REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui siūloma priimti Statybos įstatymo pataisą, kuri palengvintų ikimokyklinių ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų steigimo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisą įregistravęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys mano, kad ji pagerins ikimokyklinio ugdymo prieinamumą.

REKLAMA

Pagal siūlomą projektą, „statinių naudotojai privalo naudoti statinį (jo patalpas) pagal paskirtį, išskyrus Vyriausybės nustatytus atvejus, kai steigiamos ikimokyklinės ir (arba) priešmokyklinio ugdymo įstaigos“.

Šio įstatymo projekto siūlytojai Seimo nariai Valentinas Stundys, Jonas Šimėnas, Gintaras Steponavičius teigia, kad galiojančio Statybos įstatymo nuostatos varžo ikimokyklinio (ir priešmokyklinio) ugdymo prieinamumą. Todėl siūloma supaprastinti esamą statinių naudojimo tvarką, įtraukiant Vyriausybės nustatytus atvejus, kai steigiamos ikimokyklinės ir priešmokyklinės ugdymo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Statybos įstatymo 40 str. 1 punktas nustato griežtas sąlygas, kad naudoti statinį (jo patalpas) galima tik pagal paskirtį. Toks reglamentavimas reiškia, kad šiuo metu laisvose gyvenamosiose ar biurų patalpose norint steigti trumpalaikę ir nedidelę ikimokyklinio ugdymo įstaigą reikia keisti pastato (patalpos) paskirtį, o tai ilgai trunkantis ir brangus procesas. Lygiai taip pat sudėtinga būtų grąžinti paskirtį, jeigu ikimokyklinio ugdymo įstaigos poreikio nebeliktų. Šiuo metu jau liberalizuotos atitinkamos ugdymo pakopos higienos normos, priešgaisriniai reikalavimai nedidelėms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priėmus įstatymo papildymo įstatymą, tikėtina, kad būtų įregistruotos šiuo metu neoficialiai veikiančios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, būtų sukurta naujų darbo vietų. Manoma, kad bus palengvintos sąlygos privačioms, savivaldybių ar valstybinėms ugdymo įstaigoms steigtis.

Priėmus šį įstatymą turės būti parengtas Vyriausybės nutarimas, nustatantis konkrečią ikimokyklinių ugdymo įstaigų steigimo kitos paskirties (ne mokymo) pastatuose (patalpose) tvarką ir kriterijus.

Prognozuojama, kad priėmus įstatymo pataisą oficialiai įsiregistruotų dar apie 50 šiuo metu neregistruotų ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Manoma, kad vien Vilniuje būtų sukurta apie 130 darbo vietų šiuo metu nedirbantiems pedagogams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų