REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie mokslo šaknų kartumą ir labai ilgai nokstančius vaisius liaudis yra sukūrusi ne vieną lakonišką posakį, o dažnas studentas ar mokinys suka galvą, ką daryti, kad dar nokdami šie vaisiai neimtų pūti? Čia į pagalbą skuba korepetitoriai, kurių verslą sunkmetis pakoregavo neišvengiamai: sumažėjus tėvų pajamoms daliai šeimų tapo per brangu leisti vaikus į papildomas užsienio kalbų, matematikos ar chemijos pamokas.

REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis ir tai, kad šalyje siaučiant bedarbystei, neretam pedagogui ar užsienio kalbos specialistui kyla mintis prisidurti prie atlyginimo iš papildomų pamokų, tad skelbimų puslapiai lūžta nuo gausybės pasiūlymų.

REKLAMA

Kiek reikia investuoti?

Ne vienas tėvas nerimauja, kad, norint sėkmingai išlaikyti egzaminus, ne tik neužteks gautų žinių, bet ir pritrūks noro bei pasiryžimo mokytis, tad korepetitorius ne tik padeda moksleiviui gilinti žinias, bet ir garantuoja mokymosi sistemiškumą, tam tikrą mokinio kontrolę.

Tiesa, už šią paslaugą tėvai turi nusiteikti plačiau atverti piniginę: jeigu moksleivis renkasi mokytis su grupe ir lanko reguliarias pamokas kartą per savaitę kokiame nors mokymo centre, kur pamokos kaina grupėje svyruoja nuo 10 iki 15 litų, tuomet už savaitę reiktų mokėti nuo 30 iki 45 litų, mėnesio kaina sudarytų nuo 120 iki 175 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Mokantis individualiai išlaidos didėja: jei už akademinę valandą profesionalus mokytojas prašo nuo 20 iki 30 litų, per savaitę teks išleisti nuo 60 iki 90 litų, o per mėnesį nuo 240 iki 360 litų. Žinoma, itin taupantys klientai gali kreiptis į savo paslaugas siūlančius studentus, tuomet kaina dažniausiai būna sutartinė ir svyruoja nuo 15 iki 20 litų už valandą.

Tiesa, papildomai kišenes papurtyti reiktų abiturientų tėvams, nes jau vien dėl šio ypatingo statuso pamokos kaina iš karto šokteli 5-10 litų daugiau nei įprastai kainuoja pamoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamokos kaina priklauso ir nuo vietovės -didžiuosiuose mietsuose pamokų „tarifai“ yra didesni nei rajonuose.

Tėvai vaikų sąskaita netaupo

Mokymo centro „Gimnazita“ vadovas Stasys Garbinčius, kalbėdamas apie korepetitorių poreikį, sakė: „Praėjusiais metais sunkmečio nepajutome, nes visos grupės buvo pilnos mokinių, kai kurie norintys net turėjo laukti naujų grupių. Todėl teigti, kad tėvai pradėjo taupyti vaikų sąskaita, negalėtumėme. Jeigu kurią šeimą labai prispaudė finansiniai sunkumai, tėvai atsisakydavo paslaugų, kiti tiesiog prašydavo atidėti mokėjimus“.

REKLAMA

S. Garbaravičiaus teigimu, savo paslaugas internete siūlantys mokytojai ir studentai taip pat atsiriekia nemažą „pyrago“ dalį: „Pavieniai specialistai (mokytojai, dėstytojai) daugiausia siūlo mokytis individualiai. Tokių užsiėmimų kaina yra kelis kartus aukštesnė nei mokantis grupėje. Be abejo, dalį klientų prarandame dėl šių specialistų teikiamų paslaugų“, – sakė mokymo centro vadovas.

Pasak pašnekovo, mokiniai daugiausia papildomai mokosi lietuvių, anglų kalbą, matematiką, fiziką, chemiją, biologiją, taip pat vokiečių, prancūzų, rusų kalbą.

REKLAMA

Egzamino balas prognozuojamas nemačius mokinio

Interneto platybėse galima nesunkiai surasti daugybę skelbimų, kurių autoriai siūlo savo paslaugas.

„Mokau anglų kalbos Vilniaus senamiestyje. Kartu su mokiniu sukuriame individualų kurso planą, visa reikalinga medžiaga suteikiama nemokamai. Galiu padėti ruošti namų darbus. Turiu ketverių metų darbo patirtį Vilniaus gimnazijoje ir dėstant privačiai. Vieno užsiėmimo (60 min) kaina 30 Lt (abiturientams 40 Lt). Mokantis dviese, vienam moksleiviui 60 min pamoka kainuos 20 Lt (abiturientams 25 Lt)“, – rašoma skelbime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skelbimų autoriai labai išradingai siūlo savo paslaugas: minimi ne tik įvairūs kvalifikaciniai privalumai, ankstesnių mokinių ir jų tėvų rekomendacijos, bet ir žadamas vaiko pasiekimų mokykloje pagerinimas, mokinio gabumus atskleidžiantis individualus mokymosi programos planas ir net prognozuojamas valstybinio egzamino balas, net nemačius mokinio ir nežinant jo gabumų.

Nemažai skelbimų autorių ne tik vardija savo nuopelnus mokslui, bet ir neleidžia suabejoti savo pašaukimu padagogikai: „Esu studentas, padedu išmokti, ruoštis brandos egzaminams vyresnių (9-12) klasių moksleiviams, norintiems įgyti daugiau pasitikėjimo savimi matematikos moksle (teorija ir praktika). Mano kvalifikaciją rodo puikūs egzaminų rezultatai, pasiekimai nacionalinėse ir tarptautinėse olimpiadose. Esu vienas Matematikos Knygos autorių. Atvyksiu į moksleivio namus Vilniuje ar Kaune. Galiu atlikti mokėjimo/nemokėjimo diagnostiką, pagal kurią gali būti derinama mokymo programa.“

REKLAMA

Korepetitorių juodoji buhalterija

Tik labai nedidelė dalis privačiomis pamokomis prie atlyginimo prisiduriančių mokytojų turi verslo liudijimus papildomai mokymo veiklai vykdyti ir oficialiai moka mokesčius, o didžioji dalis šiuo darbu užžsiimančių mokytojų už pamokas gautus pinigus dedasi tiesiai sau į kišenę. Šiuo metu patentas metams kainuoja daugiau nei tūkstantį litų, tad iš dalies suprantama, kodėl dalis korepetitorių paslaugas teikiančių pedagogų yra linkę „nelegalizuoti“ savo užsiėmimo.

Tiesa, besiverčiančius nelegalia veikla mokytojus, VMI gali nubausti piniginėmis baudomis, kurių dydis svyruoja nuo 500 iki 1000 litų, bet čia, kaip toje liaudies patarlėje – „nepagautas – ne vagis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų