REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sparčiai judam link to, kad valdžia įves mokestį už teisę protestuoti prieš savo veiksmus“, - mano Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės sprendimui įvesti kasos aparatus dengtuose turguose, kur prekiaujama maistu, besipriešinantys turgaus prekeiviai gavo leidimą mitinguoti, bet, kaip praneša žiniasklaida, su sąlyga, kad patys sutvarkys aikštę, kur ketina reikšti nepasitenkinimą. Jiems, mainais į galimybę įgyvendinti Konstitucinę teisę, liepta atidirbti viešuosius darbus – išvežti sniegą, ledo luitus ir pan.

REKLAMA

Profesinių sąjungų, visai nesusijusių su turgaus aktualijomis ir neketinančių dalyvauti nurodytoje akcijoje vertinimu, greitai gali tekti susimokėti už konstitucines teises. „Sparčiai judame link to, kad reikės nusivalyti kelią nuo Ukmergės iki Vilniaus, jei nori atvykti protestuoti. Jokios protestų kultūros ir demokratijos Lietuvoje nėra arba nebėra. Sakau tai visai nepriklausomai nuo to, kad tai toks absurdiškas reikalavimas pareikštas ne mūsų, o kitų visuomenininkų renginiui“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Jesinas portalui „Balsas.lt” kalbėjo panašiai. „Manau, kad apie jokią demokratiją ir valdžios pagarbą žmonių nuomonei, tokiu atveju, nėra prasmės kalbėti. Negi savivaldybė šiaip neprivalo tvarkyti teritorijų ir už tai nerenka mokesčių? Čia yra tyčinis noras išgrūsti protestuotojus į pašalines erdves, kad jų nesigirdėtų“, įsitikinęs E. Jesinas.

Visuomenininkas Vaidotas Ilgius tokią sąlygą irgi vadina neadekvačia. „Viena vertus, ši vyriausybė deklaravo atvirumą pilietinei visuomenei, socialiniam dialogui - tai tokie kliuviniai neatitinka šių deklaracijų ir pasirengimo girdėti visuomenės balsą. Kita vertus, leisdama rengti renginį ir nurodydama renginio vietą valdžia turi pasirūpinti, kad vieta yra tinkama. Jei toje vietoje renginį paprašytų leidimo surengti Anglijos karalienė ar popiežius, spėju valdžios reakcija būtų visai kitokia," - teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*****

Konstitucijos 36 straipsnis:

Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus.

Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų