• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įmonių, kurių banko sąskaitos areštuotos, darbuotojai randa būdų, kaip išvengti mokesčių. Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) darbuotojai nustatė, kad skolininkai su prekių ir paslaugų teikėjais atsiskaito grynaisiais. Tai esąs būdas bėgti nuo mokesčių prievolės valstybei

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisė teismo sprendimo?

Anot mokesčių inspektorių, pastebėta, kad valstybei skolų turinčių bendrovių mokesčių deklaracijos parodė, jog įmonės aktyviai vykdo komercinę veiklą, bet mokesčių nemoka. Nustatyta, kad įmonės, kurių banko sąskaitos areštuotos, bando gudrauti - atsiskaitinėjama ne pavedimu per banką, bet tik grynaisiais pinigais.

REKLAMA

Viena uždaroji akcinė bendrovė, nuo 2009-ųjų pradžios turėjusi beveik 80 tūkstančių litų mokestinę nepriemoką ir reikalų su antstolio kontora, nesistengė laiku atsiskaityti su valstybe. Po teismo sprendimo išieškoti skolą iš bendrovės, mokesčiai nemokėti. Mokesčių inspektoriams kilo įtarimų dėl bendrovės piniginių srautų, tad nuspręsta patikrinti grynųjų pinigų judėjimą.

Įmonės kasoje - 18 centų

Mokesčių inspektoriai nustatė, kad per šių metų aštuonis mėnesius į šios bendrovės kasą įplaukė daugiau kaip trečdalis milijono litų, bet į atsiskaitomąją sąskaitą banke nukeliavo tik 14 tūkstančių litų. Paaiškėjo, kad pinigai buvo išmokėti, o įmonės kasoje palikta tik 18 centų.

REKLAMA
REKLAMA

Atskleista, kad didžiausia dalis – beveik 314 tūkstančių litų – išmokėta įmonės vadovui, kuris su prekių tiekėjais ir paslaugų teikėjais atsiskaito grynaisiais. Grynųjų pinigų likučių mokesčių inspektoriai teigia neradę. Esą šiuo būdu atsiskaitant su tiekėjais mokesčių nepriemokos nemažėja, deklaruojami nauji mokesčiai. Pastarieji taip pat nemokami.

Įplaukos tūkstantinės, o sąskaitos – tuščios

Pasak mokesčių inspektorių, šis atvejis ne vienintelis. Panašių būta ir kitose įmonėse. Tikrintojai atskleidė, kad yra ir įmonių, kurios atsiskaitymus vykdo ne per įmonės, o per savininkų asmenines banko sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kitos įmonės sąskaitą per šių metų dešimt mėnesių įplaukė daugiau kaip pusė milijono litų grynųjų pinigų. Į įmonės atidarytas sąskaitas bankuose įplaukė tik daugiau kaip 80 tūkstančių litų, nors iš kasos išmokėta daugiau kaip 550 tūkstančių litų. Patikrinimo metu grynųjų pinigų likučio kasoje, kaip ir anksčiau minėtos įmonės kasoje, mokesčių inspektoriai nerado, o įmonės atsiskaitomosios sąskaitos buvo tuščios.

Skola darbuotojams – 70 tūkstančių litų

Paaiškėjo, kad įmonė skolinga ne tik valstybei, bet ir darbuotojams. Mokesčių inspektoriai, patikrinę įmonės pinigų judėjimą banko sąskaitose ir kasoje, nustatė, kad per tikrinamąjį laikotarpį įmonės darbuotojams sumokėta tik dalis apskaičiuoto darbo užmokesčio. Spalio 1-osios duomenimis, skola įmonės darbuotojams siekė jau daugiau kaip 70 tūkstančių litų.

Įmonių savininkams įteikti priminimai apie pareigą sumokėti mokesčius. Administracinės atsakomybės jie išvengė, nes pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už pridėtinės vertės, pelno ar kitų mokesčių nemokėjimą administracinė atsakomybė netaikoma. Tačiau mokesčių inspektoriai primena, už mokesčių nesumokėjimą gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų