REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rusų sąjunga (LRS) inicijuoja rinkimus, kurių metu bus nuspręsta, kokiai garsiai rusų asmenybei ar simboliui bus statomas paminklas Vilniuje. Dvi savaites truksiančiuose rinkimuose gyventojai raginami balsuoti už tinkamiausią kandidatą.

REKLAMA
REKLAMA

LRS siūlo rinktis iš penkių variantų, tarp kurių – Vladimiras Visockis – žymus rusų aktorius, muzikantas, poetas, Petras I – Rusijos caras, Vilniuje krikštijęs Puškino protėvį Hanibalą, Michailas Kutuzovas – rusų karvedys, apgynęs Rusiją nuo Napoleono kariuomenės, Sergejus Bodrovas – rusų aktorius, rašytojas bei režisierius ir rusų kultūros simbolis – matrioška.

REKLAMA

„Siūlomi kandidatai paminklo rinkimams pasirinkti neatsitiktinai. Jie puikiai žinomi visame pasaulyje, gerbiami ne tik rusų, bet ir kitų tautybių žmonių. Be to, visi, kurie sąraše neras tinkamo kandidato, gali pasiūlyti ir savo variantą“, – teigia Sergej Dmitrijev, Lietuvos rusų sąjungos pirmininkas.

Pasak S. Dmitrijev, minėtu paminklu siekiama pagerbti žymius rusų istorijos veikėjus, kurių nuveikti darbai paliko pėdsaką vienos didžiausių Lietuvoje gyvenančių tautinių mažumų atstovų istorijoje ir kultūroje.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusų tautybės žmonės sudaro apie 12 proc. Vilniaus gyventojų. Norime išgirsti jų ir kitų vilniečių nuomonę ir, statydami paminklą, įamžinti vieną puikiai žinomą rusų tautybės atstovą. Jeigu sostinėje turime paminklą Frankui Zappai, kodėl tokiu būdu negalime išreikšti pagarbos, pavyzdžiui, Vladimirui Visockiui?“, – teigia Sergej Dmitrijev, LRS pirmininkas.

Balsavimas už paminklą vykdomas tinklapyje www.sojuzrus.lt ir truks dvi savaites – nuo sausio 17 d. iki sausio 31 d. Šiuo laikotarpiu taip pat vyks viešos apklausos Vilniaus mokyklose, miesto gatvėse, kur vilniečiai bus prašomi išreikšti savo nuomonę apie tai, kuriai žymiai rusų asmenybei ar simboliui reikėtų pastatyti paminklą. Tuomet balsai bus sumuojami, renkami parašai už paminklo pastatymą ir kreipiamasi į Vilniaus savivaldybę dėl leidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rusų sąjunga yra politinė partija, įkurta 1995 metais. Partija turi skyrius Vilniuje, Visagine, Klaipėdoje, Palangoje, Kaune, Pabradėje, Ignalinoje ir Didžiasalyje.

Priešrinkiminė akcija?

Politologas Lauras Bielinis portalui Balsas.lt patvirtino, kad tokios Lietuvos rusų sąjungos iniciatyvos jam primena priešrinkiminę akciją. Politologo teigimu, nereikia abejoti, jog tokiais pareiškimais ši partija siekia pritraukti tikslinę auditoriją, kurios pagrindą sudaro vietiniai rusai.

L. Bielinis teigė, jog tokio paminklo statymas būtų visiškai nelogiškas. „Esu įsitikinęs, kad paminklai turi būti statomi toms istorinėms asmenybėms, kurios valstybei labai nusipelnė savo darbais arba daug nuveikė konkrečioje teritorijoje„ – sakė politologas.

Buvęs prezidento V. Adamkaus patarėjas stebisi, kad tarp siūlomų paminklo variantų yra ir matrioška. „Niekaip nesuvokiu, kuo ši rusų kultūros detalė svarbi Lietuvai“ – sakė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų