• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė atvėrė kelią privačioms saugos tarnyboms. Nepratęsus termino, kad policijos pareigūnai atlygintinai teiktų apsaugos paslaugas bendrovėms, privatiems asmenims, piliečiai raginami per metus susirasti bendroves, kurios saugotų jų turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo 2006 m. nutarimu patvirtintoje Lietuvos policijos sistemos plėtros programoje ir Vyriausybės 2007 m. birželio 19 d. nutarimu patvirtintame priemonių plane numatyta atsisakyti policijai nebūdingų funkcijų – atlygintinų apsaugos paslaugų pagal civilinės teisės sandorius vykdymo. Įgyvendinant šias teisės aktų nuostatas, policijos generalinis komisaras patvirtino policijos teikiamų komercinių apsaugos funkcijų atsisakymo planą.

REKLAMA

Kad būtų sklandžiai ir laiku įgyvendintos plane numatytos priemonės, Lietuvos policija raštu informavo saugos tarnybas, kad vienašališkai nutraukia su jomis sudarytas sutartis. Vadinasi, suveikus saugos tarnybų objektų signalizacijoms, pareigūnai nereaguos.

Nors Lietuvoje veikiančios saugos tarnybos ne kartą deklaravo, kad ketina savo veiklą plėsti atokesnėse šalies vietovėse ir kurti naujų darbo vietų, iki šiol tik policijos pareigūnai saugodavo atokiau esančius pastatus.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau rūpesčių

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko Rimanto Bobino, kreiptasi į Seimą, kad terminas būtų atidėtas keleriems metams.

„Patvirtintoje programoje buvo įtraukta, kad privalome atsisakyti komercinės paslaugos. Tačiau laikai pasikeitė ir situacija keičiasi: už tas paslaugas mes gauname pinigus ir kompensavimo mechanizmo jokio nėra. Todėl buvo kreiptasi į Seimą, kad terminas būtų nukeltas keleriems metams. Kol kas jis nenukeltas ir sunku pasakyti, ar bus kitas sprendimas“, – kalbėjo Panevėžio apskrities VPK viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Bobino teigimu, įsipareigojimams įvykdyti reikia laiko, todėl pareigūnai rengiasi kalbėtis su saugos tarnybomis ir gyventojais.

R.Bobinas nesidžiaugia susiklosčiusia situacija ir pažymi, kad policijos pareigūnai turi daugiau žinių, kaip reikia elgtis pastebėjus įsilaužimą, kaip apsaugoti įvykio vietą, įkalčius, kurie padėtų tirti nusikaltimą.

Padaro meškos paslaugą

R.Bobinas teigia, kad privačios saugos tarnybos kartais padaro meškos paslaugą.

„Kartais saugos tarnybos įsirašo į sutartis tam tikrus įsipareigojimus, pavyzdžiui, kad be kliento žinios nesiims iniciatyvos: jie pirmiausia praneša savininkui, sulaukia, kol jis atvažiuoja, paskui visi apžiūri įvykio vietą ir tik tada kreipiasi į policijos pareigūnus“, – tvirtino pašnekovas.

REKLAMA

Tokia situacija apsunkina tolesnį pareigūnų darbą, nes nusikaltėlių pėdos jau būna seniai ataušusios, taip pat sunaikinami kai kurie įkalčiai.

Pasak R.Bobino, mieste, kai gaunamas pranešimas, pareigūnai sureaguoja per penkias minutes. Jei reikia vykti į užmiestį, tai priklauso nuo atstumo ir pajėgų, kurios tuo metu dirba. Panevėžio apskrities VPK viršininkas neslepia, kad pareigūnai turi nemažai klientų.

„Palyginti su privačiomis tarnybomis, tikrai turime daugiau klientų. Privačios saugos tarnybos labiau orientuotos į miestą, o rajone retai kada reaguoja“, – paaiškino pareigūnas.

Vaida Repovienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų