REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiame straipsnyje neaptarinėsime neramumų Egipte ir visame regione. Tačiau reikia pastebėti, kad tokio pobūdžio neramumai turi įtaką kapitalo rinkoms. Kitais žodžiais tariant, labiau iš turistinių katalogų žinomas Egiptas šiandien daro poveikį ir jūsų investiciniam portfeliui.

Kaip? Tiesiogiai ir netiesiogiai. Tiesiogiai – jei į savo portfelį įtraukėte vertybinius popierius, tiesiogiai susijusius su minimu regionu: Egipto bendrovių akcijos; investicinių fondų, investuojančių minimame regione, vienetai ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Netiesiogiai – kapitalo rinkų dalyviai jautriai reaguoja į politinius neramumus bet kuriame pasaulio regione. Ir jei jiems pasirodys, kad socialiniai ir politiniai neramumai kelia grėsmę jų investicijoms, jie pradės teikti pirmenybę likvidžiausiems instrumentams.

REKLAMA

Tai reiškia, kad išsigandę rinkų dalyviai pradės pardavinėti turtą ir kaupti grynuosius pinigus, kurie gali būti saugiausia investicija tam tikru momentu.

Tokia rinkos reakcija gali išprovokuoti sniego lavinos efektą. Tada nepageidautini kainų pokyčiai gali pasiekti ir tokias „tolimas“ bei nelikvidžias rinkas kaip Baltijos biržos. Tai tik liudija, kad lietuvis nuo Balbieriškio, Volstrito investicijų valdymo asas ar juodaodis palmių pavėsyje sėdi toje pačioje valtyje.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o kol Armagedonas – tik mūsų fantazijos vaisius, galime toliau pasidairyti po investicinius horizontus. Šiuo atveju reikėtų priminti, kad investicinių madų vaikymasis ir investavimas į egzotiškus vertybinius popierius ar regionus gerokai padidina jūsų investicijų riziką. Ypač jei apie šiuos instrumentus išgirdote iš kolegų spekuliantų ar radote rekomendacijų kur nors internete, tačiau apie rinką neturite nė žalio supratimo.

„Visi ten investuoja“, – tai ne pats protingiausias sumanaus investuotojo pasirinkimas. Be abejo, tinkamu momentu pasirinkus tokias pozicijas galima užsidirbti gražaus pelno. Bet...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia yra keli „bet“. Pirmiausia apie patrauklias investicijas garsiai pradedama kalbėti tada, kai kainos būna jau stipriai pakilusios, kai tokių pozicijų patrauklumas pasidaro net per daug akivaizdus. Tokiu atveju galima investicijų grąža gerokai sumažėja. Ir tai gali nepateisinti investicijų rizikos.

Garsiausiai šaukiantieji, kad reikia pirkti tą ir aną, prapuola, kai ateina metas parduoti investicijas ir pasiimti pelną. Ir jei liekate be „rekomendacijų“, stipriai rizikuojate: grėsmė patirti nuostolį išauga kelis kartus.

REKLAMA

Tad ar ne geriau pasidairyti ten, kur aiškiau galime suprasti, kas vyksta, t.y. gimtojoje Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Net nedaug prakutęs pradedantysis investuotojas greitai pradeda orientuotis tarp Vilniaus akcijų. Tai mažina riziką. Jau vien dėl to, kad investicinius sprendimus galime priimti patys, be pašalinių pagalbos.

O čia tikrai yra kur pasiganyti. Apie tai būtų galima rašyti ir rašyti, kol popierius baigsis. Tačiau dėl dabartinio formato apsiribosime keliomis pastabomis.

Savo portfeliui geriausia rinktis likvidžiausias akcijas ir akcijas tų bendrovių, kurios nuolat dirba pelningai ir efektyviai investuoja akcinį kapitalą. Visi kiti kriterijai ir analizių instrumentai – jau individualaus investuotojo fantazijos dalykas.

Telieka palinkėti sėkmės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų