• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiame pasaulyje mus supa aibė visokiausių kvapų. Mūsų nosiai malonūs kvapai vadinami aromatais, o nemalonūs — smarve.

REKLAMA
REKLAMA

Labai gerą uoslę turi šunys, nes jų nosyse yra apie 220 milijonų receptorių, skiriančių kvapų dalelytes. Žmogus prasčiau uodžia kvapus, nes nosyje turi tik 5— 10 milijonų tokių receptorių.

REKLAMA

Daugelį kvapų įsimename visam gyvenimui. Obuolių pyrago kvapas net senolį gali sugrąžinti į vaikystę, iššaukti primirštus įvykius bei žmones. Bandymais nustatyta, kad tam tikrais kvepalais iškvėpintoje patalpoje vaikams buvo liepta išspręsti neišsprendžiamus uždavinius. Vėliau, vos mokiniai užuosdavo tą patį kvapą, prastai spręsdavo net lengvas užduotis.

Ir atvirkščiai: aromatais galima pagerinti bendrą smegenų veiklą. Bandymais nustatyta, kad pavargusiam žmogui užtenka pauostyti kavos ir praeina nuovargis, sugrįžta dėmesys, pagreitėja reakcija. Uostyti daug pigiau.

REKLAMA
REKLAMA

Juokai juokais, tačiau kvapai mūsų gyvenime turi gerokai didesnę įtaką, nei kartais apie tai pagalvojame.

Kvapai mus veikia dvejopai. Ne tik įkvepiant per nosį, bet ir sugerties būdu. Šiuo būdu kvapniųjų medžiagų dalelės į žmogaus organizmą patenka per odą. Kvapų molekulės, prasiskverbusios per odos poras, sugeba paveikti kraujotakos sistemą. Taip kvapai žmogų veikia net labiau nei juos uostant. Įvairūs aromatai labai veiksmingai naudojami šių dienų masažuose, aromatinėse voniose, pirtyse.

Senovėje daugelyje pasaulio tautų tikėta kvapų galia. Kvapai būdavo naudojami kaip apsauginis skydas nuo blogio jėgų. Dažniausiai nebuvo ieškoma kažkokių stebuklingų medžiagų, o smilkoma čia pat augančio kedro, pušies ar kadagio šakelėmis. Tibete ir dabar gerosioms dvasioms prišaukti naudojamas kadagys. Kai kuriose Amerikos tautose deginama vandeninė monažolė ar šalavijas. Tikima, kad šių augalų aromatas išvalo blogį ir erdvę gali užpildyti gėris. Net šiandien arabų namuose ketvirtadieniais smilkintuvuose deginami smilkalai, kad išgintų iš patalpų demonus ir prišauktų angelus. Kai kur gajus paprotys apsmilkyti svečius, kad jie prie durų apsivalytų ir į namus neatneštų neigiamų emocijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologai tvirtina, kad mūsų pasąmonė žino viską, ko reikia mūsų kūnui ir sielai. Žino, koks kvapas tą ar kitą dieną mūsų širdžiai mielesnis. Renkantis aromatus ar smilkalus reikia juos uostyti ir klausytis nuojautos balso.

Kvapų specialistai pradedantiesiems pataria pabandyti išvalyti aplinką kuo paprastesniais smilkalais. Tam reikia pasidaryti smilkalų ryšulėlį iš kedrų, kadagių, baltųjų šalavijų ir vandeninių monažolių. Galima ir atskirai paimti kurio augalo šakelę. Uždegti ir leisti žolei rūkti. Greito poveikio gal ir nepajusime, tačiau jau pats veiksmas, ketinimas kažką padaryti, pakeisti gali tapti ceremonija ir pataisyti nuotaiką. O gera nuotaika žmogui labai svarbi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų