REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose panoro dalyvauti margas būrys kandidatų. Apie 200 iš jų prie savo biografijų tenka pridėti ir įrašą „teistas“.

REKLAMA
REKLAMA

Viešai informuoti apie savo teistumą kandidatus įpareigoja įstatymas. Jie tai padaryti turi net ir tais atvejais, jei „teistumas pasibaigęs ar panaikintas“.

REKLAMA

Vienodi reikalavimai informuoti apie teistumą taikomi nepriklausomai nuo to, ar asmenį kaltu pripažino Lietuvos, ar kitos valstybės teismas. Jei praeityje teistas kandidatas šį faktą slėptų, o Vyriausioji rinkimų komisija tai išsiaiškintų, jis būtų šalinamas iš tolesnės rinkimų kovos, rašo Diena.lt.

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, savo anketose apie teistumą prisipažino apie 200 kandidatų. Iš viso į savivaldybių tarybas visoje Lietuvoje pretenduos beveik 17 tūkstančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Teisti ir apie tai pripažinę kandidatai sudarys kiek daugiau nei vieną procentą nuo visų kandidatų“, – sakė Z. Vaigauskas.

VRK taip pat išsiaiškino, kad dar daugiau – beveik 250 kandidatų – savo teistumus bandė slėpti. Jie jau pašalinti iš rinkimų sąrašų.

Vienintelė įstatyme numatyta išimtis, kuomet prie kandidato pavardės neturi būti užrašo „Teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos“, daroma, jeigu „asmuo okupacinio režimo teismo buvo pripažintas kaltu dėl nusikaltimo valstybei“. Kitaip tariant, jeigu sovietų Lietuvos laikais dabartinis kandidatas buvo pripažintas padaręs „sunkų nusikaltimą“ prieš sovietų režimą ir valstybę, toks teistumas nelaikomas galiojančiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prievolės informuoti apie teistumą nepanaikina net ir tai, jei teismas jį yra panaikinęs.  Vis dėlto „kai kurie pretendentai netgi šiek tiek persistengė, buvo, sakyčiau, atsargiai kruopštūs. Štai, turime pavyzdį, kai vienas kandidatas teigiamai atsakė į klausimą apie teistumą, nors tiesiog teismo sprendimu išsiskyrė su žmona. Tokiu atveju, aišku, jokio teistumo nėra“, – juokėsi Z. Vaigauskas.

Didžiuosiuose Lietuvos mietuose teistų rinkimų dalyvių nėra daug: į Vilniaus ir Kauno savivaldybių tarybas mėgins patekti po tris teistus kandidatus, Klaipėdoje tokių yra keturi.

Savivaldybių tarybų rinkimai Lietuvoje vyks vasario 27 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų