REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per didžiąsias žiemos šventes degalinės nuolaidų nežada. Nepaisant to, laukiama tikro antplūdžio, mat padidinus akcizą nuo sausio 1 dienos apie 12 ct/l brangs dyzelinas. Taigi pripildžius 50 litrų baką Naujųjų metų išvakarėse, galima sutaupyti net iki 6 litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekonomika.lt“ nesėkmingai ieškojo degalinių operatoriaus, galinčio Kalėdų ir Naujųjų metų proga bent lojalius klientus pradžiuginti žemesnėmis degalų kainomis.

REKLAMA

Vis tiek pilsis

„Gruodį visas jėgas skyrėme labdarai – nuo kiekvieno mažmeninėje prekyboje parduoto litro po 3 centus pervedame į „Išsipildymo akcijos 2010“ fondą“, – nuo klausimo gynėsi UAB „Neste Lietuva“ Didmeninės prekybos ir tiekimo skyriaus vadovas Audrius Miežys. Iki gruodžio 21 dienos į fondą bendrovė buvo sukrovusi jau beveik 108 tūkst. litų kalną.

„Apie akcijas kalbėti dar anksti. Tikriausiai šiemet kalėdinių akcijų nedarysime, nes ir taip taikome minimalius antkainius“, – švenčių išvakarėse kalbėjo Romas Turlinskas, UAB „Lukoil Baltija“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, bendrovės Baltijos regiono mažmeninės prekybos skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekonomika.lt“ duomenimis, mažesnėmis degalų kainomis transporto priemonių savininkų nežada pradžiuginti ir kiti degalinių operatoriai, juolab kad į metų pabaigą šoktelėjo naftos ir jos produktų didmeninės kainos.

Laukia eilių

Degalų prekybos mažmenininkai neabejoja, kad Naujųjų metų išvakarėse prie degalinių nutįs eilės ir be akcijų.

„Taip būna visada, kai pranešama apie būsimą brangimą“, – sakė R. Turlinskas.

Jis negalėjo pasakyti, ar dėl akcizo kilusios dyzelino kainos degalinėse bus pakeistos vos suskambėjus naujamečių varpų dūžiams, ar po dienos kitos. Tai veikiausiai priklausys nuo konkurentų elgesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Miežio aiškinimu, verslo logika reikalauja nelaukti, ypač bendrovėms, valdančioms degalinių tinklus, nors laikomos atsargos buvo pirktos dar esant mažesniam akcizui ir kainoms.

„Nenustatinėsime juk kainų kiekvienai degalinei atskirai pagal tai, kiek ji turi atsargų. Juk ir 2009 metų rugpjūtį, kai buvo laikinai sumažintas akcizas, dyzelinu mažesnėmis kainomis prekiavome nuo tos pačios dienos, nors už jį didmenininkams mokėjome brangiau“, – aiškino „Neste“ atstovas.

Jis priminė, kad 2009-ųjų išvakarėse, kai buvo didinamas degalų akcizas ir pridėtinės vertės mokestis, daugelio kitų operatorių degalinių darbuotojai ramiai šventė Naujuosius namuose – jų aptarnaujamos degalinės neveikė, nes buvo išpardavusios atsargas.

REKLAMA

„Koregavosi“ už metus

Metų pabaiga nuliūdino transporto priemonių, naudojančių suskystintas dujas, savininkus – šio kuro kainos pašoko staiga ir netikėtai.

„Nežinau, kodėl taip elgiasi „Orlen Lietuva“. Jie pabrangino dujas – brangiau mokame ir mes“, – sakė R. Turlinskas.

Antai Jacekas Komaras, AB „Orlen Lietuva“ atstovas spaudai, aiškino, kad pabrango ne tik Mažeikių gamykloje gaminamos suskystintos dujos, bet ir visame pasaulyje.

„Lietuviai gal tik reaguoja jautriau, nes čia dujų naudojimas labai paplitęs“, – sakė J. Komaras.

REKLAMA

Anot jo, apie būsimą dujų brangimą kalbėta dar pavasarį, kai tarptautinėse rinkose brango benzinas ir dyzelinas. Tačiau dujų kaina iš esmės taip ir nepajudėjo.

„Taip jau atsitiko, kad dujų kainos „koregavosi“ iš karto už visą laikotarpį nuo pavasario“, – sakė „Orlen Lietuva“ atstovas.

Rinkos ekspertų nuomone, kiek atpigus benzinui, priešinga kryptimi pajudėjo dyzelinas ir suskystintos dujos dėl dviejų artimų priežasčių. Pirma, tai sezoninis reiškinys, kadangi dyzelinas ir suskystintos dujos plačiai naudojamos kaip šildymo kuras žiemą. Antra, šio kuro šiemet naudojama dar daugiau, kadangi Kinijoje apribotas elektros energijos vartojimas.

„Gyvename globaliame pasaulyje. Pasikeitus elektros energetikos padėčiai Kinijoje, Lietuvoje pabrangsta suskystintos dujos“, – pusiau juokais pastebėjo J. Komaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų