REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzaminų tvarka pažėrė naujovių

Švietimo ir mokslo ministro patvirtintuose 2011 metų brandos egzaminų, kalbų ir kompiuterinio raštingumo įskaitų bei pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo tvarkaraščiuose yra pakeitimų.

REKLAMA
REKLAMA

Jie gimė iš mokyklų bendruomenių siūlymų svarstant net tris pateiktus šių tvarkaraščių variantus, taip pat aptarus su Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti, pedagogų profesinėmis sąjungomis, kitais socialiniais partneriais.

REKLAMA

Tarėsi su mokyklomis

Pasak Panevėžio miesto Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Akvilijos Aleliūnienės, viena iš svarbiausių naujovių ta, kad brandos egzaminų sesija kitais metais prasidės net trim savaitėm anksčiau – gegužės 7 dieną, šeštadienį, vokiečių kalbos egzaminu. Šio mėnesio šeštadieniais bus rengiami ir kiti užsienio kalbų – anglų, prancūzų bei rusų – egzaminai. Paskutinį valstybinį chemijos brandos egzaminą abiturientai laikys birželio 16 dieną, o pakartotinė sesija baigsis liepos 8-ąją mokykliniu lietuvių kalbos egzaminu. Visiems abiturientams privalomas lietuvių kalbos egzaminas bus surengtas kaip įprastai – birželio 1 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp egzaminų – visa savaitė

„Paankstinus brandos egzaminų sesijos pradžią, bus mažiau trukdoma ugdymo procesui, taip pat iki savaitės vietoj buvusių kelių dienų pailgės tarpai tarp pagrindinių – anglų, lietuvių kalbos, matematikos ir istorijos – egzaminų, vadinasi, vaikai turės daugiau laiko jiems pasirengti“, – tvirtino A. Aleliūnienė.

Vyriausiosios specialistės teigimu, tarp šių keturių pagrindinių egzaminų vyks keletas kitų mažiau populiarių – gimtosios rusų kalbos, dailės, muzikos, muzikologijos – egzaminų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Aleliūnienė pabrėžė, kad kitąmet užsienio kalbų egzaminai bus laikomi neturint to dalyko metinio įvertinimo, tik įskaitą.

Galės perlaikyti tik vieną

Kaip ir kasmet, kitais metais numatytos dvi brandos sesijos: pagrindinė ir pakartotinė. Pastaroji planuojama tiems abiturientams, kurie dėl rimtų priežasčių negalės dalyvauti pagrindinės sesijos egzaminuose, taip pat užsienio šalių mokyklų vidurinio ugdymo programos baigiamųjų klasių mokiniams, namuose mokytiems ar įkalinimo įstaigoje registruotiems asmenims. 2011-aisiais bus galima perlaikyti tik neišlaikytą lietuvių kalbos egzaminą, ir tik mokyklinį.

REKLAMA

Kalbų ir kompiuterinio raštingumo įskaitos vyks nuo kovo 31-osios iki balandžio 26 dienos. Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas bus surengtas vasario 10 – gegužės 23 dienomis.

„Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas dešimtokams, kaip ir šiemet, ir kitąmet bus neprivalomas. Patikrinimas kitais metais baigsis kartu su mokslo metų pabaiga, ir tai yra gerai, nes pažymėjimus mokiniai gaus anksti, patikrinimas netrukdys vykdyti brandos egzaminus“, – dar vienai įvestai naujovei pritarė miesto Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė A. Aleliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų