• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministerija Europos Komisijai (EK) antradienį pateikė skundą, kuriuo inicijuojamas tyrimas dėl „Gazprom“ piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministerija reikalauja įpareigoti „Gazprom“ taikyti skaidrią, sąžiningą bei nediskriminacinę gamtinių dujų tiekimo politiką.

REKLAMA

Energetikos ministerija siekia, kad Lietuvai taikomas gamtinių dujų tiekimo sąlygas lemtų tik ekonominio pobūdžio argumentai. Kartu yra tikimasi, jog Komisijos dėmesys šiai problemai apsaugos Lietuvą nuo tolesnio ekonominio spaudimo ir leis Lietuvai nuosekliai įgyvendinti strateginę dujų sektoriaus pertvarką pagal ES III energetikos paketo reikalavimus.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pažymi manąs, kad ekonominiu ir politiniu spaudimu „Gazprom“ siekia užkirsti kelią gamtinių dujų tiekėjų konkurencijai ir trukdo susikurti europinei dujų rinkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Būdama ES nare, Lietuva privalo įgyvendinti ES direktyvą. Tuo tarpu atvejis, kai trečiosios šalies monopolinė įmonė spaudžia ES valstybę narę už fundamentalių ES principų – vieningos rinkos, konkurencijos skatinimo ir vartotojų interesų apsaugos – įgyvendinimą, neturi precedentų“, – sako ministras.

Vyriausybė jau praėjusių metų pabaigoje žadėjo kreiptis į EK, kai „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas pareiškė, jog dėl dujų sektoriaus pertvarkymo Lietuvoje dujų kaina mūsų šaliai, skirtingai nei Latvijai ar Estijai, nebus mažinama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokius „Gzprom“ veiksmus vertinu kaip ekonominį šantažą. Tai išpuolis ne prieš Lietuvą, o prieš visą Bendriją“, – tada sakė Premjeras Andrius Kubilius.

"Mes informuosime ES vadovus, nes šiuo atžvilgiu Lietuva atsiduria savotiškoje padėtyje. Jei mes neįgyvendinsime ES direktyvų, tai pagal galiojančias ES teisės normas mus visas galimybes bausti turės Europos Komisija.

O jeigu įgyvendinam, tai sulaukiam tokios įdomios „Gazprom“ reakcijos. Galbūt „Gazprom“ vadovybė galvoja, kad taip galima išgąsdinti Lietuvą.

REKLAMA

Bet Lietuva yra ES narė, ir todėl toks išpuolis yra ne prieš Lietuvą, o prieš ES. Ir Europos Sąjunga turi pareigą ir atsakomybę galvoti, kaip šitokiomis aplinkybėmis į tai turi būti reaguojama", – sakė A. Kubilius.

„Gazprom“ gruodį paskelbė Latvijai ir Estijai nuo šių metų mažinsianti dujų kainas 15 proc. mainais už tai, kad šalys padidins perkamų dujų kiekį iki krizės buvusio lygio. Baltarusijai dujos 15 proc. gali atpigti nuo kitų metų, kai bus peržiūrėti kainodaros principai.

„Gazprom“ teigimu, Lietuvai dujų kaina nėra mažinama, nes ji pradėjo įgyvendinti 3–iąją ES energetikos direktyvą, kuri reikalauja atskirti dujų vamzdynų valdymą ir dujų tiekimą.

REKLAMA

Premjeras A. Kubilius ir energetikos ministras A. Sekmokas yra aiškinę, kad dėl dujų kainos Lietuvai niekas ir nesiderėjo, o ir derybos būtų keistos, nes „Gazprom“ vadovo pavaduotojui, kuris kartu yra „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas, Valerijui Golubevui tektų derėtis pačiam su savimi.

AB „Lietuvos dujos“ teigimu, derybose su „Gazprom“ dėl importuojamų gamtinių dujų kainų sumažinimo nesulaukė net menkiausios Vyriausybės ir Energetikos ministerijos pagalbos, tuo tarpu kaimyninės Latvijos Vyriausybės atstovai, aktyviai dalyvaudami derybų procese, garantavo mažesnę gamtinių dujų kainą savo šalies vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos dujų“ aiškinimu, jei derybose su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ būtų pavykę pasiekti importuojamų dujų kainos sumažinimo 15 proc., nuo šių metų pradžios šalies buitiniai vartotojai mokėtų 15 centų už 1 kub. metrą dujų mažiau, nebuitiniai vartotojai – apie 130 Lt už 1000 kub. metrų mažiau, nei moka šiuo metu, o Lietuvos įmonės ir buitiniai vartotojai sutaupytų daugiau kaip 400 mln. litų, kadangi būtų mažesnė centralizuotai teikiamo šildymo kaina.

Anksčiau Europos Komisija yra taikiusi griežtas sankcijas trečiųjų šalių įmonėms, piktnaudžiavusioms dominuojama padėtimi. Pavyzdžiui, 2009 m. Europos Komisija už piktnaudžiavimą nubaudė „Intel“ 1,06 mlrd. eurų bauda.

REKLAMA

A. Sekmokas: norime energetinės nepriklausomybės, o ne bausti „Gazprom“

Europos Komisijai (EK) dėl galimo piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi Rusijos dujų koncerną „Gazprom“ apskundusi Lietuva nesiekia nubausti šios bendrovės, bet nori skatinti konkurenciją dujų sektoriuje ir sumažinti priklausomybę nuo vienintelio dujų tiekėjo. Taip pat siekiama atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis Lietuva susiduria norėdama įgyvendinti europinės direktyvos, vadinamojo trečiojo energetikos paketo, nuostatas, teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA

„Pirmiausia tikimės, kad bus pradėtas esamos situacijos tyrimas, o tyrimo rezultate galbūt EK įpareigos ar susitars su „Gazprom“, kad jis pakeistų savo politiką Lietuvos atžvilgiu.

EK tam turi pakankamas galias. Tokioms kompanijoms kaip „Intel“ ar „Microsoft“ buvo skirtos daugiamilijoninės baudos už monopolinės situacijos panaudojimą savo labui, vartotojų interesų pažeidimą, tačiau čia jau Komisijos prerogatyva imtis priemonių. Mes neturime tikslo vienaip ar kitaip bausti „Gazprom“, mes turime tikslą užsitikrinti tiekimo saugumą, energetinę nepriklausomybę“, – antradienį žurnalistams sakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, sprendimą dėl tyrimo pradėjimo EK paprastai priima per keturis mėnesius, pats tyrimas trunka dar ilgiau.

Energetikos ministras teigia, kad Lietuva baudžiama už siekį skatinti konkurenciją dujų sektoriuje, sumažinti priklausomybę nuo vienintelio dujų tiekėjo.

„Vyriausybei paskelbus apie ketinimus įgyvendinti dujų sektoriaus liberalizuojančios ES direktyvos reikalavimus Lietuva susidūrė su beprecedentiniu spaudimu dėl jos įgyvendinimo . Iš Lietuvos buvo reikalaujama išlaikyti vertikaliai integruotą dujų monopolį. Tai buvo daroma įvairiais būdais – tiek teisiniais, tiek kitais.

REKLAMA

Praeitų metų gruodį buvo paskelbta, kad „Gazprom“ Latvijai ir Estijai nustatė palankesnes dujų kainas nei Lietuvai. Dujų kainų tariamos ar tikros lengvatos Estijai ar Latvijai buvo traktuojamos kaip bausmė Lietuvai už tai, kad Lietuva ėmėsi iniciatyvos liberalizuoti dujų rinką“, – kalbėjo A. Sekmokas.

Energetikos ministro įsitikinimu, dujų kainodara nėra skaidri – tiekimo kainos nežinomos, Energetikos ministerija net nežino, ar mūsų šalies vartotojams netenka sumokėti už dujų tranzitą į Kaliningradą per Lietuvos teritoriją.

REKLAMA

„Turime informaciją tik apie dujų kainą galutiniams vartotojams, bet ne apie tai, kokiomis kainomis jos tiekiamos šioms šalims. Mes manome, kad kainos turėtų būti nustatomos vienodai, ekonominiu pagrindu, tačiau ką mes galime pasakyti, kai kainos Estijai, Latvijai yra konfidencialios ir informacijos apie tai neturime. Mes neturime informacijos kokia kaina dujos yra tiekiamos Kaliningrado sričiai per Lietuvos teritoriją, ar už tą tranzitą moka Karaliaučiaus sritis, ar Lietuvos vartotojai, mes to atsakymo neturime“, – sakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Laikomasi nuomonės, kad dėl kainų turi derėtis ūkio subjektai, bet Lietuvoje yra susidariusi tokia situacija, kad „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas Valerijus Golubevas kartu yra „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas.

Su dujų ūkio pertvarka susijusius įstatymus Seimui ketinama pateikti pavasario sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų