• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompanija „Jaunpagasts plus“ už 122 mln. eurų ketina Rygos laisvojo uosto teritorijoje pastatyti stambiausią Šiaurės Europoje bioetanolio gamyklą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaunpagasts plus“ valdybos pirmininko pavaduotoja Una Ulme pranešė, jog jog šalies bankai nėra pasirengę kredituoti tokios apimties projektų, todėl bendrovė kreipėsi pagalbos į valstybę.

REKLAMA

Kad įmonė galėtų konkuruoti europiniu lygiu, būtina gaminti kuo didesnėmis apimtimis. Kompanija jau pradėjo kurti projektą „JP terminals“, pagal kurį numatyta Rygoje pastatyti modernią gamyklą. Jei projektą pavyktų įgyvendinti, naujoji gamykla galėtų per metus pagaminti apie 110 mln. litrų bioetanolio. Tokioms produkcijos apimtims reikia apie 400 tūkst. tonų grūdinių kultūrų, o tai savo ruožtu padidintų žemės ūkio užimtumą.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonė pažymi, kad naujojoje gamykloje galėtų dirbti 200 žmonių.

Bioetanolis – iš grūdinių kultūrų gaminamas spiritinis kuras, įmaišomas į benziną kaip ekologiškai švaresnė už organinį kurą (pirmiausia naftą). Europos Komisija nusprendė, kad 2020 metais benzino sudėtyje bus 20 proc. bioetanolio. Priešingai automobilių inžinerijos atstovai mano, kad per didelis bioetanolio kiekis daro didelę žalą ir daugumai dabar eksploatuojamų automobilių, kuriuose nesama aliuminio ir gumos. Vis dėlto, kurdama naujus variklius, į bioetanolio naudojimą vis labiau krypsta ir automobilių pramonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų