• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime vakar įsižiebė menka viltis, kad pensininkų bado dieta jau netrukus bus nutraukta - Audito komitetas pritarė siūlymui nuo kitų metų šalies senjorams mokėti ikikrizines pensijas ir nebeatimti paskutinių grašių “valstybės reikmėms". Tačiau Seimo valdantieji jau kėsinasi tą švieselę užgesinti.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Audito komitetas vakar pritarė opozicijos atstovo Vidmanto Žiemelio siūlymui neskurdinti šalies senjorų iki pat 2011 metų gruodžio 31 dienos ir pradėti mokėti ikikrizines pensijas jau nuo kitų metų pradžios.

REKLAMA

Jeigu šiam siūlymui pritars ir visas Seimas, kitąmet biudžete reikės rasti papildomus 600 milijonų litų.

Krizė baigėsi

Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė “Vakaro žinioms" vakar sakė, kad pritardamas pensijas žmonėms grąžinančiam projektui komitetas pirmiausia atsižvelgė į Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimą, kad negalima sumažintų pensijų mokėti ilgiau nei vienus metus.

Kitu svariu argumentu, anot L.Graužinienės, tapo vis dažnėjantys Vyriausybės ir ypač premjero Andriaus Kubiliaus pareiškimai, esą krizė jau baigėsi. Taigi jeigu krizė baigėsi Vyriausybei, kodėl ji turi tęstis pensininkams?

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Vyriausybė pagaliau numatė, kad iki 2012-ųjų vidurio bus grąžintos dar 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams sumažintos pensijos. Tam planuojama skirti apie 400 mln. litų.

“Mums niekas neįrodė, kodėl būtent 2012 metais grąžins pensijas, o ne metais anksčiau. Nemanau, kad tais metais ekonominiai šalies rodikliai labai pasikeis", - “Vakaro žinioms" sakė L.Graužinienė. Užtat tais metais, pasak jos, būtų politinis motyvas, kai prieš Seimo rinkimus bus galima pažadėti grąžinti pensijas.

V.Žiemelis vakar sakė jau surinkęs pakankamai parašų, kad jo įstatymo projektas būtų įtrauktas į artimiausio Seimo posėdžio darbotvarkę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Tikiuosi, kad nugalės... aš nesakau “sveikas protas", nugalės pagarba Konstitucijai", - “Vakaro žinioms" sakė V.Žiemelis.

Krizė nesibaigė

V.Žiemelio siūlytą, o Audito komiteto pritartą įstatymo pakeitimo projektą anksčiau jau yra svarstęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Ir atmetęs. Nes, komiteto pirmininko, valdančiųjų atstovo Rimanto Dagio teigimu, “nėra jokių šaltinių ir finansinių galimybių, kad šis pasiūlymas galėtų būti realizuotas".

O pati opozicija, pasak R.Dagio, visiškai susipainiojo valstybės finansuose. “Jie (opozicija - red. past.) siūlo iš kažkur atimti 600 mln. litų. Iš ko? Iš socialinės sferos jie nesiūlo, vadinasi, atims iš švietimo ir sveikatos apsaugos. Manau, kad tai yra neprotingas pasiūlymas", - “Vakaro žinioms" sakė R.Dagys.

REKLAMA

Tereikia paieškoti

“Kitų metų biudžetas sudaro per 23 mlrd. litų. Iš to tikrai galima rasti tuos 600 mln. Galima atsisakyti vienų ar kitų programų, kurios nėra taip gyvybiškai reikalingos kaip 10 litų nuskurdintam pensininkui", - prieštaravo L.Graužinienė.

Lėšų pensijoms grąžinti būtų galima rasti, anot jos, kapitalizavus paskolų palūkanas arba pardavus kai kurį turimą valstybės turtą. L.Graužinienė piktinasi, kad kai kuriuose rajonuose Darbo biržose vienam darbuotojui tenka po 100 kv. m. patalpų ploto. “Jį juk reikia šildyti, išlaikyti. Būtina mobilizuotis, susijungti", - siūlė politikė.

REKLAMA

Prieš rinkimus pažadėti galima bet ką

Grasilda MAKAREVIČIENĖ - Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė:

Dalyvavau Seimo Audito komisijos posėdyje svarstant pensijų atkūrimo klausimą. Viską mačiau, viską girdėjau. Todėl labai abejoju, ar šis siūlymas bus įvykdytas. Mūsų Seimas pritaria viskam, kas tik gali dar labiau nuskriausti pensininkus. Čia gi tokie žmonės, kurie negali apsiginti, kurie labiausiai nuskurdinti. Tai labai patogu juos skriausti ir iš jų toliau tyčiotis.

Matyt, tokia jau ta mūsų valdžia, kad jai nesvarbus kito žmogaus skausmas, kito žmogaus dalia. Krizė niekad nesibaigs, jeigu bus taip vadovaujama. Valdžia krizės nejaučia. Pažiūrėkite, kas vyksta visose mūsų valdžios institucijose? Jie prisideda sau priedus ir gerai gyvena. Juk jeigu yra ponai, tai turi būti ir vergai. Jie padarė visą mūsų šalį vergais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi abejoju, kad šiam siūlymui būtų pritarta. Juk tai greičiau rinkimų šou negu įsipareigojimų ir pažadų vykdymas. Labai džiaugčiausi ir būčiau laiminga, jeigu taip nebūtų. Savivaldos rinkimai - jau už poros mėnesių, reikia įkišti savus žmones. O už poros metų jau ir Seimo rinkimai.

- Jekaterina Klyčmuradova

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų