• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britai yra Europos „pensijų skurdžiai“ – kasmet jie turi atidėti virš 10 tūkst. svarų sterlingų, kad galėtų sau leisti ramiai išeiti į pensiją, skelbia „The Daily Mail“. 31 milijonas šalyje taupančių žmonių turi sumokėti 317,5 mlrd. svarų sterlingų per 40 metų, nes priešingu atveju jų laukia varginga pensija.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra daugiau nei bet kurios kitos Europos valstybės gyventojams. Draudimo kompanijos „Aviva“ duomenimis, Vokietijos gyventojai, mokėdami po 9,7 tūkst. svarų sterlingų per metus, yra antroje vietoje pagal pensijų kaupimo dydį, tuo tarpu vengrai vidutiniškai išleidžia tik po 1,6 tūkst. svarų sterlingų per metus.

REKLAMA

Ekspertų teigimu, britai moka tokias dideles sumas dėl nepakankamų valstybinių pensijų dydžio, didelio įmonių pensijų sumažinimo bei rekordiškai mažų pensijų išmokų.

Londono ekonomikos mokyklos daktaras Rosas Altmannas teigė, kad Didžioji Britanija pensijų atžvilgiu yra nepalankiausia valstybė visame Vakarų pasaulyje. „Asmeninės pensijos buvo sumažintos dėl žlungančios rinkos, gausios įmonių pensijų schemos irgi buvo peržiūrėtos, o žmonės gyvena ilgiau, - kalbėjo R. Altmannas. -  Didesnė dalis žmonių gali išeiti į pensiją ir skursti, jei nebus imtasi radikalių priemonių.“

REKLAMA
REKLAMA

Mažiau nei trečdalis šiuo metu kaupia savo pensijas įmonių pensijų fonduose, tačiau pensijas siūlančios kompanijos mažina savo pelnus. Vidutinis privataus sektoriaus darbuotojas gauna pensijų įmokas, kurių vertė siekia vos 14 svarų sterlingų per savaitę. Tuo tarpu viešojo sektoriaus pareigūnai gauna net 76 svarus per savaitę.

Per artimiausius penkis metus ruošiantys išeiti į pensiją susidurs su didžiausiu iššūkių, kadangi jie turės mažiau laiko sumažinti savo deficitą. „Aviva UK Life“ generalinis direktorius Toby Straussas sakė, kad šie skaičiai turėtų būti pavojaus signalas visiems Europos gyventojams bei valstybių vyriausybėms, o konkrečiai Didžiosios Britanijos.“

Kai kurie ekspertai yra įsitikinę, kad darbuotojai turi galvoti realistiškiau apie savo pragyvenimo lygį po to, kai jie išeis į pensiją. „Didėjant vidutiniškai gyvenimo trukmei turi keistis ir žmonių lūkesčiai. Vis daugiau žmonių gyvens dar 30-40 metų po išėjimo į pensiją ir jie negali tikėtis išlaikyti tokį patį pragyvenimo lygį, kuomet dirbo“, - kalbėjo R. Altmannas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų