REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laidojimo pašalpa – viena tų išmokų, kuri kol kas dar nebuvo mažinta. Iš „Sodros“ begaunantys tik vienos pensijos dydžio laidojimo išmokas, pensininkai baiminasi, ar nenukirps dar ir pašalpų.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžia, besiteisindama krize, nepaliauja skriausti savų piliečių, tad šie eilinės kiaulystės įprato tikėtis iš bet kurios pusės ir niekuo jau nebesistebi.

REKLAMA

Patikėjo, kad nemokės

Už juodai dienai atidėtas santaupas vyrą palaidojusi 70-metė nė nebandė eiti į Savivaldybę prašyti laidojimo pašalpos. Kai kaimynė pasakė, kad tokios pašalpos dėl krizės panaikintos, moteris ir patikėjo. Kaip nepatikės – juk nuo jos 700 ir anuomet dar gyvo vyro 820 litų pensijų po kelias dešimtis litų nuėmė! Todėl manė, gal ir karstams skirti pinigai valstybei pravertė.

Apraudojusi sutuoktinį panevėžietė jau trečias mėnuo gyvena viena iš menkos senatvės ir dar menkesnės našlės pensijos. Tik kitos kaimynės paskatinta pasidomėti, negi valstybė tikrai nebeskiria laidojimo pašalpų, panevėžietė paskambino į „Panevėžio balso“ redakciją ir pasiteiravo: o gal jai vis dėlto nueiti į Savivaldybę?

REKLAMA
REKLAMA

Procedūra nesudėtinga

Laimei, protingas patarimas duotas ne per vėlai: laidojimo pašalpą laidojantysis gali gauti ne daugiau kaip šešiems mėnesiams nuo mirties dienos praėjus.

„Niekas laidojimo pašalpų nepanaikino ir jų net nesumažino“, – užtikrino miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Šukienė. Pasak jos būta atvejų, kai laidojimo pašalpos prašyti atėjęs žmogus pirmiausia paklausia, ar jos dar mokamos.

Laidojimo pašalpos išmokamos mirusįjį laidojančiam asmeniui. Jokių giminystės ryšių įrodinėti nereikia. Pinigų skyrimo procedūra nesudėtinga: Socialinės paramos skyriui laidojantysis pateikia mirties liudijimo originalą ir savo asmens dokumentus. Arba laidojančiojo, arba mirusiojo gyvenamoji vieta turi būti deklaruota Panevėžio mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gauna čekį

Laidojimo pašalpa dabar yra 8 minimalaus gyvenimo lygių dydžio – 1 040 litų. Tokia ji tapo nuo 2008-ųjų, anksčiau pašalpos dydis buvo 780 litų.

Laidojimo pašalpa išmokama per dvidešimt keturias valandas nuo kreipimosi valandos. Dažniausiai išrašomas čekis ir žmonės pinigus tuoj pat atsiima banke. Kaip sakė L. Šukienė, jeigu prašymas gaunamas rytą, po pietų jau galima atsiimti pinigus.

Laidojimo pašalpa mokama neatsižvelgiant nei į mirusiojo socialinę padėtį, nei į jo amžių, nei į kitus kriterijus. Reikalavimas – mirusysis privalėjo būti Lietuvos Respublikos pilietis arba turėti leidimą gyventi šalyje.

REKLAMA

Tik viena pensija

Mirus pensininkui, „Sodra“ jį laidojantiems asmenims išmoka laidojimo išmoką. Ji dabar yra vienos mirusiojo gautos pensijos dydžio. Laidojantysis pateikia „Sodrai“ mirties liudijimą, savo asmens dokumentus ir nurodo banko sąskaitos numerį. Jeigu asmuo sąskaitos banke neturi, pinigai gali būti pervedami į vieno banko, su kuriuo „Sodra“ yra sudariusi sutartį, sąskaitą, ir tame banke pinigus laidojantysis atsiims.

Iki praėjusių metų sausio „Sodra“ teikdavo solidesnę laidojimo paramą – laidojantieji gaudavo dviejų mirusiojo gautų pensijų dydžio išmoką.

REKLAMA

Užtat „Sodroje“ gavusi tik vieną mirusiojo pensiją, „Panevėžio balso“ pašnekovė ir patikėjo kalbomis, jog laidojimo pašalpos nebėra.

„Buvau įsitikinusi, kad „Sodra“ sumokės dvi vyro pensijas. Žinojau, kad taip būdavo. Kadangi mano vyras už tą mėnesį, per kurį mirė, jau buvo gavęs pinigus, suma laidotuvėms teko labai maža“, – guodėsi moteris.

„Sodros“ Panevėžio skyriaus direktorės pavaduotoja Zita Kalvelienė sako, kad pensijos dydžio laidotuvių išmoka pradėta mokėti nuo 2010 metų sausio. Jeigu pensija už einamąjį mėnesį dar nebūna sumokėta, ji išmokama kartu su laidotuvių išmoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas žmogus kartais gauna ne vienos, o kelių rūšių išmokas. Pavyzdžiui, laidojimo išmoką sudaro ir senatvės, ir našlių pensija. Šiuo atveju jos skaičiuojamos kaip dvi išmokos.

Problemų kartais atsiranda tada, kai pensininkui mirus lieka neišmokėtos ankstesnės jo pensijos. Jeigu pensininkas kelis mėnesius buvo išvykęs, gulėjo ligoninėje ar panašiai ir pensijos namuose nepasiimdavo, likę pinigai jo laidotuvėms neduodami.

Tuos likusius pinigus paveldėtojas gali atsiimti tik turėdamas notaro patvirtintą paveldėjimo teisės liudijimą.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų