nemalonumai prasidėjo lietuviams parodžius iniciatyvą. „Jie buvo sulaikyti 2010-ųjų sausio 19 dieną. Iš Lietuvos atvykęs prokuroras (Justinas Laucius – „Balsas.lt savaitė“) dalyvavo juos apklausiant. Kaip suprantu, be to, ką atvežė lietuviai, daugiau nieko ir nėra. Viskas prasidėjo Lietuvoje ir viskas su tuo, ką davė Lietuvos teisėsauga“, – sakė T. Magmadova.

Įtariamųjų apdorojimo metodai panašūs. Nesigilinant į ginčijamą fizinio smurto naudojimo prieš E. Kusaitę versiją, kurią praėjus 5 mėnesiams nuo tariamo fakto įrodyti sunku, psichologinio spaudimo faktai akivaizdūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitės kardomasis kalinimas truko beveik metus ir prokurorai atvirai baiminosi, kad ji pakeis parodymus ir atsisakys išgauto prisipažinimo. Tai ji teisme vėliau ir padarė.

Magmadovai taip pat jau kalinami devintą mėnesį. E. Kusaitei nebuvo leidžiama matytis su artimaisiais, dabar neleidžiama ir Magmadovams. Jei mūsų prokurorų rūpestis buvo išsaugoti išgautą prisipažinimą, Rusijos kolegos yra atviresni.

„Jie tiesiog sako, kad nepaleis Apti, kol ši nepadarys to, ko jie reikalauja. Esu įsitikinusi, kad tai tiesiog psichologinio spaudimo priemonė“, – pasakojo T. Magmadova.

REKLAMA

Tuo metu pati E. Kusaitė skaito savo bylą. „Iš penkiolikos tomų perskaičiau trylika, – sakė ji „Balsas.lt savaitei“. – Apie save sužinojau daug įdomaus. Ten daugybė painiavos. Kaip įrodymai pateikiami įrašytų pokalbių montažai. Pokalbiai, kurie buvo įrašomi prieš kelerius metus (VSD E. Kusaitės bylą, anot „Balsas.lt savaitės“ šaltinių, pradėjo 2007 metais – red. past.), pateikiami kaip nauji. Man atrodo, daugelis yra montuoti, įrodinėjant painiojami pašnekovai.“

Klausiama apie porokurorų teiginius, jog ji mokėsi gaminti ir detonuoti sprogmenis, E. Kusaitė tikino niekada nė neketinusi to daryti. „Kalbama apie knygą, kurią internetu užsakiau paprašius tokiam Abdul Hafizui, kuris pats greičiausiai yra saugumo agentas“, - sakė E. Kusaitė. „Mokykloje iš chemijos retai kada turėjau septynis balus, tad gaminti bombas tektų ilgai mokytis“, - sakė ji.

REKLAMA

Paklausta, kokie dabar jos santykiai su motina, E. Kusaitė tvirtina, kad jie seniai normalizavosi ir tai, anot jos, įvyko dar prieš jos suėmimą (2009 metų spalio 29 d.), nors prieš tai, kaip ji pati pripažįsta, būta problemų, atšalimo ir susvetimėjimo.

Dėl jos neva sukurtai organizacijai neva priklausančių Magmadovų bylos E. Kusaitė pasisakė vienareikšmiškai: „Visi mano parodymai buvo taip suredaguoti ir sutvarkyti, kad kuo labiau pakenktų tiems žmonėms“.

Byla paini

E. Kusaitės bylą prokurorai tikėjosi pabaigti pasinaudodami jis parodymais, kuriuos mergina tikina buvus išgautus spaudimu ir net smurtu (pastarojo fakto „Balsas.lt savaitė“ negali patvirtinti).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byloje, pasak „Balsas.lt savaitės“ šaltinių, figūruoja trys moterys, vardu Aiša. Aiša Magmadova – maskvietė studentė, dabar ji uždaryta į Lefortovo kalėjimą. Aišą Batašjevą (turinčią dar vieną pasą su lenkiška pavarde) E. Kusaitė pažinojo dar 2007 metais Vokietijoje. Dar viena „Aiša“, kitaip dar žinoma kaip Jelena Baltrušytė-Koševaja, yra, kaip manoma, saugumietė, dalyvaujanti byloje kaip įslaptinta liudytoja.

Tokių įslaptintų agentų, kurių tapatybės sudvejintos ar sutrejintos, „amžiaus byloje“ yra ir daugiau. Du iš jų – Andrejus Abdul Hafizas ir Amina Lina Serein (vardai greičiausiai syugalvoti). Šie asmenys VSD iniciatyva su E. Kusaite nuolat bendravo 2007–2008 metais, kai ji, anot jos pačios ir giminių, gyveno VSD išnuomotame bute, nuolat prižiūrima šios institucijos agentų. A. L. Serein, neva apsimesdama musulmone, esą provokavo VSD reikalingus pokalbius ir juos įrašinėjo.

REKLAMA

Nebendradarbiaujam, bet bendradarbiaujam

Didelį rezonansą sukėle faktas, kad. Kusaitė apklausoje dalyvavo trys Rusijos specialiosios tarnybos FSB pareigūnai. Pokalbis, kaip žinoma, vyko rusų kalba, nors buvo pakviestas ir vertėjas. Į klausimus, anot E. Kusaitės, tuomet atsakinėjo pirmasis jos advokatas Adomas Liutvinskas, kurio paslaugų vėliau buvo atsisakyta. E. Kusaitė ir jos teta bei motina portali „Balsas.lt“ tvirtino, kas kantrybė esą baigėsi po to, kai advokatas atsisakė skųsti eilinį teismo sprendimą dėl kardomosios priemonės keitimo, pats pareikšdamas joms, jog mano, kad Eglė paspruks.

REKLAMA

Įdomu tai, kad Lietuvos pusė pradžioje visokeriopai neigė pačią bendradarbiavimo su Rusijos FSB galimybę.

Suomijoje gyvenanti rusų žurnalistė Oksana Čelyševa domisi ne tik E. Kusaitės ir Lefortovo kalėjime 9 mėnesį laikomų Apti ir Aišos Magmadovų – tariamų E. Kusaitės bendrininkų – byla, bet ir ankstesne, tarptautiniu skandalu ir VSD gėda pasibaigusia čečėnų Gatajevų byla. „Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas dar tuomet, kai klausinėjau apie Gatajevų bylą, man prisiekinėjo, jog tokį bendradarbiavimą draudžia patys Lietuvos įstatymai. Panašiai A. Anušauskas portalui „Balsas.lt“ aiškino ir į viešumą išplaukus E. Kusaitės istorijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistė teigia, kad faktai ir keisti sutapimai neleidžia atmesti prielaidos, jog Lietuvos ir Rusijos seniai, nuolat ir sistemingai bendradarbiauja kovojant su tikru ar tariamu čečėnišku terorizmu, kurio grėsmę rusai įžvelgia pačiame vardo paminėjime.

***

E. Kusaitės advokatams, nors ikiteisminis tyrimas baigtas, toliau neleidžiama daryti bylos kopijų ir išrašų motyvuojant įstatymuose surasta išlyga, leidžiančia tai drausti, kol nerašoma kaltinamojo akto.

Anot E. Kusaitės, prokuroras Justas Laucius jai jau pateikė sąskaitą už telefoninių pkalbių ir kompiuterinių įrašų šifravimą – apie 6 000 litų.

REKLAMA

Teisinės pagalbos keliais iš Rusijos gauta bylos medžiagos - apie 500 lapų. Jos vertimas, redakcijos žiniomis, galėjo kainuoti apie 15 000 litų.

Beveik metus Lukiškėse už grotų praleidusi terorizmu įtariama klaipėdietė Eglė Kusaitė paleista į laisvę rugpjūčio 5 dieną.

Susijęs straipsnis:

Surežisuota medžioklė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų