REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais specialistai nustatė, kad aktyvia tuberkulioze Panevėžyje sirgo vienas moksleivis, dar daugiau nei 30 nustatyta neužkrečiama forma. Tačiau kiek realiai mieste galėtų būti sergančių vaikų, nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai praėjusiais metais penkiose parinktose miesto mokyklose tikrino, ar vaikai neužsikrėtę tuberkulioze. Iš viso buvo patikrinti 457 penktų–dvyliktų klasių moksleiviai, jiems atlikti tuberkulino testai. 32 vaikams testo rezultatas buvo teigiamas. Šiems moksleiviams specialistai atliko krūtinės ląstos rentgenologinius tyrimus.

REKLAMA

Rado sergančiųjų

Pasak Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Dovilės Brajinskienės, nustatyta, kad vienas vaikas jau sirgo aktyvia tuberkuliozės forma. Jis nusiųstas gydytis. Likusiems – 31 moksleiviui – nustatyta slapta forma. Pasak D. Brajinskienės, šie vaikai negali užkrėsti aplinkinių, tačiau nusilpus imunitetui gali susirgti patys ir užkrėsti kitus, tad ateityje bus stebimi medikų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrino gavę signalų

Beje, mokyklos atrinktos patikrinimui ne atsitiktinai. Specialistai buvo gavę signalų, kad jose gali būti sergančiųjų tuberkulioze.

Tikrinimai atlikti ne vienu metu – du kartus pavasarį ir kartą gruodį. Tačiau tikrinti, ar neserga tuberkulioze, ne visi vaikai – tik tie, kurių tėvai davė sutikimą.

D. Brajinskienė beveik neabejoja, kad sergančiųjų ar galinčiųjų susirgti tuberkulioze gali būti ir daugiau, mat miesto mokyklose, kaip ir įstaigose, kasmet tyrimai nuo tuberkuliozės nebeatliekami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, kad ši liga cirkuliuoja, – įsitikinusi Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė, – tik dar neaišku, kokiu mastu.“

Jos teigimu, dabar įtarus, kad žmogus gali sirgti tuberkulioze, reikėtų kreiptis į šeimos medikus, jie ir skirtų reikiamus tyrimus.

Gali susirgti

Medikų duomenimis, tik aktyviąja atvira plaučių tuberkulioze sergantis asmuo yra pavojingas aplinkiniams. Centro specialistai įspėja, kad kovojant su tuberkuliozės plitimu labai svarbu yra anksti įtarti ir nustatyti ligą. Užsikrėtę tuberkulioze asmenys savo organizme turi tuberkuliozės sukėlėją, tačiau jiems nepasireiškia jokie šiai ligai būdingi požymiai, tokie kaip sunkus kosulys, skausmas krūtinėje, kraujo ar skreplių atkosėjimas, silpnumas ar nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka ir kt. Toks žmogus neplatina ligos, bet dalis užsikrėtusiųjų per tam tikrą laikotarpį gali susirgti tuberkulioze. Profilaktiškai pasitikrinti sveikatą dėl tuberkuliozės galima atlikus tuberkulino testą bei krūtinės ląstos rentgenologinį tyrimą.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų