REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavojingai didėjanti emigracija, didelis valstybės deficitas bei prastos sąlygos verslui kelia grėsmių Lietuvos ekonomikos atsigavimui, teigia „DnB NORD“ vyriausiasis analitikas prof. Rimantas Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingi skaičiai

Šiemet savo išvykimą iš Lietuvos deklaravo jau 67 tūkst. žmonių. Nors dalis jų buvo emigravę anksčiau, o išvykimą deklaravo tik dėl naujos PSD mokėjimo tvarkos, vis dėlto, didžiuliai skaičiai, anot R.Rudzkio, yra labai grėsmingi.

REKLAMA

„Padėtis Lietuvos ateičiai prie dabartinės emigracijos, kapitalo judėjimo bei kitų dabar vykstančių procesų tikrai labai neramina. Jeigu visas mūsų jaunimas arba jo trečdalis išvažiuos, tikrai bus labai sunku aktyvinti konkurenciją, skatinti augimą,“ – teigė R.Rudzkis.

Sąlygos verslui sunkios

Lietuvoje daug kalbama apie verslo sąlygų gerinimą, tačiau realybėje daroma labai mažai, teigia prof. R.Rudzkis.

„Norint pasiekti spartų, tvarų augimą, būtina maksimalų dėmesį skirti verslo plėtrai ir verslo sąlygų gerinimui, konkurencingumo didinimui, t.y. visos tos Saulėlydžio-Saulėtėkio komisijos turėtų dirbti maksimaliai aktyviai su maksimaliu seimo palaikymu, nes kol kas to nebuvo,“ – dėstė „DnB NORD“ vyriausiasis analitikas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tiek verslui, tiek valdžiai reikėtų aktyviai dirbti siekiant pagerinti ekonomikos situaciją, nes pasekmės gali būti liūdnos.

„Lietuva traukiasi ir traukiasi pakankamai sparčiai, jeigu mes greitai nepagerinsime ekonomikos lygio, teks su pavydu žiūrėti į Baltarusiją, o to tikrai nesinorėtų,“ – ironizavo analitikas.

„Prieš kelis metus prezidentas V.Adamkus keldavo strateginį tikslą kaip galima greičiau sumažinti atotrūkį tarp gyvenimo lygio Lietuvoje ir labiau išsivysčiusiose šalyse,“ – sakė analitikas. Tam, anot jo, yra būtina gerinti verslo aplinką, bet proveržio kol kas neįvyko. „Tikėkimės, kad gyvenimas privers,“ – vylėsi R.Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investicijų mažai

Lietuvos ekonomikos atsigavimui trukdžius kelia ir tai, kad Lietuva pritraukia mažai užsienio investuotojų.

„Lietuvai, kaip ir kitoms panašaus lygio ekonomikos šalims svarbu pritraukti tiesiogines užsienio investicijas ne tiek dėl pinigų įplaukų, kiek dėl to, kad atėjusios naujos įmonės, koncernai, atneša savo ryšius, prekinius ženklus, žinias,“ – teigė R.Rudzkis.

Pasak jo, tarp 2004 metais į Europos sąjungą įstojusių dešimties šalių Lietuva pagal užsienio investicijas yra paskutinėje pozicijoje. Anksčiau mūsų šalis dar buvo aplenkusi Lenkiją ir Latviją, tačiau šiuo metu yra smukusi į paskutinę vietą.

REKLAMA

Analitikas pažymėjo, kad pastaruoju metu ypač daug užsienio kompanijų prisiviliojo kaimynė Lenkija, ir pajuokavo, kad Didžiosios Britanijos banką „Barclays“ lietuviams prisikviesti pavyko „vos ne per jėgą“.

„Tai yra signalas, kad keisti verslo aplinką reikia būtinai,“ – pabrėžė R.Rudzkis.

Ekspertas patikino, kad ne visi yra tokie pesimistai, kaip jis – pavyzdžiui kitų metų Valstybės biudžetas yra itin optimistinis bei pažymėjo, kad tai veikiausiai susiję su artėjančiais rinkimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų