REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ir tai dar ne visa suma, kurios pareikalaus šis renginys. Nors kitos sporo šakos badauja, teigiama, kad tai bus ne tik didžiausias visų laikų renginys Lietuvoje, bet ir didžiausias Europos vyrų krepšinio čempionatas per visą istoriją. Šiame renginyje Rugpjūčio 31 – rugsėjo 18 dienomis dalyvaus 24 komandos. Planuoja, kad savo pinigus šalyje leis 30 tūkst. turistų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kiek už tai moka Lietuva ir ar vis dėlto pelnytai pamirštami kiti ne ką mažiau Lietuvą garsinantys sportininkai?

REKLAMA

3 mln. eurų – už teisę

Kaip teigia Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, Vyriausybės organizaciniams čempionato reikalams skirti 10 mln. litų yra lašas jūroje.

„Visą renginį organizuoti kainuos apie 22 mln. Prašėme 30 mln., nes norėjome viską padaryti labai aukštu lygiu“, – komentuoja M. Balčiūnas.

M. Balčiūnas sako, kad Lietuvos krepšinio federacija atsakinga už tiesioginių organizacinių lėšų panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas tie pinigai dar neišleisti. Vyriausybė buvo įsipareigojusi sumokėti 3 mln. eurų už teisę rengti čempionatą. Jau sumokėta didžioji dalis šio mokesčio. Darbo grupę išlaikyti per porą metų taip pat jau kainavo 1 mln. litų“, – kalbėjo M. Balčiūnas.

Infrastruktūrai – 200 mln. eurų

Kitas čempionato finansavimo lygmuo – Vyriausybės, savivaldybių ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigai, investuoti į infrastruktūrą. Už šiuos pinigus statomos sporto arenos, rekonstruojami kai kurie viešbučiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visai Europos vyrų krepšinio čempionato infrastruktūrai išleista 200 mln. eurų (690 mln. litų), – teigia M. Balčiūnas. – Tai ne tik šiam renginiui skirti pastatai. Tai bus miestų kultūros ir sporto centrai. Brangiausia arena yra Kauno – 160 mln. litų, Šiaulių kainavo 60 mln., Panevėžio – 65 mln. Visos arenos yra universalios.“

Viena geriausių pasaulyje

Ši nauja šalies infrastruktūra, anot pašnekovo, patenka į Europos dešimtuką, taip pat teigiama, kad pretenduoja būti viena geriausių pasaulyje.

„Jei ne šis čempionatas, mūsų sporto infrastruktūra ir būtų likusi akmens amžiaus. Turėjome prieš 72 metus taip pat vyrų krepšinio čempionatui statytą Kauno halę ir Vilniaus sporto rūmus. Gėda krepšinio šaliai“, – tvirtina M. Balčiūnas.

REKLAMA

Planuojama, kad ir toliau Lietuvoje bus rengiami jaunimo čempionatai, moterų krepšinio čempionatai, dideli krepšinio renginiai su NBA lyga.

Pasipelnys iš sirgalių

Turizmo departamentas suskaičiavo, kad turistas per čempionatą vidutiniškai išleis 100 eurų bilietui ir nakvynei. Tikimasi 30 tūkst. turistų, kurie čia bus 18 dienų.

„Remiantis vykusių čempionatų patirtimi, o juk šiemet ir komandų padaugėjo nuo 16 iki 24, atvykėliai Lietuvoje paliks apie 100 mln. litų, – sako M. Balčiūnas. – Ispanijoje ar Turkijoje į čempionatą atvyko apie 30 tūkst. sirgalių. Kadangi pas mus dalyvaus ir šalys kaimynės, tikimės daug turistų iš jų.

REKLAMA

O dar pinigai, kuriuos jie išleis prekėms ir paslaugoms. Grąža bus per PVM. Aišku, savivaldybės turi mokėti padėti turistams išleisti pinigus. Naujų avialinijų nepritrauksime. Kita vertus, padėtis geresnė nei prieš metus. Susisiekimas viduje – labai geras. Turkijoje sportininkai ir sirgaliai važinėjo po 100 kilometrų.“

Vaizdo į jūrą neorganizuos

Šiomis dienomis neretai tenka išgirsti blogų atsiliepimų apie vyksiantį čempionatą.

Anot M. Balčiūno, nihilistinių apraiškų pasigirsta ir tai – natūralu. „Buvo bandoma pūsti burbulą dėl bilietų. Tačiau galutinį žodį dėl bilietų platinimo tarė FIBA. Per viešąjį konkursą nebuvo išleista nė lito federacijos ar biudžeto pinigų. Kai kurias teises FIBA organizacijai suteikė pati vyriausybė“, – komentuoja M. Balčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasipelnyti iš būsimo čempionato turi galimybę iššūkių nebijantys verslininkai. Taisyklėse numatyta, kad čempionate dalyvaujančios komandos turi būti apgyvendintos keturių žvaigždučių viešbučiuose.

„Lietuvoje jie prastesni ir vaizdo į jūrą nesuorganizuosime, tačiau yra viskas, ko reikalaujama, – sako M. Balčiūnas. – Susidoroti su reikalavimais sunkiau buvo Panevėžiui, Šiauliams, Klaipėdoje buvo pataisymų. Alytuje žaisiančias komandas apgyvendinsime netoli esančioje „Kareliškojoje rezidencijoje“ Birštone.“

REKLAMA

Stato ne dėl čempionato

Apgyvendinimo paslaugas teiksiančio viešbučio „Šiaulių krašto Medžiotojų užeiga“ direktoriaus pavaduotoja Asta Žalpytė teigia nesitikinti, kad į naujo pastato statybą investuoti 5 mln. grįš per čempionatą.

„Naujo pastato statyboms ėmėme paskolą. Jame bus įrengta 60 kambarių, – teigia verslininkė. – Senajame pastate yra 27 kambariai. Per abu pastatus planuojama apgyvendinti 4 krepšinio komandas. Žiūrėjome į ateitį, nes viešbučių Šiauliams labai trūksta. Tikimės, kad bus išspręsta tuo pat metu NATO misijų apsikeitimo problema. Nes tuo metu visai gali nelikti laisvų vietų.“

REKLAMA

Naktis šiame viešbutyje vidutiniškai kainuoja nuo 200 litų. Tačiau kiek bus mokama už krepšininkų apgyvendinimą, dar nėra aišku. Krepšininkų saugumu rūpinsis viešbučio darbuotojai ir savivaldybė.

Trūksta dėmesio

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos narys Andrius Mazuronis džiaugiasi būsimu čempionatu ir sako, kad toks renginys šaliai ir krepšinio gerbėjams bei verslininkams bus visokeriopai naudingas.

„Tai garsins mūsų šalį, žmonės išleis pinigų. Pats žinau, kiek pinigų išleidžiu panašiuose renginiuose. Toks čempionatas Lietuvai labai reikalingas. Bet atsiečiau šį renginį nuo viso sporto, – sakė A. Mazuronis. – Daug metų buvome susikoncentravę į krepšinį. Bandėme Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje skaičiuoti, kiek Lietuvoje įrengta rankinio salių. Pasaulyje ši sporto šaka labai populiari, o Lietuvoje nebuvo jokios salės, išskyrus naujas statomas arenas. Be to, iš 63 savivaldybių tik 20 turi baseinus. Tačiau ir šių būklė apgailėtina, avarinė. Krepšinio atžvilgiu įžvelgiu tam tikrą lobistinę veiklą. Kitoms sporto šakoms ryškiai trūksta dėmesio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys sako, kad kiekviena sporto šaka verta investicijos.

„Esama visų šakų entuziastų. Bet finansinė parama turėtų būti grindžiama sporto laimėjimais“, – komentuoja A. Mazuronis.

Reikia daryti iki galo

Anot Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio, čempionatui pastatytos arenos bus kiekvieno miesto vizitinė kortelė ir kitų sporto šakų atstovai neturėtų jaustis nuskriausti.

„Sukurta infrastruktūra tiks ne tik krepšiniui, bet ir rankiniui, tinkliniui. Kaune atnaujinamas „Girstučio“ baseinas, Druskininkuose bus olimpinis baseinas. Finansuojama baseino statyba Varėnoje, sporto kompleksas Jonavoje, Garliavoje, Prienuose ir Šakiuose. Turime vieną geriausių dviračių takų pasaulyje. Ar galime ką nors padaryti iki galo? Jei futbolą paskelbs nacionalinės reikšmės sportu, rengsime jam infrastruktūrą?“ – rūsčiai klausia K. Rimšelis.

REKLAMA

FAKTAI:

Bilietų platinimo įmonės „Tiketa“ generalinis direktorius Andrius Žiauberis patvirtino, kad planuojama parduoti apie 100 tūkst. bilietų. Bilietai bus parduodami nuo kovo 1 d.

Skelbiama, kad bilietai nebus brangūs, apsilankyti čempionate galės kiekvienas, kuris lankėsi Eurolygos rungtynėse.

„EuroBasket 2011“ burtų traukimas vyks sausio 30 d. Tada paaiškės bilietų ir įvairių čempionato paketų kainos.

Čempionato rėmėju tapo „Švyturys“.

Sportas sudaro 407 mlrd. visų ES narių BVP.

1937 metais Rygoje surengtą Europos krepšinio čempionatą laimėjo Lietuva.

1939 metais specialiai Europos čempionatui pastatytoje Kauno halėje čempionais vėl tapo lietuviai.

Arenos, vietų skaičius:

Vilniaus „Siemens“ arena – 11 000 vietų

Kauno „Žalgirio“ arena – 15 000

Klaipėdos „Klaipėdos“ arena – 5 486

Šiaulių „Šiaulių“ arena – 5 500

Panevėžio „Cido“ arena – 5 656

Alytaus „Alytaus“ arena – 5 500

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų