REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės, kurie skundžiasi spaudimu kuo greičiau atlikti užduotis, dažniausiai kaltina per didelį darbo krūvį, šeimą ar net abu. Neseniai mokslininkai išsiaiškino dar vieną streso darbe kaltininką – algos padidinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Viename taikomosios psichologijos žurnalo straipsnyje teigiama, kad daugiau uždirbantys asmenys jaučia didesnį spaudimą greičiau atlikti savo darbą. Straipsnio autoriai pateikė išvadą, kad kuo brangesnis mūsų laikas, tuo jis mums tampa baisesnis, rašo „Wall Street Journal“.

REKLAMA

Jau kelis dešimtmečius mokslininkai siekė išsiaiškinti, kodėl Jungtinių Valstijų žmonės jaučiasi nuolat skubantys. Buvo nagrinėjamos tokios problemos – ilgesnės darbo valandos, didesnis technologijų panaudojimas ir kelių užduočių atlikimas vienu metu.

„Gali būti, kad pastaruosius kelis dešimtmečius daugelyje šalių didėjančios gyventojų pajamos gali padėti paaiškinti vadinamąjį modernų laiko suvaržymą“, – teigia Toronto universiteto profesorius Sanfrodas DeVoe ir Stanfordo universiteto profesorius Jeffrey Pfefferis. Tokiu atveju mažesnė alga kelia mažiau streso darbuotojams – jei nėra daug mokama, tuomet lengviau atlikti užduotis pasirinktu tempu ir išvengti įtampos.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslo žurnale pateikiami penkių tyrimų rezultatai. Pirmojo metu apklausta beveik 7 tūkst. Australijos darbuotojų, kurie teigė, kad jautė daugiau įtampos, kai padidėjo jų atlyginimai. Per antrąjį – koledžo studentai buvo įdarbinti fiktyvioje kompanijoje ir vieniems buvo pasakyta, kad gaus 15 centų už minutę, o kitiems – 15 dolerių už minutę. Nors abi grupės atliko tas pačias užduotis per tą patį laiką, tačiau už didesnį atlygį dirbę studentai prisipažino jautę didesnę įtampą.

Per kitus du tyrimus vieniems studentams liepta įsivaizduoti save kaip turtingą giminės atstovą, o kita studentų grupė „tapo“ varguoliais. „Turtingieji“ atlikdami įvairias užduotis labiau skubėjo, jaudinosi ir prisipažino jautę laiko spaudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų