REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos narys Juozas Antanaitis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (toliau – VRK), prašydamas iš naujo nustatyti kvotą mandatui Vilniaus miesto savivaldybės taryboje ir tinkamai paskirstyti mandatus kiekvienam kandidatų sąrašui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J.Antanaičio, Vilniaus mieste, skirstant mandatus, buvo taikyta skirtinga faktinė kvota vienam mandatui:

REKLAMA















































Kandidatų sąrašo pavadinimas

Gautų balsų skaičius

Gauti mandatai

Faktinė kvota mandatui

Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija

34136

12

2845

Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“

28998

11

2636

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai

26721

10

2672

Darbo partija

22316

8

2790

Lietuvos socialdemokratų partija

13616

5

2723

Partija Tvarka ir teisingumas

11556

5

2311

REKLAMA
REKLAMA

 

„Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija yra diskriminuojama, iš jos atimama galimybė gauti didesnį skaičių mandatų, o iš manęs – teisė tapti tarybos nariu, – teigė J.Antanaitis. Tuo atveju, jei Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijai būtų taikoma faktinė 2311 arba bet kuri kita faktinė balsų kvota, kuri buvo taikoma kitiems kandidatų sąrašams, Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija būtų gavusi 13–15 mandatų.“

Ši diskriminacinio pobūdžio ir lygias teises pažeidžianti situacija susidarė dėl netinkamos kvotos mandatui apskaičiavimo tvarkos, kuomet į mandatų dalybas buvo įtraukti asmenys, kuriems mandatą gauti buvo neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybės rinkimų komisija turėjo pastebėti, kad išsikėlę kandidatai negali dalintis mandatų ir apskaičiuojant kvotą mandatui juos pašalinti iš sąrašo, – įsitikinęs J.Antanaitis. Kadangi jie buvo įtraukti, tokiu būdu buvo iškreipta kvota mandatui, o vėliau tai sąlygojo ir netinkamą liekanų metodo pritaikymą – buvo skirstomos liekanos, kurių realiai neturėjo susidaryti. Todėl gautas mandatų paskirstymo rezultatas yra neteisingas ir pažeidžia mano teises ir teisėtus interesus“.

Laikantis LR Konstitucijoje įtvirtinto lygiateisiškumo principo, mandatų skaičiavimas turėjo vykti tokiu būdu, kad skaičiuojant kvotą mandatui išsikėlusių asmenų, kurie surinko aiškiai per mažai balsų mandatui, gauti balsai būtų neskaičiuojami. Manytina, kad kvota mandatui turėjo būti lygi 2693 balsams (formulė: gautų balsų skaičius (už mandatų dalybose dalyvaujančių kandidatų sąrašus) padalintas iš galimų mandatų skaičiaus, t.y. 137343/51=2693).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų