REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pandeminio gripo vakciną platinusiems farmacininkams apgauti Lietuvos klerkus buvo lengviau negu atimti iš vaiko saldainį. Už milijoną litų iškištų vakcinų vartojimo laikas baigėsi, o jų suvartota mažiau nei penktadalis. O vakcinomis atsikratyti už savus pinigus įpareigotos pačios gydymo įstaigos. Tik medikai atskleidžia, kad sukelta panika padarė neįsivaizduojamų nuostolių žmonėms ir lėmė tokį pat pelną vaistų pramonei.

REKLAMA
REKLAMA

Liepė nesidomėti

Nors Latvijos ir Lenkijos politikai sugebėjo įžvelgti klastą, kai buvo paskleista panika dėl milijardus gyvybių neva nusinešiančio vadinamojo kiaulių (H1N1) gripo, ir atsisakė brukamų vakcinų, Lietuvos sveikatos klerkai viskuo patikėjo. Geriausiai mitų pagrįstumą įvertino Lietuvos medikai bei žmonės – suvartota vos 5000 iš 27 tūkst. dozių Sveikatos apsaugos ministerijos pirktų vakcinų. Likusios nuo lapkričio 1-osios niekam nebetinkamos, tad turėtų būti sunaikintos.

REKLAMA

Tačiau Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas įtikinėjo, kad vakcinos yra visiškai neįdomu, kaip ir tai, kada jos naikinamos.

„Kiek jų liko sandėly? Kiek buvo skelbta, tiek. Ateis laikas, jos bus utilizuotos. Mums tai nerūpi. Jos neišvežamos iš sandėlių, stovi kampe. Taip, dabar kiekvienam aišku, kad geriau skiepytis naująja sezoninio gripo vakcina, nes ji apsaugos nuo visų trijų štamų, taip pat nuo pandeminio. O pandeminė vakcina apsaugo tik nuo vieno“, – neslėpė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Melavo tyčia

Vis dėlto ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė „Vakaro žinioms“ patvirtino, kad vakcinos sandėliuose beveik neliko – viskas iškeliavo į medicinos įstaigas dar sausį. Todėl pačios įstaigos ir turės ją sunaikinti, o tai joms kainuos nuo 7 iki 14 litų už kilogramą preparato.

„Be abejo, galima dabar vertinti tai, kas buvo retrospektyvoje. Bet praėjusių metų balandį numatyti nieko negalėjome. Galėjome tik stebėti“, – apgailestavo D.Razmuvienė.

Ji pažymėjo ir įdomią Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovų darbo praktiką – kėlę paniką nuolatiniais gąsdinimais apie grėsmes, jie pamiršdavo pasakyti, kad „tai yra PSO prielaida, kad taip gali būti, o ne bus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo kiaulių gripo Lietuvoje mirė 23 žmonės. Pasak D.Razmuvienės, skelbiama, kad nuo sezoninio gripo kasmet miršta 6–10 žmonių, tačiau tikrieji skaičiai keliskart didesni, mat gydymo įstaigoms finansiškai naudingiau išvadose rašyti, kad pacientas mirė dėl sustojusios širdies ar kitų bėdų, nors tai ir buvo sezoninio gripo komplikacijos.

Pelninga panika

Pavyzdžiui, Panevėžio užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjas Rimgaudas Markelis tvirtino, jog regiono ligoninės suvartojo vos per 20 proc. gautų vakcinų. Panaši padėtis ir kituose miestuose. Jis neabejojo, kad PSO atstovai, farmacininkai sukėlė paniką siekdami asmeninės naudos.

REKLAMA

Gripas yra toks dalykas – gydysies ar ne, per savaitę vis tiek pasveiksi. Bet kai toks burbulas buvo pūstas, aišku, tuo naudojosi farmacininkai, – tvirtino specialistas. – Nes išplatintos ne tik vakcinos, bet ir dezinfekcinės medžiagos, kaukės, vaistai. Kiek tai kainavo žmonėms, kurie iš savo kišenės pirko viską iš eilės – reikia ar nereikia...“

Be problemų

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas dėl to, kad didžiąją dalį jo įsakymu pirktų vakcinų teks sunaikinti, teisinosi paprastai: problemos nėra.

REKLAMA

„Nesigailiu tai padaręs. Specialistų patarimai buvo pirkti. Nes vienas veiksmų buvo ir nuraminti kilusią isteriją. Taip, iš dalies specialistai tą patarė. Bet žingsnis buvo teisingas. O gydymo įstaigos tikrai gali vakcinas sunaikinti, kaip ir kitus vaistus. Problemos nėra“, – buvo ramus Seimo narys A.Čaplikas.

PSO daro įtaką politikų sprendimams

Dangutė Mikutienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė:

Europos tarybos (ET) parlamentinėje asamblėjoje buvo pateiktas raportas, kuriame konstatuota, kad PSO ekspertai sukėlė nepagrįstą paniką. Todėl Europos valstybių vyriausybės, prisipirkdamos vakcinos, išleido be galo daug sveikatos sistemai skirtų lėšų. Atskleista, kad PSO „ekspertai“ gavo didelius pinigus iš farmacinių kompanijų. Prašyta valstybių narių atlikti išsamius tyrimus. Bet ET sprendimai yra rekomendacinio pobūdžio. O farmacininkai turi labai daug pinigų, jų lobizmas labai stiprus. Matysime sausį, kai bus pateikta informacija apie kitas šalis, kaip jos reagavo į raportą. Būtų kitas reikalas, jei tą išleistą milijoną buvęs ministras paklotų iš savo kišenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu buvo įvairių niuansų – laboratorijos neėmė tyrimų, kad patvirtintų diagnozę, viršutinių kvėpavimo takų ligos buvo traktuojamos kaip pandeminis gripas. Žinoma, mirtini atvejai yra bėda. Bet prieš keletą metų nuo eilinio gripo mirė 20 žmonių. Kasmet nusižudo per 1000 žmonių, miršta per 8000 onkologinių ligonių. Tik čia kažkodėl nemetami milijonai. Viename forume Jerevane pasakyta, kad politikai negali priimti skaidrių sprendimų, nes juos spaudžia PSO, pasaulio bankas, Žmogaus Teisių Teismas primeta šaliai savo valią. Tai vyksta ir Lietuvoje. Tačiau atsakomybę turi prisiimti Sveikatos apsaugos ministerija.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų