REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė, diskutuodama dėl dirbtinio apvaisinimo, nesutaria, leisti ar ne lytinių ląstelių donorystę ne tarp partnerių, išsiskiria ir nuomonės dėl embrionų šaldymo. Dėl dirbtinio apvaisinimo turės apsispręsti Seimas – Vyriausybė Seimui ketina pateikti išvadą, kurioje pritaria abiem įstatymo projektams.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė nepareiškė bendros nuomonės dėl Pagalbinio apvaisinimo bei Dirbtinio apvaisinimo įstatymų projektų ir juos ketina perduoti svarstyti Seimui.

REKLAMA

Ministrų Kabinetas nesutaria dėl lytinių ląstelių ir embrionų užšaldymo bei moters lytinių ląstelių donorystės. Sveikatos apsaugos ministerija savo siūlomame įstatymo projekte tai leidžia. Tuo tarpu Darbo partijos narių Dangutės Mikutienės ir Vytauto Gapšio teikiamame Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projekte draudžiama lytinių ląstelių donorystė ir embrionų šaldymas.

„Aš esu už labiau konservatyvų (variantą – ELTA). Kaip žinote, svarstėme du variantus, vienas buvo pristatytas Raimundo Šukio, kitas – Donato Jankausko. Nemanau, kad tokius klausimus, kurie remiasi skirtingomis vertybinėmis pažiūromis, Vyriausybė turėtų svarstyti ir priimti vieno ar pusės balso skirtumu. Tokius sprendimus turi daryti Seimas“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai lapkritį Seimas po pateikimo pritarė siūlymui leisti dirbtiniame apvaisinime lytinių ląstelių donorystę ir embrionų šaldymą bei tai drausti.

Liberalcentristo Algio Čapliko siūlyme numatyta leisti lytinių ląstelių donorystę ir embrionų šaldymą.

Priešingame siūlyme numatytas lytinių ląstelių donorystės ir embrionų šaldymo draudimas.

Šiuo metu dirbtinio apvaisinimo sąlygas nustato sveikatos apsaugos ministro 1999 metų gegužės 24 dienos įsakymas „Dėl dirbtinio apvaisinimo tvarkos patvirtinimo“. Įstatyme numatytas tik ne vyresnės kaip 45 metų moters apvaisinimas jos sutuoktinio ląstelėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vaisingumo sutrikimų turi ir susilaukti vaikų be medikų pagalbos negali kas penkta vaisingo amžiaus pora.

Lietuvoje oficialaus nevaisingumo registro nėra. Lietuvos statistikos departamento Namų ūkio tyrimo duomenimis, vaikų neturi daugiau nei 55 tūkst. vaisingo amžiaus šeimų.

Epidemiologiniais skaičiavimais, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų ir kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais. Ši statistika rodo, kad apie 15–20 proc. visų Lietuvos šeimų yra nevaisingos ir negali susilaukti vaikų.

Tik mažiau nei pusė šių porų tiriasi, ketvirtadalis jų ieško specializuotos pagalbos ir tik maždaug 2 proc. porų įveikia finansinius bei kitus apribojimus ir siekia pagalbinio apvaisinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų