• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaliningrado srityje daugėja norinčių mokytis lietuvių kalbos, ir ne tik mišriose šeimose augančių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Atsiranda vis daugiau į baltistikos centrą ateinančių vietos turizmo ir bendrų užsienio kapitalo bendrovių darbuotojų, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Immanuelio Kanto universiteto baltistikos centre lietuvių kalbos mokosi beveik 140 filologijos fakulteto studentų, studijuojančių rusų ir lenkų kalbas. Mokydamiesi po dvi ar keturias valandas per savaitę, studentai per trejus metus išmoksta lietuviškai kalbėti, o tokių studentų kasmet daugėja.

Ne vienam suteikiama galimybė pusmetį studijuoti Lietuvoje.

Baltistikos centro dėstytoja Violeta Lopetienė sako, kad jau kitąmet planuojami lietuvių kalbos kursai, kuriuos galės lankyti vietos turizmo firmų, bendrų užsienio bendrovių darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Studentai, pramokę lietuvių kalbos, lengvai gauna darbą Kaliningrade ir srityje. Jie dirba įvairiose ministerijose ir srities vyriausybėje, muitinėje, dirba vertėjais. Tiesa, kai kas dirba ir turizmo firmose“, – teigė Kaliningrado I. Kanto universiteto Baltistikos centro dėstytoja V. Lopetienė.

Lietuvių kalba yra dėstoma, ir aš manau, tas procesas ne mažės, o ateityje dar didės. Kadangi ir vietiniai gyventojai susidomėję Lietuva. Tai yra Europos Sąjungos šalis ir jiems tai labai daro įspūdį“, – kalbėjo Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrado srityje Vaclavas Stankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių kalbos mokomasi ne tik baltistikos centre. Rusiškų   mokyklų integruotose klasėse lietuvių kalba kai kuriuos dalykus mokosi daugiau nei aštuoni šimtai mūsų tautiečių. Dalis lanko lietuvių draugijos sekmadieninę mokyklą, kurioje yra dvi suaugusių ir vaikų iki 12 metų grupės.

„Visi vaikai iš mišrių šeimų, kur namuose labai mažai kalbama lietuviškai. Gyvenantys su seneliais dar girdi lietuvių kalbą, o jeigu tik su tėvais – jau lietuviškai namuose nekalba, tad vaikas gimtąją kalbą girdi tik pas mus“, – pastebi Kaliningrado lietuvių draugijos pirmininkė Laima Meščiarikova.

REKLAMA

Lietuvių draugija stengiasi puoselėti lietuvišką žodį ir leisdama lietuviškus laikraščius, neužmiršta   lietuviškų papročių bei kultūros.

„Vyksta renginiai, net vietiniai kaliningradiečiai labai domisi mūsų etnosu, mūsų dainomis, nacionaliniais drabužiais. Kai vyksta vietinės šventės, mielai kviečia mūsų lietuvius“, – sako V. Stankevičius.

Iš viso Kaliningrado srityje veikia septyniolika lietuvių kalbos ir etnokultūros fakultatyvų, trys ugdymo įstaigos su lietuviškomis klasėmis, dvi lietuvių mokyklos,vienas vaikų darželis su lietuviška grupe. Tautiečiai siekia, kad lietuviška mokykla būtų įsteigta ir Sovetske.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų