REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kada vaikų kosulį galima įveikti „naminėmis“ ir kokiomis priemonėmis?

Išmokykite vaiką kvėpuoti tik pro nosį

Įkvepiamas oras nosyje labai greitai sušyla nuo -5 0C iki +30 0C. Kai vaikas kvėpuoja tik pro burną, oras nesušyla ir dirgina gleivinę.

REKLAMA
REKLAMA

Įvertinkite pobūdį

Sausas kosulys yra vienas pirmųjų virusinės kvėpavimo takų infekcijos požymių. Drėgnas kosulys liudija apie tai, kad kvėpavimo takuose prasidėjo uždegimas ir jis gali pasiekti bronchus ir net plaučius.

REKLAMA

Daugiau šiltų gėrimų

Skysčiai padeda skystinti gleives, lengvina jų atkosėjimą, suvilgo perštinčią gerklų gleivinę ir ramina kosulį, kai neatkosima gleivių. Gerti reikia dažnai ir po truputį.

Tinka įvairios arbatos ar šilti gėrimai. Nesiūlykite vaikui gėrimų “su burbuliukais". Jie pučia skrandį, dėl to pakyla diafragma ir kairysis plautis, pasunkėja kvėpavimas.

Drėkinkite patalpas

Sausas oras džiovina gleivines, ir dėl to kosulys gali sustiprėti.

Atlikite masažą

Masažas ypač tinka kūdikiams ir mažiems vaikams, kai jie kosi drėgnu kosuliu ir sunkiai atsikosi. Vaikai iki trejų metų, ypač kūdikiai, sunkiai atsikosi dėl to, kad jų kvėpavimo takai, lyginant su vyresnių vaikų, yra siauri, o uždegimo apimta gleivinė stipriai paburksta ir dar labiau susiaurina kvėpavimo takus. Kai vaikas neturi temperatūros, reikėtų atlikti vibracinį krūtinės ląstos masažą: vaiko krūtinėlę švelniai stuksenkite tokiose padėtyse, kad susirinkę skrepliai tekėtų burnos link ir būtų iškosimi. Procedūrą reikėtų kartoti kelias dienas. Vibracinį krūtinės ląstos masažą gali atlikti (arba tėvus išmokyti) patyrusi masažuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Pabandykite be vaistų

Kai vaikas kosi, sloguoja, serga sinusitu, gerklų uždegimu, tracheitu, bronchitu, bet neturi aukštos temperatūros, gali padėti ir garų inhaliacijos.

Garinamą vandenį galima specialiai paruošti - įpilti vaistažolių nuoviro, dar geriau - į jį įspausti tepalo, kurio sudėtyje yra eterinių aliejų ir kamparo. Šie komponentai skystina gleives, gerina atsikosėjimą ir lengvina kvėpavimą. Kai vaikas kosi dėl peršalimo, padeda įtrynimai: kelis kartus per dieną tos pačios sudėties tepaliuku įtrinama nugara, krūtinė, kaklas, padai ir delnų sritys tarp nykščio ir rodomojo piršto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiku iškvieskite gydytoją

Gydytoją kvieskite, jeigu vaikas be pertraukų kosėjo visą naktį; jeigu temperatūra aukštesnė nei 38,5 ° C, vaikas sunkiai kvėpuoja, dūsta, kosint skauda krūtinę ar šoną, kosulį lydi neįprasti garsai (švilpimas, cypimas); skrepliuose atsirado kraujo, nestiprus kosulys tęsiasi ilgiau kaip 10 dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų