REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, nustatančioms prekybos alkoholiu laiką nuo 8 val. iki 24 val. Daugiabučiuose įsikūrusios mažmeninės prekybos įmonės alkoholiu galės prekiauti iki 22 val. vakaro.

REKLAMA
REKLAMA

Už įstatymo pataisą balsavo 60 Seimo narių, nepritarė – 40, o susilaikė 9 parlamentarai.

Greta pagrindinių Alkoholio įstatymo pataisų, parlamentarai priėmė nutarimą, nustatantį išimtį daugiabučiuose įsikūrusioms mažmeninės prekybos įmonėms, kurios alkoholiniais gėrimais galės prekiauti dviem valandomis trumpiau – iki 22 val. vakaro. Tokia pataisa priimta siekiant apsaugoti daugiabučių namų gyventojus nuo vėlyvu metu keliamo triukšmo ir vaikštinėjančių aplink neblaivių asmenų.

REKLAMA

Antradienį Seimui po svarstymo pritarus alkoholio akcizo tarifų mažinimui nuo 4416 iki 3200 litų už 100 litrų etilo alkoholio, parlamentarė Birutė Vėsaitė kreipėsi bendru sutarimu atmesti šio įstatymo pataisas, ilginančias prekybos alkoholiu laiką, tačiau šiam siūlymui pritarta nebuvo.

Pasak Alkoholio įstatymo pataisoms pritarusio Seimo nario Žilvino Šilgalio, jeigu valstybėje netaikomas „sausasis“ įstatymas, gyventojams alkoholis turi būti prieinamas laisviau.

REKLAMA
REKLAMA

„Varlė vandenį visada suras. Tačiau visuomenėje tokių „varlių“ esant mažumai, nuo to nukenčia didžioji gyventojų dalis. Alkoholio įstatymo pataisos padidintų įplaukas į valstybės biudžetą ir panaikintų iki šiol iš to kilusias problemas“, – teigė Ž. Šilgalis.

Parlamentarė Vida Marija Čigriejienė ragino kolegas nepritarti įstatymo pataisoms, kurios, jos nuomone, yra aiškiai nukreiptos prieš visuomenės prioritetus. Pasak V. Čigriejienės, alkoholio gamintojai manipuliuoja viešąja nuomone, pateikdami klaidingą statistiką apie kritusius alkoholinių gėrimų pardavimus, o oficiali statistika rodo, jog per šių metų tris ketvirčius mažmeninės prekybos įmonių apyvarta krito 10 proc., tuo tarpu alkoholinių gėrimų pardavimai per šį laikotarpį krito vos 0,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Vėsaitė, pritardama V. Čigriejienės pozicijai, teigė, jog kovai su nelegalia prekyba alkoholiu yra racionalesnių priemonių, o šio įstatymo priėmimas dabar esančių problemų neišspręs.

„Visi žino, kad brangiausias yra pirmas alkoholio butelis, o prailginus prekybos laiką nuo 22 val. parduodami alkoholiniai gėrimai žmonėms taps labai pigūs. Taip mes skatinsime biznį degalinėms ir alkoholiniais gėrimais prekiaujančioms įmonėms. Prekybos tinklai yra susitaikę su šia tvarka. Šio įstatymo priėmimas padarys ir didelę žalą jaunimui“, – sakė B. Vėsaitė.

REKLAMA

Seimo narys Kęstutis Daukšys teigė šio įstatymo pataisose įžvelgiąs tiek teigiamų, tiek neigiamų aspektų. Pasak parlamentaro, prailginus prekybos alkoholiu laiką iki vidurnakčio, bus atimtos pajamos nelegalia prekyba alkoholiu užsiimančiai visuomenės daliai ir „pseudokavinėms“, todėl tai iš dalies neigiamas dalykas, tačiau toms pajamoms perėjus į legalias prekybos vietas biudžetas gautų papildomų pajamų dalį.

„Jeigu ateitų dabar kažkas į Seimą su pasiūlymu uždrausti alkoholį ir pasakytų aiškiai, jog alkoholis yra nuodai, aš iškart balsuočiau už alkoholio uždraudimą, tačiau dabar, jeigu norit naudą gaut iš nuodų, tai darykite tą naudą ne „bobutėms“, o legaliems prekybos būdams“, – aiškino K. Daukšys.

REKLAMA

Parlamentaras Egidijus Klumbys priminė, jog šiuos metus Seimas yra paskelbęs Blaivybės metais, tad priėjimo prie alkoholio lengvinimą įteisinančių įstatymų priėmimas prieštarauja anksčiau paskelbtam Seimo nusistatymui.

„Absurdas yra tada, kai alkoholio pinigais yra remiamas sportas ir sveikatingumas, tai yra labai blogas dalykas. Nelegali prekyba alkoholiu atsiranda todėl, kad neveikia policijos kontrolės sistema, o ji neveikia, nes mes jai neskiriam pakankamai pinigų“, – teigė E. Klumbys

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, prekyba alkoholiu buvo galima nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų