REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sako, kad Seimo siūlymas jau nuo 2011 metų didinti pensijas ir kitas socialines išmokas iki 2009-ųjų lygio destabilizuotų „Sodros“ biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Tektų didinti socialinio draudimo įmokas daugiau kaip 2 proc., mažinti socialinio draudimo išmokas ir kitą valstybės socialinę paramą bei jos apimtis arba visiems šalies gyventojams užkrauti naują skolos naštą.

REKLAMA

Pensijų padidinimas pareikalautų daugiau kaip 500 mln. litų papildomų valstybės ir „Sodros“ biudžetų lėšų. Todėl, jei Seimas šį siūlymą priimtų, neišvengiamai turėtų būti priimami kiti sprendimai, kad būtų galima finansuoti pensijų padidinimą.

Prasidėjus sunkmečiui, stipriai kritus mokestinėms pajamoms, nuo 2009 metų pensijos buvo sumažintos vidutiniškai 5 proc., tačiau šiandien jos yra didesnės nei 2008 metų pradžioje. 2007-2008 metais vidutinė senatvės pensija Lietuvoje vidutiniškai buvo padidinta 55 proc. (2008 m. - 29, 1 proc., 2007 - 25,4 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos skaičiavimais, pagal pirmąjį variantą, siekiant finansuoti padidintas pensijas, tektų daugiau kaip 2 proc. didinti socialinio draudimo įmokas, kurias darbuotojai ir darbdaviai moka į „Sodros“ biudžetą. Tačiau jau šiuo metu socialinio draudimo įmokos yra vienos didžiausių Europos Sąjungoje ir dažnai vertinamas kaip konkurencingumą mažinantis veiksnys.

„Sodros“ įmokų didinimas yra pagrindinis sprendimas, galintis užtikrinti ilgalaikį finansavimą padidinus pensijas.

Tokiu atveju, pavyzdžiui, dirbant pagal darbo sutartis, tektų mokėti ne 40 proc., o 42 proc. socialinio draudimo įmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes to negalime sau leisti, nes toks sprendimas ne tik apkrautų žmones ir verslą dar didesniais mokesčiais, bet gali didėti ir nedarbas“, - sakė ministras D. Jankauskas.

Pagal antrąjį variantą, jei būtų priimtas sprendimas padidinti pensijas iki 2009-ųjų lygio, kitais metais „Sodra“ turėtų pasiskolinti ne 2,5 mlrd. litų, o 3 mlrd. litų ir už palūkanas papildomai mokėti dar mažiausiai 30 mln. litų. Be to, ši suma gali išaugti, nes yra didelė rizika, kad „Sodros“ skolinimasis brangs. Tokio dydžio paskola ir palūkanos visiškai išbalansuotų „Sodros“ biudžetą, kadangi 2011 metais biudžeto išlaidos išaugtų daugiau kaip 6 proc., lyginant su 2010 m., ir pajamų augimą viršytų beveik 2 proc.

REKLAMA

„Su „Sodros“ finansais reikia elgtis atsakingai, negalima taip paprastai imti ir skolintis, nes yra didelė rizika, kad priimant neatsakingus sprendimus mums tiesiog nustos skolinti. Vadinasi, visų pensijų išmokėjimui laiku ar visa apimtimi iškiltų didelė grėsmė. Iš ko mokėsime pensijas, jei nuo 2012 m. skolintos lėšos „Sodros“ biudžete viršys gaunamas pajamas?“, - teigė ministras D. Jankauskas.

Jo teigimu, jei dėl paskolų kreiptumėmės į tarptautines finansines institucijas, kaip padarė Latvija, Graikija, Airija ir dar kelios valstybės, tikėtina, kad būtų nustatytos griežtos žaidimo taisyklės. Galbūt tektų vėl mažinti pensijas ir kitas socialines išmokas, sparčiau ilginti pensinį amžių, nuvertinti valiutą.

Ministras klausia, ar tokio siūlymo autoriai siekia trečiojo varianto - mažinti socialines išmokas ir kitą valstybės paramą socialiai pažeidžiamiausiems? Įvertinus tai, kad 40 proc. visų valstybės išlaidų tenka socialinės apsaugos sričiai, dar viena galimybė reikiamoms lėšoms surasti būtų mažinti socialinio draudimo išmokas, socialinę piniginę paramą ir kitas valstybės garantijas, pavyzdžiui, socialinę paramą nepasiturinčioms šeimoms, o kai kurių išvis atsisakyti, siaurinti paramos gavėjų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų