REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien po pustrečio mėnesio atostogų parlamentarai susirinko į pirmąjį pavasario sesijos posėdį. Iš viso sesijoje numatyti 54 plenariniai posėdžiai, kuriuose svajojama patvirtinti per 400 projektų. Jei Seimas padarytų tai, ką užsibrėžė, Lietuva taptų rojumi. Deja, parlamentarai niekada neįvykdo savo planų.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbti neskubės

Iš užsienių, pajūrių, paplūdimių ir kitų patrauklių vietų parlamentarams šiandien teko vykti į Seimo plenarinių posėdžių salę: prasideda eilinė sesija. Tiesa, rimtai dirbti politikai neskubės. Per pirmąjį posėdį jie pasitvirtins darbotvarkę, interpeliuos energetikos ministrą Arvydą Sekmoką, diskutuos dėl naujų Konstitucinio Teismo teisėjų paskyrimo ir išsiskirstys taip ir nesvarstę nė vieno rimto projekto.

REKLAMA

O Seimo pirmininkė Irena Degutienė sau ir savo kolegoms darbų iki birželio pabaigos numačiusi daug – per 400 projektų. Jei politikams pavyktų įgyvendinti savo vadovės pateiktą sesijos programą, Lietuvoje būtų rojus. Deja, programos visada būna puikios, o rezultatai – kardinaliai priešingi.

I.Degutienė išskyrė kelis prioritetus. Pirmasis – modernios ekonomikos kūrimas. Tam suplanuota sumažinti bendrovėms minimalų įstatinio kapitalo dydį, supaprastinti apskaitą, atsisakyti reikalavimo bendrovėms naudoti antspaudus ir t. t.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis prioritetas – finansinė konsolidacija ir euras. I.Degutienė planuoja, kad biudžetas būtų vykdomas efektyviai, neskaidrių sandorių nebeliks, bus užkirstas kelias pinigams plauti. Energetikos srityje užsimota dar daugiau: nustatyti šio sektoriaus tikslus iki pat 2050–ųjų. Sesijoje bus siekiama integruoti Lietuvos transporto sistemą į ES tinklus. Tačiau ne visiems nuo to bus geriau, mat reikės palengvinti žemės nusavinimo visuomenės poreikiams procedūrą.

Užsimota prieš aplinkosaugą

I.Degutienė suplanavo, kad bus reformuojama valstybės tarnyba: taip, kad valdininkai dirbtų efektyviai ir ekonomiškai, o jų darbas būtų orientuotas į rezultatus. Be to, jau n–tąjį kartą užsibrėžta pagaliau priimti taip žmonių laukiamą Fizinių asmenų bankroto įstatymą. Tarptautinių santykių srityje numatyta patvirtinti tvarką, kaip žydams reikės kompensuoti už nekilnojamąjį turtą. Taip pat planuojama patvirtinti projektus, kuriais nuo kitų metų pensijos grįš į prieškrizinį lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai neramu dėl aplinkosaugos srities. Sesijos programos projekte yra du keisti punktai. Pirmas – saugomose teritorijose bus akcentuojamas ne tik draudimas, bet ir įvairios veiklos skatinimas. Antras – bus naikinami apribojimai disponuoti nuosavybės teise turimu mišku. Ar neatsitiks taip, kad po kurio laiko saugomose teritorijose nebeliks ką saugoti, o privačius miškus pakeis kelmynai?

Taip pat tradiciškai pavasario sesijoje Seimas išklausys prezidentės metinę kalbą ir svarstys Vyriausybės ataskaitą. Ir dar rengs daugybę interpeliacijų bei galbūt sudarys daug laikinųjų tyrimo komisijų. Nors dar šį pirmadienį šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pagrūmojo: Seimas turi leisti įstatymus, o ne užsiimti interpeliacijomis.

REKLAMA

Programos įgyvendinti nespės

Virginija BALTRAITIENĖ – Seimo vicepirmininkė:

Daugiau nei 400 projektų per sesiją yra labai daug, nes turėsime tik 54 posėdžius. Be to, sesijos metu atsiranda atskirų Seimo narių pasiūlymų. Reikia prisiminti, kad per pirmus posėdžius bus interpeliacijos ministrams, o jos užima labai daug laiko. Programos tikrai nespėsime įgyvendinti, juo labiau kad yra projektų, kuriems reikia Vyriausybės pritarimo. O Vyriausybė dažnai nepateikia atsakymo net ir metus. Sesija bus įtempta.

Vieni iš įtempčiausių klausimų – dėl veiklos skatinimo saugomose teritorijose. Čia labai daug interesų, o Seimo užduotis bus surasti balansą, kad nebūtų perlenkta lazda: blogai, kai jokia veikla neleidžiama, tačiau blogai ir jei bus per daug leidžiama.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų