REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Audito komiteto, TS-LKD frakcijos narė Agnė Bilotaitė teigia pasipiktinusi korupcinėmis Valdovų rūmų statybos schemomis, kurios klestėjo globojamos politinės valdžios.

REKLAMA
REKLAMA

„Išnagrinėjus Valstybės kontrolės medžiagą peršasi išvada, kad Valdovų rūmai – tai tipiškas  „socialdemokratinių statybų“ pavyzdys. Sąmatos išpučiamos, pinigai išleidžiami, o rezultato ir atsakingų asmenų nėra. Tai matėme ir Ignalinos atominės elektrinės panaudoto kuro saugyklų, ir G. Kirkilo Turniškių rezidencijos, ir dar daugelio kitų statybų atveju“, – teigė A. Bilotaitė.

REKLAMA

Rūmų statybos procesas pradėtas 2001 metais. A. Bilotaitė atkreipė dėmesį, kad Valstybės kontrolė dar 2002-aisiais metais atliko auditą, kurio metu nustatė, kad lėšos buvo naudojamos netaupiai ir neefektyviai, taip pat buvo pažeidinėjami statybos procesą reglamentuojantys teisės aktai.

„Kodėl nuo 2002-ųjų iki pat dabar nebuvo imtasi jokių veiksmų, kodėl aptikti pažeidimai keliami tik dabar? Ar tai nerodo, kad Valdovų rūmų statybos pinigų skirstymo schemą globojo „aukšti stogai“ ir jokie tyrimai, kol nepasikeitė valdžia, nebuvo įmanomi?“, – klausia politikė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė siūlo atsakomybės pareikalauti ne tik iš Kultūros ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų, bet ir iš akis tuomet užmerkusių institucijų – Valstybės kontrolės, Viešųjų pirkimų tarnybos, o taip pat ir iš politikų. „Kultūros ministras tiesiog privalo įvertinti ne tik atsakingų vadovų neteisėtą veiklą, bet įvertinti ir kitų darbuotojų – teisininkų, finansininkų, vidaus auditorių veiklą, patraukti juos drausminėn atsakomybėn. Savo ruožtu aš siūlysiu šį atvejį ypatingai kruopščiai išnagrinėti Antikorupcijos komisijoje, atskiroje darbo grupėje, nes čia gali būti ir politinės korupcijos apraiškų“, – mano A. Bilotaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdovų rūmų statybos ir valdymo tvarką nustatė du Vyriausybės nutarimai. Tai 2001 m. spalio 17 dienos Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepcijos“ bei 2006 m. rugsėjo 25 dienos nutarimas „Dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų Rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos sudarymo ir jos nuostatų patvirtinimo“.

Šiuo nutarimu, pasirašytu tuomet Vyriausybei vadovavusio socialdemokrato G. Kirkilo, A. M. Brazauskas buvo paskirtas Rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos pirmininku.

REKLAMA

Praėjusią savaitę paskelbta, kad bendradarbiaudama su Viešųjų pirkimų tarnyba Valstybės kontrolė nustatė, jog Valdovų rūmų atstatymo darbai buvo perkami neskaidriai ir pažeidžiant esmines Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas. Valstybės kontrolė konstatavo, kad projekto darbų kaina išaugo nuo 114 milijonų iki daugiau kaip 367 milijonų litų.

Trečiadienį Seimo Audito komitetas Valdovų rūmuose organizuoja išvažiuojamąjį posėdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų