REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susitikusi su mažmeninių prekybos tinklų atstovais, Prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino verslą elgtis socialiai atsakingai. Šalies vadovė nori kad nebrangtų būtiniausi maisto produktai ir sako, jog dėl to gali būti peržiūrėti konkurenciją stiprinantys, verslo koncentraciją ir dominavimą rinkoje reguliuojantys įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

„Raginu šalies verslininkus būti socialiai atsakingus, jautrius, rūpintis ne tik savo pelnais, bet ir visuomenės gerove", - pranešime cituojama Prezidentė.

REKLAMA

Prekybininkai skundžiasi

Didžiųjų prekybos tinklų vadovai neigia kartelinius susitarimus ir nurodo objektyvias maisto kainų kilimo priežastis. Prekybininkai skundžiasi, kad produktai brangsta dėl brangstančių žaliavų ir kaltina tiekėjus.

Kenčia vartotojai

„Vartotojas – rinkos varomoji jėga, todėl turi būti apsaugotas,“ - įsitikinusi Lietuvos vartotojų instituto direktorė Zita Čeponytė ir nurodo, kad dabartinėje situacijoje būtini efektyvūs sprendimai. Pašnekovė mano, kad maisto produktų kainų reguliavimas yra viena kraštutinių priemonių, tačiau šiuo metu – būtina, nes sunkmetis ir neaiškumas dėl prekybos antkainių skaudžiai paliečia svarbiausią rinkos varomąją jėgą – vartotoją.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Čeponytė nurodo, kad Konkurencijos tarybos veikla – mažai efektyvi, o maisto produktų kainos parduotuvėse kyla nepagrįstai. Lietuvos vartotojų organizacijos rengia bendrą pareiškimą, kuriame ragina atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją bei imtis veiksmų..

Parlamentarų iniciatyva

Netrukus po prekybininkų susitikimo Prezidentūroje, partijos „Tvarka ir Teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis pasiūlė tvarką, kaip galima reguliuoti prekybinius antkainius.

Jis siūlo mažinti įmonės dominavimo rinkoje procentą ir taip didinti konkurenciją. V. Mazuronio pranešime, pavyzdžiui nurodoma, kad per pusę tam tikros rinkos dalies užėmusios susijungusios įmonės jau galėtų būti laikomos dominuojančiomis:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien situacija valstybėje yra tokia, kad mažmeninėje, ypač maisto produktų, prekyboje nėra realios konkurencijos ir iš esmės neegzistuoja laisva rinka, kuri nustato žemiausias kainas,“ – pareiškė parlamentaras V. Mazuronis.

Tyrimai tęsiasi

Konkurencijos taryba, Premjero prašymų atliko tyrimą ir konstatvo, kad maisto kainų kilimui Lietuvoje nebuvo objektyvių priežasčių. Taryba savo iniciatyva tęsia tyrimą, ar tarp prekybos tinklų nebuvo kokio susitarimo didinti maisto kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų