REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pradėjo skaityti metinį pranešimą šalies parlamente, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Likus vos porai metų iki prezidento rinkimų Rusijoje, ši kalba bus labai akylai stebima, siekiant rasti ženklų, rodančių ar D. Medvedevas sieks antros prezidento kadencijos.

REKLAMA

Daugelis mano, kad jo galingasis pirmtakas, dabartinis šalies ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, ketina grįžti į Kremlių ir pakeisti D. Medvedevą.

Metiniame pranešime pabrėždamas ekonomikos atsigavimą D. Medvedevas teigė, kad jo tikslas yra sumažinti metinę infliaciją iki 4-5 proc. per ateinančius trejus metus. Dabar ji siekia 7,4 proc. Jis pridūrė, kad nuo „krizės piko“ bedarbių skaičius sumažėjo nuo septynių iki penkių milijonų.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas metiniame pareiškime taip pat nurodė, kad žmonių pajamos per pastaruosius metus išaugo 5 procentais. Tačiau jis pridūrė, kad ekonominė padėtis vis dar yra „sudėtinga“.

Kalbėdamas apie Rusijos gyventojų skaičių prezidentas teigė, kad tėvai turi būti skatinami turėti mažiausiai tris vaikus. D. Medvedevas taip pat kalbėjo apie vaikų gerovę, jų apsaugą nuo nusikalstamumo ir skatinimą aktyviai gyventi.

„Mūsų šalyje gyvenantys 26 mln. vaikų ir paauglių turi būti gerai lavinami, augti sveiki ir laimingi bei tapti padoriais Rusijos piliečiais. Tai yra mūsų svarbiausia užduotis“, – teigė Rusijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie švietimą, D. Medvedevas pareiškė, kad negalima leisti, jog mokytojai mokyklose nusileistų savo mokiniams žiniomis apie informacines technologijas.

„Mums pavyko stabilizuoti ekonomiką po ženklaus nuosmukio. Ir šiais metais ekonomika išaugs apie 4 proc.“, – sakė prezidentas.

„Nors maisto kainos auga, o jos, deja, auga visame pasaulyje, mes užkirtome kelią staigiam infliacijos šuoliui“, – kalbėjo Rusijos prezidentas. Anot D. Medvedevo, „mes sugebėjome stabilizuoti ekonomiką po ženklaus nuosmukio“.

REKLAMA

„Situacija ekonomikoje dar sudėtinga, ne visi krizės padariniai įveikti, tačiau mūsų socialiniai įsipareigojimai vykdomi besąlygiškai“, – pabrėžė jis.

Rusijos prezidentas pastebėjo, kad, „pritaikius precedento neturinčias antikrizines priemones“, šalies vyriausybei pavyko pasiekti pozityvių rezultatų. Pavyzdžiui, gyventojų pajamos išaugo maždaug 5 proc., įgyvendinamos veteranų ir kariškių aprūpinimo būstu programos, kasmet didinamos pensijos.

„Mano iškeltas uždavinys – užtikrinti visiems pensininkams pajamas, ne žemesnes už pragyvenimo minimumą, įgyvendintas, – konstatavo D. Medvedevas. – Tačiau bendras pensijų lygis vis dar žemas“.

REKLAMA

Prezidentas priminė, kad kitais metais planuojama padidinti atlyginimus biudžetinių įstaigų darbuotojams. Be to, bus tobulinama privalomųjų draudimo įmokų sistema. „Reikia rasti galimybių sušvelninti neigiamus šio žingsnio padarinius įmonėms“, – įsitikinęs prezidentas.

D. Medvedevas taip pat pranešė, kad Rusijos suvereni skola minimali, o tarptautiniai rezervai siekia apie pusę trilijono dolerių.

Rusija, pabrėžė D. Medvedevas, pereina nuo antikrizinių priemonių prie subalansuotos biudžeto politikos. Prezidentas pripažino, kad biudžeto deficitas vis dar išlieka didelis. „Mes jį mažinsime“, – pažadėjo D. Medvedevas ir pridūrė, kad tokius įsipareigojimus prisiėmė visos didžiausios pasaulio ekonomikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ekonomikos energetinis efektyvumas iki 2020 m. turėtų padidėti 40 proc., pareiškė prezidentas. „Mūsų tikslas – iki 2020 m. padidinti energetinį ekonomikos efektyvumą 40 proc. Šis uždavinys realus ir pasiekiamas, aš tuo absoliučiai įsitikinęs“, – sakė jis.

D. Medvedevas taip pat pažymėjo, kad būtina užkirsti kelią „tolesnei komunalinio ūkio degradacijai“. Į būsto komunalinį sektorių reikia aktyviai pritraukti privatų kapitalą, sakė Rusijos prezidentas.

D. Medvedevas įgaliojo vyriausybę skirti modernizacijai ne mažiau kaip pusę sutaupytų biudžeto lėšų ir dalį papildomų federalinio biudžeto pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų