REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien vis dažniau kalbama apie pozityvų mąstymą, jo poveikį mūsų kasdienybei, naudą emocinei ir net fizinei mūsų sveikatai. Tačiau pradėti mąstyti pozityviai reikia pastangų, t. y. išmokti pastebėti teigiamas situacijų puses, o ypač – džiaugtis mažais kasdienybės stebuklais, pavyzdžiui, žalia šviesa gatvėje pakeliui į darbą ar gardžiais pusryčiais su pusrytainiais „belVita“. Mes taip pat galime susikurti asmeninius ritualus, dovanojančius pozityvias mintis, suteikiančius energijos visam rytmečiui ir įkvėpimo visai dienai.

REKLAMA
REKLAMA

Pozityvus mąstymas – gera ir naudinga čia ir dabar

Daugelis turbūt palinguos galvą ir pasakys, kad bepigu kalbėti apie pozityvaus mąstymo privalumus, kai realybė iš tiesų nedžiugina. Tačiau auksinis gyvenimo dėsnis visuomet veikia – kaip jaučiamės, tokiomis spalvomis nusidažo ir aplinka aplink mus.

REKLAMA

„Visas mūsų fizinis kūnas ir emocijos yra pavaldūs mintims. Tai akivaizdžiai įrodo asmens kūno laikysena. Jei esame pozityvūs, puikios nuotaikos ir pasitikime savimi, stovime tiesiai, esame energingi, pasitempę, drąsiai ir aktyviai bendraujame. Apnikus blogoms ir sunkioms mintims, galva nuleista, veidas liūdnas, nesinori nieko veikti ar bendrauti. Negatyvus mąstymo būdas „prišaukia“ 90 procentų visų ligų! Jaučiant baimę, pyktį, nerimą, didėja stresas, kuris organizme sukelia „griaunančius“ procesus ir įtampą. O pozityvios geros mintys skatina į organizmą išsiskirti „laimės hormoną“ – endorfiną, kuris yra vienas geriausių vaistų nuo mus kamuojančių negalavimų“, – tvirtina asmenybės ugdymo vadovas Vygandas Pikčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tad kas tai yra – pozityvus mąstymas? Klysta manantys, kad pozityvus mąstymas – tai saviapgaulė, bandant ignoruoti realybę. Visų pirma, tai – gebėjimas kiekvienoje situacijoje įžvelgti tai, kas gera, naudinga „čia ir dabar“ ir turi prasmę. Tik nuo kiekvieno iš mūsų mąstymo priklausys, ar sunkiose situacijose įžvelgsime padėties pliusus ir pradėsime ieškoti išeities, ar kasdienybėje sugebėsime įžvelgti prasmę ir džiaugtis šia akimirka.

Beje, reikia pastebėti, kad neįmanoma visą laiką mąstyti tik pozityviai – tai būtų neadekvatu. Bet būtina išmokti sau pasakyti „stop“, kai krypstama į kitą kraštutinumą – vien negatyvų mąstymą. „Reikia mokytis stabdyti vadinamąsias automatines mintis, kai tarsi savaime mąstome „aš nevykėlis“, „man niekada nesiseka“, „viskas vis tiek bus blogai“, sąmoningai ir savo valia keičiant į pozityvias. Tai iš tiesų leidžia pasijusti laimingesniu, labiau atsakingu už savo gyvenimą ir sveikesniu“, – pabrėžia psichologė Daiva Balčiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia išmokti matyti ir džiaugtis kasdienybės stebuklais

Pasak asmenybės ugdymo vadovo, įkvėpti mąstyti pozityviai geriausiai padeda prasmingi tikslai ir veikla. „Tada nėra laiko neigiamoms mintims. Pozityvo suteikia ir teigiama aplinka, o ypač – linksmi ir pozityvūs žmonės. Reikia kurti ir ieškoti šviesių kasdienybės akimirkų, pastebėti ir pasidžiaugti maloniomis smulkmenomis“, – sako jis.

Taigi, kasdienybėje mus supa tūkstančiai nuostabių dalykų – nuo mylimo žmogaus slapčia į rankinę įdėto pusrytainių „belVita“ pakelio iki žaluma sprogstančių medžių už lango. Visa tai virsta stebuklais, kai išmokstame tai pastebėti ir įvertinti.

REKLAMA

„Kviečia BELVITA – palabink rytą“„Kviečia BELVITA – palabink rytą“

„Problema, kad dažnai norime džiaugtis tik tuo, kas yra kažkas ypatingo, nekasdienio, didingo. Tačiau pirmasis žingsnis į pozityvų mąstymą – pastebėti ir mėgautis paprastais dalykais, pavyzdžiui, mažais ryto malonumais. Tuomet ir diena klostysis visai kitaip“, – sako psichologė D. Balčiūnienė.

Maži ryto ritualai dovanoja energiją ir nuspalvina dieną

Svarbą pradėti dieną pozityviomis mintimis akcentuoja ir V. Pikčiūnas: „Pradėdamas dieną geromis mintimis, būsi darbingos nuotaikos, daugiau nuveiksi, mažiau pavargsi. Be to, į aplinką skleisi pozityvią energiją, tuo padarydamas laimingesnius savo artimuosius, bendradarbius ir visus sutiktuosius“.

REKLAMA

Beje, kiekvienas iš mūsų gali susikurti mažus asmeninius ryto ritualus, kurie gali dovanoti energijos visam rytmečiui ir nuspalvinti dieną. „Pavyzdžiui, atsikelti anksčiau, kad nebūtų lėkimo. Higienos ir vandens procedūros, toliau – lengva, maloni kūno mankštelė. Labai svarbus skanių pusryčių ritualas, šiltai bendraujant su artimaisiais ar pozityviai apmąstant būsimą dieną. Galima vizualizuoti ir kartoti sau sėkmę nešančias mintis, tarkim: „ši diena man sėkminga...“, „aš gerai ir lengvai išspręsiu savo problemas...“ ir pan.“, – dėsto asmenybės ugdymo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, teigiamos mintys apie malonius dalykus ir maži ryto ritualai ne tik nukreipia mūsų dėmesį nuo įprastos rutinos, bet ir gali nulemti, kaip mums seksis visą dieną. Juk jeigu galvojame, kad viskas gerai – rodos, skriejame lyg ant sparnų, kūnas tampa lengvas, žvalus ir energingas.

Iniciatyva „Kviečia BELVITA – palabink rytą“

Belieka konstatuoti, per kokius akinius žvelgsime į pasaulį priklauso tik nuo mūsų. Teigiamai mąstyti taip pat reikia mokytis. Čia gali padėti draugai ir aplinkiniai, su kuriais galima sutarti dažniau atvirai akcentuoti šviesiąsias gyvenimo puses. „Gyvenimas rodo, kad, kuomet spinduliuoji gerą nuotaiką, esi energingas, tuomet tarsi savaime aplink tave susiburia tokių pat žmonių ratas. Ne veltui yra sakoma, kad laimės formulė – tai trumpa atmintis ir mokėjimas džiaugtis tuo, ką turi šiandien“, – teigia psichologė D. Balčiūnienė.

REKLAMA

Pradėti dieną nuo teigiamų minčių, džiaugtis energija visam rytmečiui kviečia ir pirmoji vieša iniciatyva „Kviečia BELVITA: palabink rytą!“. Ši iniciatyva vienija ir įkvepia žmones, tikinčius, kad su kiekviena diena jie gali pradėti kažką nauja ir teigiama. Jau šiandien galima apsilankyti „Facebook“ pasaulyje, pasilabinti su „Kviečia BELVITA: palabink rytą!“ draugais ir pasidalinti maloniais savo ryto ritualais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų