• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio svečiai į Vilnių užsuka vis dažniau. Vilniaus turizmo informacijos centro (VTIC) duris 2010-aisiais pravėrė 12,5 proc. lankytojų daugiau nei 2009 m.Gausesnis būrys turistų sostinėje sutiko ir didžiąsias žiemos šventes. Šiuo laikotarpiu VTIC pernai aplankė 2796 užsieniečiai, užpernai keliais šimtais mažiau – 2365 turistai.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojų aptarnavimo skyriaus vadovė Danguolė Kamarauskaitė pasakojo, kad svečių atsiliepimai dažniausiai būna teigiami. „Jiems patinka kompaktiškas miestas su įvairių architektūros stilių pastatais ir tai, kad pačias lankomiausias, gražiausias vietas galima apžiūrėti pėsčiomis, nesinaudojant viešuoju transportu“, – sostinės pranašumus turistų akimis vardijo VTIC darbuotoja.

REKLAMA

Ji neslėpė, kad išgirsta ir užsieniečių skundų. Dažniausiai akcentuojama pernelyg grobikiška taksi paslaugų kaina.

„Skundžiamasi nepagrįstai didele kaina nuo oro uosto iki viešbučio senamiestyje, kai taksi vairuotojas neįjungia taksometro ir už kelionę pareikalauja sumokėti 60–100 litų“, – kalbėjo D.Kamarauskaitė.

Turistai Vilniuje neišvengia ir ilgapirščių atakų. Vagys pasisavina neprirakintus ir neapdairiai užsieniečių be priežiūros paliktus dviračius, apšvarina namelius su ratais.

REKLAMA
REKLAMA

Vagys demonstruoja įžūlumą ir turistų daiktus nušvilpia tiesiog iš panosės. „Pasitaikė atvejis, kai kažkas pasisavino prie mūsų biuro turisto paliktą dviratį. Yra buvę, kad vagys įlenda į svečių namelio su ratais vidų ir išsineša kompiuterį, kitų smulkių asmeninių daiktų“, – apkartusios viešnagės Vilniuje atvejus pristatė D.Kamarauskaitė.

Tačiau TVIC darbuotojai džiaugiasi, kad turistai gerų atsiliepimų negaili Vilniaus miesto kortelei. „Analizuojant kortelių pardavimo kiekius galima teigti, kad ši paslauga yra įdomi ir naudinga. Palyginti su 2009 m., pernai kortelių pardavimas išaugo – ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais“, – apibendrino VTIC vyriausioji projektų vadovė Darja Finnikova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš turistų užpildytų anketų akivaizdu, kad Vilniaus miesto korteles pernai įsigijo sostinės svečiai iš 26 pasaulio šalių. Didžiąją dalį klientų sudarė europiečiai, ypač vokiečiai.

2010 m. įsigijus Vilniaus miesto kortelę buvo galima aplankyti apie 50 miesto objektų. Daugiausia lankytojų, turinčių miesto kortelę, sulaukė Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniai – Senasis ir Naujasis arsenalai, Lietuvos dailės muziejaus padaliniai – Taikomosios dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija ir Genocido aukų muziejus.

REKLAMA

„Turistus domina istoriniai miesto objektai, kultūriniai renginiai, teiraujamasi apie pažintines ekskursijas pėsčiomis ar autobusu. Svečiai klausia, kur paragauti lietuviškų patiekalų, įsigyti tautinių suvenyrų“, – pasakojo D.Finnikova.

Į VTIC daugiausia užsuka pavieniai keliautojai arba nedidelės grupelės. Didelės grupės keliauja su agentūromis, pagal iš anksto numatytą programą.

Lenkai – dažniausi svečiai

Per 2010 m. keturiuose Vilniaus turizmo informacijos centruose apsilankė 85 064 lankytojai. Didžiąją dalį jų sudarė užsieniečiai – 67 162, lietuviai – 17 902. Palyginti su 2009 m., per 2010 m. lankytojų skaičius išaugo 12,5 proc.

REKLAMA

Daugiausia lankytojų sulaukta gegužės–rugsėjo mėnesiais (57 204). Per šį laikotarpį apsilankiusių turistų skaičius sudarė daugiau nei pusę visų metų skaičiaus. Mažiausiai lankytojų apsilankė vasarį (2252).

Daugiausia turistų sulaukta iš: Lenkijos (11 665), Vokietijos (9297), Rusijos (7601), Prancūzijos (3914), Ispanijos (3733), Suomijos (3260), Didžiosios Britanijos (2369), Italijos (1592), Olandijos (1448), JAV (778).

Šalių, iš kurių Vilnius sulaukia turistų, dešimtukas iš esmės nesikeičia. Vienintelis skirtumas, kad užpernai į dešimtuką buvo patekę latviai. Pernai jų nesulaukta tiek daug, tačiau išaugo turistų iš Olandijos skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairovė sumažėjo

Šalys, iš kurių 2010 m. šventiniu laikotarpiu sulaukta daugiausia turistų: Rusija, Suomija, Lenkija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Didžioji Britanija.

Per 2009 m. žiemos šventes, kai Vilnius buvo paskelbtas Europos kultūros sostine, gausesnio užsienio svečių būrio sulaukta ir iš Baltarusijos, Italijos, JAV ir Belgijos.

Dovilė Jablonskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų